Articles

På sin uafhængighedsdag, 28 grunde til, at verden ønsker at tage på ferie til Kroatien

Kroatien blev en uafhængig nation på denne dag for 27 år siden. I dag er det et af de feriedestinationer, der vokser hurtigst i popularitet blandt britiske rejsende, med 1,4 millioner besøgende i første halvdel af 2018, op fra lidt over en million i samme periode i 2017.

og det er ikke helt ned til Game Of Thrones (selvom det har hjulpet). Her er 25 grunde til, at du skal deltage i dem (hvis du ikke allerede har gjort det).

det er varmt

lad os få de åbenlyse af vejen. Kroatien er et af Europas mest solrige steder.

besøgende bør forvente 12 timers solskin om dagen i Maj og juni i gennemsnit og 13 i juli og August. Det er mere end Provence (8 i Maj, 10 i juni og August, 11 i juli) eller Korfu (10 i Maj, 12 i Juni, 13 i juli og 11 i August). Selv i oktober, vejret forbliver behageligt, med Dubrovnik tilbyder 11 timers sollys og daglige gennemsnit af 19C.

se mere!

og let at nå

nogle græske øer tager fire timer at nå med fly. De Kanariske Øer? Mere som fire og en halv. Hvar, Split, Dubrovnik og Pula er alle kun to og en halv time væk eller mindre.

det er stadig god værdi

Kroatien har været medlem af EU siden 2013, men holdt sin valuta, kuna. Så mens pundet har lidt en massiv nedgang i forhold til dollaren og euroen, er udsigterne ikke helt så alarmerende for britiske besøgende til landet.

selv i populære turistmål kan du stadig finde god værdi. En øl på alle, men de mest trendy barer i Hvar vil kun koste hvad der svarer til et par pund; middag for to på en god restaurant i Split (herunder vin) vil sætte dig tilbage mindre end kr 50. God værdi hoteller er allestedsnærværende, som er billige ferielejligheder.

Dubrovnik har mere end en smule af tronernes spil om det
Dubrovnik har mere end en smule af tronernes spil om det kredit: iStock

og har game of Thrones appel

der er helt sikkert en vis sammenhæng mellem Kroatiens voksende popularitet og dens hovedrolle i HBO-serien Game of Thrones. Blandt de attraktioner, der har været med, er Dubrovnik, hvis bymure og forter blev Kongens Landing; smukke Trsteno Arboretum i udkanten af byen, som bliver Red Keep ‘ s gardens; Klis fæstning, som bruges til udvendige skud af Meereen; og St. Dominic Kloster i Trogir, der fremstår som byen Karth.

det har verdens mest atmosfæriske romerske ruin

resterne af Diocletians Palads i Split, et andet Game Of Thrones-filmsted, er nu Byens summende hjerte. Blandt de gamle søjler, templer, vægge og underjordiske kældre, der engang udgjorde den romerske kejsers aldershjem, finder du snesevis af skjulte barer, restauranter og butikker. Besøg hip Uje, en restaurant og vinbar, der også ligger inden for de gamle paladsgrænser.

og en af sine fineste amphiteatres

havnebyen Pula i Istrien er kendt for sin første århundrede romerske amfiteater, en af de bedst bevarede i verden. Tid dit besøg i byen til at falde sammen med sin årlige filmfestival (afholdt i juli, næste uge, som det står), som indeholder screeninger inde i ruinen, eller se ud for en af sine regelmæssige musikalske koncerter.

Pula Arena
Pula Arena

holme i Brijuni National Park, der engang var Titos sommerferie, gør en mindeværdig dagstur.

der er spektakulære strande

bare gå ikke i håb om sand. Kroatien handler om maleriske stenstrande, lappet af krystalklart vand. Rat er den bedst kendte, og pryder næsten hver rejsebrochure, så forvent skarer, men der er smukke skjulte pletter på fastlandet, såsom Nugal, lige syd for Makarska.

utrolige nationalparker

Kroatien har otte nationalparker, herunder de Unesco-listede Plitvice-søer og Krka, som begge er berømte for deres fantastiske søer og vandfald.

du kan kombinere strandliv med skyhøje bjerge

Biokovo – bjergkæden indeholder Kroatiens næsthøjeste top – Sveti Jure, på 1.762 m-men ligger kun få miles fra havet. Stig tidligt op og følg den stejle sikringssti, fra den lille landsby Makar, lige over badebyen Makarska, op til toppen af Vosac (1.422 m), eller, hvis du føler dig meget energisk, Sveti Jure. Det er en tryllebindende rute, spredt med vilde blomster og sommerfugle, duftende fyrretræer og kalksten kampesten. Gå derefter tilbage til en forfriskende dukkert i havet og en velfortjent gelato (isen her er så god som du finder på den anden side af Adriaterhavet).

