Articles

hvordan modermælk er lavet

Når du ved, hvordan modermælk er lavet, er det lettere at forstå, hvorfor ammende babyer plejer ofte. Først er hormonerne, der ændrer sig efter fødslen, ansvarlige for mælkeproduktionen. Når din baby er omkring 1 eller 2 uger gammel, spiller din babys evne til fuldt ud og ofte at tømme mælken fra dine bryster en større rolle i den producerede mængde.

Colostrum

mens du stadig er gravid og lige efter fødslen, gør dine bryster colostrum. Det er ofte mørkt gult eller orange, så folk kalder det “flydende guld.”Dette er en tyk, rig mad, der er lille i volumen. Det er vigtigt at huske, at din babys mave er meget lille og ikke har brug for en stor mængde mælk, der skal fyldes. Hvis din baby virker tilfreds og laver det rigtige antal våde eller beskidte bleer, kan du føle dig sikker på, at din krop gør alt, hvad din baby har brug for. Fortsæt med at amme, når din baby fortæller dig, at han eller hun er sulten, og din krop vil reagere på signalerne for at fremstille mere mælk.

hormoner og modermælk

når din baby er født og moderkagen er leveret, tillader en dråbe i graviditetshormonerne hormonprolactin at begynde at arbejde. Prolactin “fortæller” brysterne det er på tide at begynde at lave store mængder mælk. En mor føler resultatet af prolactin, når hendes mælk “kommer ind”, normalt når hendes baby er omkring 3 til 5 dage gammel. Øget mælkeproduktion forekommer typisk på dette tidspunkt, selvom en baby ikke har ammet godt eller ofte. Men hyppig amning kan fremskynde processen med at etablere øget mælkeproduktion. Lejlighedsvis har en mor en forsinkelse i produktionen af store mængder mælk.

efter at mælken er kommet ind

løbende afhænger langtidsmælksproduktionen mest af mælkefjernelse. Jo oftere og fuldstændigt det fjernes, jo mere mælk gør brysterne. Det modsatte er også sandt. Når mælken fjernes sjældnere eller ikke nok fjernes, får brysterne signalet til at bremse mælkeproduktionen og gøre mindre.

for at tømme brystet helt, skal en baby have en god lås. En baby skal låse dybt på brystet og bruge strukturer i hans eller hendes mund til at skabe intermitterende sugning, komprimere brystet med hans eller hendes mund og sluge. Når din baby gør dette, vil din krop reagere på signalet ved at frigive hormonet. Dette fører til frigivelse af større mængder mælk—en proces kendt som mælk “svigtet.”

Du kan bruge mælkeudtryk til at tømme dine bryster helt, hvis din baby ikke kan, eller du er adskilt fra ham eller hende. Du kan udtrykke mælk for hånd ved at komprimere brystvævet med dine hænder. Du kan også udtrykke mælk med en brystpumpe.