Articles

‘sejr for børn’: Filippinerne indstillet til at hæve samtykkealderen

Manila – Manila teenager Rose Alvares var 13 da hun begyndte at have køn med en mand, der var mere end to gange hendes alder. Det ville være lovpligtig voldtægt i de fleste lande, men ikke i Filippinerne.

Det Katolske flertalsland har en af de laveste aldre af samtykke i verden, tillader voksne lovligt at have køn med børn så unge som 12 hvis de er enige.børnerettighedsaktivister har lobbyet i årtier for at øge alderen — nedfældet i straffeloven siden 1930 — men stod over for modstand fra det, de beskriver som en “patriarkatkultur” i et land, hvor abort og skilsmisse er ulovlige.Kongressen ser nu ud til at godkende et lovforslag om at hæve alderen til 16.kampagner siger, at lovgivningen vil hjælpe med at beskytte unge i en nation, der er blevet et globalt hot spot for online seksuelt misbrug af børn, og hvor mere end 500 teenagere bliver gravide og føder hver dag.”dette er en sejr for filippinske børn,” sagde UNICEFs chef for børnebeskyttelse i Filippinerne, Patricia Benvenuti, for nylig, da den foreslåede lovgivning flyttede tættere på en endelig afstemning.

“Pegging 12 som samtykkealderen er virkelig ikke i overensstemmelse med videnskabelige undersøgelser af hjerneudvikling.”Alvares, der blev gravid, da hun var 14, siger, at hun nu indser, at hun havde været for ung til et seksuelt forhold og kravene til moderskab.

“Jeg var stadig et barn dengang, jeg vidste ikke noget om køn,” sagde Alvareks, nu 16, på en klinik, der drives af Likhaan Center for kvinders sundhed i Navotas, et af de fattigste områder i Manila.

” Jeg bad ham om at bruge kondom … men han fjernede det. Han ville ikke bruge det,” sagde Alvares, hvis navn er blevet ændret for at beskytte hendes identitet.

Alvares — som indtil 12 — årsalderen troede, at det var muligt at blive gravid fra at kysse-sagde, at hun var beruset første gang hun sov med manden, der var omkring 29, da de mødtes på Facebook.

” da jeg vågnede, blev jeg chokeret over at se blod i mit undertøj, og det gjorde meget ondt,” mindede hun. “Jeg var for beruset til at vide, hvad der skete.”

“offer blaming”

voldtægt af børn og seksuelt misbrug er voldsomt i Filippinerne, ifølge officielle data.en kvinde eller et barn bliver voldtaget næsten hver time, sagde senator Risa Hontiveros i et dokument til Senatet med henvisning til tal fra Center for kvinders ressourcer.

syv ud af 10 ofre er børn, og langt de fleste er piger, sagde hun.en regeringsstøttet landsdækkende undersøgelse i 2015 viste, at en ud af fem børn i alderen 13 til 17 oplevede seksuel vold, mens en ud af 25 blev voldtaget i barndommen, sagde UNICEF.men retsforfølgelse af voksne gerningsmænd i voldtægtssager, der involverer børn helt ned til 12 år, har været svært, fordi de kan argumentere for, at køn var enighed, siger adm.direktør for Children ‘s Legaspi, Children’ s Legal Rights and Development Center.

“Forestil dig en 12-årig. … Den pige er stadig mindreårig, ” sagde Legaspi. “Hvordan kunne hun have givet sit samtykke?”

det foreslåede lovforslag ville gøre det automatisk ulovligt og medføre en straf for livsvarigt fængsel, skønt det ikke ville straffe unge par tæt på alder.

Det forventes at blive godkendt af Senatet i de kommende måneder, før de går til præsident Rodrigo Duterte for at blive underskrevet i lov.

aktivister siger at øge alderen på samtykke vil afskrække seksuelle rovdyr.

men de advarer mere skal gøres for at bekæmpe seksuel vold mod børn og en af de højeste satser for teenage graviditet i Sydøstasien.

alle børn skal have adgang til aldersmæssig seksualundervisning “fra en tidlig alder” samt information og tjenester for at gøre køn sikrere og undgå uplanlagte graviditeter, sagde Carlos Conde fra Menneskerettighedsuret.”offer skylden” holdninger blandt anklagere og dommere skulle også ændres, og sager var nødvendige for at bevæge sig hurtigere, sagde Legaspi.

det tager i øjeblikket år for en voldtægtssag at nå retten, på hvilket tidspunkt offeret kan være voksen — og i nogle tilfælde er den tiltalte død.

“Vi har så mange love, der beskytter børn, men problemet er implementeringen,” sagde Legaspi.

” du ændrer kun loven, men systemet er der stadig.”

‘jeg vil have det sjovt’

ikke alle favoriserer at øge alderen på samtykke.en socialrådgiver, der beskæftiger sig med unge i fattige områder i Manila, sagde, at det kunne skubbe forholdet mellem børn og voksne under jorden, hvilket gør det vanskeligere at hjælpe unge i nød.Donna Valdes, 15, siger, at det bør overlades til parret at afgøre, om de er klar til at have køn.

hun var 13, da hun mødte sin nuværende kæreste, der er 10 år ældre end hende, på Facebook.

efter at have chattet online i to måneder sov de sammen. Snart var hun gravid.

parret bor sammen, og under det foreslåede lovforslag kunne han sigtes for voldtægt.

Valdes havde ingen beklagelse over at blive mor så ung, sagde hun, da hendes 10 måneder gamle søn vred sig i skødet på sundhedscentret.

“Vi er glade for, at vi er velsignet med et barn,” sagde Valdes, ikke hendes rigtige navn.men Alvares siger, at hun savner sit gamle liv.

“Jeg vil gerne gå ud med venner igen, jeg vil have det sjovt,” sagde hun.

“Jeg er arbejdsløs, mine forældre er også uden arbejde. Hvor får vi penge til min babys behov?”hun håber at afslutte gymnasiet, så hun kan arbejde i udlandet — ligesom millioner af andre filippinere, hvis månedlige pengeoverførsler hjælper med at støtte deres familier derhjemme.

” Jeg er for ung til at blive slidt ud,” sagde hun.

“jeg har stadig planer, jeg vil gifte mig med en amerikaner for at få et bedre liv.”

i en tid med både misinformation og for meget information er kvalitetsjournalistik mere afgørende end nogensinde.
ved at abonnere, kan du hjælpe os med at få historien rigtigt.

Abonner nu

fotogalleri (klik for større billede)

  • Donna Valdes, 15, hvis navn er blevet ændret for at beskytte hendes identitet, bærer sit barn på et sundhedscenter i Manila den Dec. 2. /AFP-JIJI

nøgleord

børn, Filippinerne, køn, børnemishandling