Articles

dyr: kødædende, Herbivore eller Omnivore?

af Abigail Læs

Fersieret Cymraeg.

alle dyr, uanset om de lever i naturen, fangenskab eller vores hjem, har brug for en ting…..

de har alle brug for at spise!

Vi skal se på de forskellige typer fødevarer, som forskellige dyr spiser, og foreslå en aktivitet for at få nøgle fase 1 og 2 elever til at tænke på disse forskelle.

Omnivore : Svin, pindsvin, kyllinger og mennesker

grise, der foder til mad (foto: Lotse)

grise, der foder til mad (foto: Lotse – CC-BY-SA)

omnivorer får energi og næringsstoffer fra at spise en diæt, der indeholder planter, dyr, alger og svampe. På grund af det store udvalg af madmuligheder spiser de, hvad de kan jage og fjerne i deres miljø for at få mest muligt ud af det, der er tilgængeligt. Hvis det ser spiseligt ud, vil de prøve det!

hunde er meget kontroversielle. De er meget beslægtede med ulve, som er kødædende, men hunde har egenskaber ved en planteæder. Derfor er hunde lettere at træne end de fleste kæledyr, da de er meget glad for mange slags og typer godbidder/mad. Hvis du vil lære mere om dette, er der masser af bøger, der hjælper dig med at træne dine hunde, hvoraf mange diskuterer de belønninger, dine hunde får, når de gør en rutine.

kødædende: løver (katte), Tudser, slanger og ugler (rovfugle).

Barking ugle spiser mus (foto: Gøende ugle spise mus (foto: Andrey Mercer - CC-BY-SA)

kødædende spiser kød (og andet dyrevæv) for at få kalorier og energi til at overleve. Kød er en høj energi fødekilde. Kødædere finder deres mad gennem rovdyr eller rensning og er ofte tilpasset med store kløer, skarpe tænder/næb og hurtig hastighed, hvad enten det er på land, i havet eller på himlen.

Herbivore : heste, kaniner, Sebra

herbivorer spiser kun planter for at få energi og næringsstoffer. De fleste dyr vil spise blade og frugter af planter, da disse har tendens til at være mere nærende. Plantevegetation er imidlertid meget svært at nedbryde til energi, så de fleste planteetere har et specialiseret fordøjelsessystem.

Ko fordøjelsessystem (billede: Abigail Læs)

Ko fordøjelsessystem. Billede: science made simple (CC-BY-NC)

en ko vil tygge græs og sluge, intet usædvanligt hidtil. Maden passerer derefter ikke en, men to maver, der skal fordøjes, og derefter genoptages (bringes op igen) for at blive tygget igen. Dette delfordøjede græs kaldes cud det sluges derefter i tredje og fjerde mave, hvor næringsstofferne absorberes i blodet.

herbivorer græsser i lange perioder i løbet af en dag for at få så meget energi som muligt. Så når du ser en flok køer, der ser ud som om de bare står rundt og tygger cud, er de – men deres fire maver arbejder hårdt for at få mest muligt ud af hver mundfuld.

aktivitet

en god måde at få børn ud og om er at bruge oplysningerne ovenfor og gøre det til et identifikationsspil.

-tænk på 5 dyr, der hører hjemme i forskellige miljøer (f.eks. en gård, i din have, i dyreparken, i skoven)

-navngiv 2 nøglefunktioner for hvert dyr (f. eks. Hvilken af de 3 grupper ovenfor tror du, at hvert dyr passer ind?

gratis vandark

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for alle nyheder om, hvor vi optræder, vores nye forestillinger, det bedste af vores blog, sjove aktiviteter og vores seneste specialtilbud.

Vi giver væk en serie af 7 gratis vand regneark til KS2 og KS3 eller blot at have en gå på med børnene i dit liv, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev.

disse regneark indeholder sjove demonstrationer, fakta og tips om emner som tryk, overfladespænding og vandbesparelse. Bare pop dine oplysninger i nedenfor og arkene vil blive sendt direkte til din indbakke.

Curriculum Links-dyr: kødædende, Herbivore eller Omnivore?

Key Stage 1:

Identificer og navngiv en række almindelige dyr inklusive fisk, padder, krybdyr, fugle og pattedyr

Identificer og navngiv en række almindelige dyr, der er kødædende, planteædere og altædende

Beskriv og sammenlign strukturen for en række almindelige dyr (fisk, padder, krybdyr, fugle og pattedyr, inklusive kæledyr)

Key Stage 2:

Identificer, at dyr, herunder mennesker, har brug for de rigtige typer og mængder ernæring, og at de ikke kan lave deres egen mad; de får ernæring fra det, de spiser
___________________________________________________________________________

sms gruppe skudt med rekvisitter lillevi er videnskab gjort enkel, en social virksomhed, der udfører videnskab, Matematik og teknik viser til skole, festival og offentlige publikum.
du kan finde ud af mere om, hvad vi gør, tjek vores spændende udvalg af udstillinger eller tilmeld dig vores nyhedsbrev for at holde dig opdateret om, hvad vi laver!