Articles

hvad er en transmission på din bil?

manuel gearkasse

du har brug for gear, fordi uden dem ville motoren dreje så hurtigt, at det sandsynligvis ville ødelægge sig selv. Ikke kun det, du ville ikke gå meget hurtigt. Kør din bil rundt i første gear, med hastighed. Se hvordan motoren løber, og efter et stykke tid går du ikke hurtigere?

gearene i en gearkasse løser dette problem. De har gradvist forskellige størrelser og multiplicerer motorens drejningsmoment eller ‘trækkraft’, så du ikke behøver at dreje den. Ved at skifte gear kan du holde motoren i sit ‘kraftbånd’, hvor den kører bedst.

gearene bringes i spil ved hjælp af en vælger, der betjenes af gearleveren. Valg kan dog kun foretages, når motoren og gearkassen er afbrudt fra hinanden. Dette gøres ved hjælp af koblingen. Tryk dine hænder sammen.

Forestil dig, at den ene hånd er gearkassesiden og den anden, motorsiden. Ved at trykke dem sammen kan motoren køre gearkassen. Nu adskille dem. Gearkassen køres ikke længere, så du kan vælge et nyt gear uden at det ‘knuser’.

i stedet for dine hænder bruger koblingen gribende, fjederbelastede plader, der betjenes af koblingspedalen. En plade kaldes trykpladen og er boltet til motorens svinghjul (et stort hjul drejet af motoren).

den anden kaldes den drevne plade og sidder på indgangsakslen til gearkassen. Når du trykker på koblingspedalen, slapper du af fjedrenes klemtryk, så du adskiller motoren fra gearkassen.

automatiseret manuel gearkasse (eller halvautomatisk transmission)

denne transmission har en automatisk kobling, der giver dig mulighed for at skifte gear uden at betjene en koblingspedal.

sensorer, aktuatorer og processorer gør jobbet med at betjene koblingen, når du skifter gear, og på nøjagtigt det rigtige tidspunkt, så der ikke er noget gearknus.

i stedet for en gearstang kan du skifte gear ved hjælp af padle på rattstammen. Automatiserede manuelle transmissioner bliver mindre almindelige, men Peugeot markedsfører en under varemærket ETG (effektiv tronic gearkasse).