Articles

Kødædende figner: forholdet mellem hveps og figner – HOrT COCO-UC Master Gardener Program af Contra Costa – ANR Blogs

Jeg lærte en masse nye, interessante oplysninger under Master Gardener-programmet. En af de mest interessante ting, jeg lærte, som jeg elsker at dele med mennesker, er, at nogle figner kunne betragtes som kødædende. Ok, måske får det tingene til at lyde lidt for meget som” Little Shop of Horrors”, men i det mindste var nogle af de figner, du har spist i din levetid, ikke ligefrem veganske (ja, der er debat om dette på internetfora).

figenblad

da figner begynder at dukke op på lokale landmændsmarkeder nu, tænkte jeg, at dette ville være et godt tidspunkt at dele denne lille godbid med bloggen, så andre mennesker kan bruge disse oplysninger som sjov havefestskrig.

rundt om i verden er der over 700 sorter af figner, men de falder alle i fire typer:

almindelig: almindelige figner (såsom den brune kalkun) kræver ikke bestøvning fra et andet træ eller fra en hveps. Tro mod deres navn er almindelige figner mest almindelige i hjemmehaver. Almindelige figner er 100% veganske.

Caprifigs: Caprifigs producerer små ikke-spiselige frugter (også kaldet en mandlig frugt, fordi den indeholder mandlige blomster). Formålet med caprifig er at producere pollen, der befrugter de sidste to typer figner, Smyrna og San Pedro. Pollen produceret af caprifig transporteres til den kvindelige frugt (som indeholder de kvindelige blomster) af Blastophaga-hvepsen.Smyrna: Smyrna figner producerer en stor spiselig frugt, men fignerne skal bestøves. Hvis fignerne ikke bestøves, vil de skrumpe og falde fra træet.

San Pedro: San Pedro figner producerer to afgrøder pr. Den første afgrøde, kaldet Breba, modner i det tidlige forår på den foregående sæsons vækst og kræver ingen bestøvning. Den anden afgrøde, også kaldet hovedafgrøden, sker senere på sommeren på den aktuelle sæsons vækst og kræver bestøvning fra en caprifig og Blastophaga hveps.

figen hveps

nu lidt mere om figens ven, Blastophaga hveps og hvordan figner bestøves. Hvad vi almindeligvis tænker på som figen ” frugt “er faktisk en ophobning af små blomster alle indeholdt inde i” frugt.”Det er disse blomster, der skal bestøves i figner af Smyrna og San Pedro-type. Frugterne produceret af Smyrna og figner af San Pedro-typen har en åbning på enden af frugten, kaldet ostiole.

inde i fig

kvindelige Blastophaga hveps vil lægge deres æg inde i de mandlige caprifigs. De mandlige hveps dukker først op, vingeløse, fra deres æg og befrugter de kvindelige hveps, før hunnerne kommer ud af de blomster, de blev lagt i. De fleste mandlige Blastophaga dør, før de forlader frugten.

den kvindelige Blastophaga kan takket være sine vinger forlade caprifig for at komme ind i en kvindelig frugt, hvor hun vil forsøge at deponere sine æg. På vej ud af den mandlige caprifig henter hun pollen fra de mandlige blomster, som hun bærer med sig ind i den kvindelige frugt. Når hun kommer ind i den kvindelige frugt, bliver hendes vinger flået af. Hun er blevet narret! Ikke alene kan hun ikke lægge sine æg i den kvindelige frugt (fordi de kvindelige blomster ikke er kompatible med hendes æglægningsbehov), men hun kan ikke undslippe! Efter bestøvning af den kvindelige frugt dør den kvindelige Blastophaga således inde i den kvindelige frugt (ja den spiselige frugt).

disse vanskelige figner indeholder et specialiseret middel til at nedbryde den kvindelige Blastophaga-hveps krop, men moralen i historien er, at når du spiser en Smyrna-type figen eller en senhøst San Pedro-type figen, spiser du en kødædende frugt!