  • se vores eskorterede tur i Kroatien
se mere!

dens hovedstad er himlen for kaffeelskere

agreb er “en verden væk fra de solbeskinnede øer og seascapes i Adriaterhavet, med en charme alle sine egne”, siger Jane Foster, vores Kroatien ekspert. Udforsk det middelalderlige kvarter, Gornji Grad, hjem til det 13.århundrede kirke St. Mark og en neo-gotisk katedral, og det meget forskellige distrikt Donji Grad, fyldt med grønne firkanter, der er kantede af storslåede Hapsburgianske bygninger og forbundet med træforede veje, inden du omfavner byens kaffekultur. Byen sprænger i sømmene med fantastiske cafeer – beboerne tager deres kaffedrikning meget alvorligt.

den kroatiske hovedstads Museum for Samtidskunst er også blandt de bedste i verden.

med et af verdens finurlige museer

har Museet for brudte relationer tilsyneladende verdslige og ubetydelige objekter ledsaget af billedtekster, der forklarer deres relevans i et mislykket forhold. Det udforsker “kærlighed, smerte, drama, ironi, humor og forsoning” af break-ups, og har vist sig så populær, at en anden gren åbnede i Los Angeles sidste år.

de lavede det Hvide Hus

ud over den fotogene strand i Rat er øen Brac berømt for sin herlige hvide sten, som blev brugt til opførelsen af Diocletians Palads og langt for nylig Det Hvide Hus i DC. For at nå øen, tage din lejebil på jadrolinija færgen fra Split eller Makarska, og sørg for at udforske det indre, hjem til snesevis af forladte landsbyer.

der er nogle utrolige sommerfestivaler

Kroatien er vært for adskillige udendørs kulturfestivaler i løbet af sommeren, den bedst kendte er Dubrovnik Sommerfestival (dubrovnik-festival.hr), iscenesat fra midten af juli til midten af August og tiltrækker kendte internationale kunstnere. Tiny Motovun, en bakketop landsby i Istrien, er vært for en filmfestival hvert år med fester afholdt inden for sine middelalderlige mure hver nat (motovunfilmfestival.com).

der er også masser af moderne musikfestivaler. Nogle af de største er Love International Festival (loveinternationalfestival.com) ved Tisno i nærheden af Jadar, Fresh Island (fresh-island.org) på stranden i Novalja på øen Pag; Dimensionsfestivalen (dimensionsfestival.com) og Outlook Festival (outlookfestival.com), begge ved Fort Punta Christo nær Pula.

og festbyer

Hvar by og Rab by er de bedste steder at gå, hvis du elsker at blive ude sent. Se vores ekspertguide til de bedste hoteller i Hvar her.

dele af det forbliver næsten ukendte

Ryanair tilføjede kun sidste år Osijek til sit rutekort – porten til den lidt kendte Region Slavonien. Telegraph Travel ‘s Adrian Bridge siger:” Venture nord fra byen til den immaculately bevarede traditionelle landsby Karanac, hvor baranjska Kuca restaurant tilbyder solid slavisk billetpris (røget kød og gryderetter er store her) og fremragende lokale vine; mod øst og de fugle-og dyrelivsrige vådområder i Kopacki Rit Naturpark; vest til Djakovo stutteri, hvor de verdensberømte hvide heste opdrættes; eller syd til Vukovar, Byen ved Donau, der blev et symbol på de jugoslaviske krige, men som nu er et vigtigt stoppested for krydstogtskibe, der sejler en af Europas største floder. Det er en fascinerende del af kontinentet med rige historier og dybe historier.”

og det har vidunderlige byer, du aldrig troede at besøge

Jane Foster anbefaler Sadar i Norddalmatien, som indeholder en dejlig gammel bydel og er hjemsted for flere romanske kirker plus det finurlige Havorgel, der producerer musik drevet af bølgerne; og Varasdin, med sin barokke arkitektur fra det 18.århundrede og en årlig barok musikfestival.

Rovinj i Istrien
Rovinj i Istrien

det er fødestedet for Marco Polo

eller så hævder turistembedsmænd i Korcula, meget til irritation for deres venetianske kolleger. Uanset hvad sandheden er, Korcula by er værd at besøge alligevel for sin imponerende middelalderlige gamle bydel, gode vine og flere Priska sværd danseforestillinger.

og har en af Europas lækreste regioner

“Istrien internationale profil som en fin leverandør af kvalitet olivenolie, trøfler, både hvid og sort, og vin vokser med halsbrækkende fart,” siger Telegraph Travels Hugh Morris. “Enhver restaurant, der er værd at være salt i nogen af halvøens indre bakketopbyer, vil sandsynligvis tilbyde måltider, der involverer alle tre, mere end sandsynligt med ingredienser, der er hentet inden for et stenkast fra dit bord. Hjemmelavet pasta (pljukanci eller Fu Kursi) med en simpel flødesauce og et drys af trøfler og udskæringer af den vilde asparges, der vokser i regionen, er et must.”Sidste år blev Monte, en restaurant i Rovinj, tildelt landets første Michelin-stjerne.

du kan endda få øje på delfiner

Hold dine øjne skrællet ud for Istrien vestkyst, og du kan bare se en pod af delfiner.

det har en fascinerende (hvis nøgtern) nyere historie

Hugh Morris tilføjer: “Kroatien har en bemærkelsesværdig moderne historie, der tydeligt fremgår af nogle af de granatsplinterskader, der stadig er synlige på nogle af de århundreder gamle bygninger, kirker og mure i Dubrovnik, belejret af den jugoslaviske hær i otte måneder i 1991. Et minderum lige inden for bymurene til dem, der gav deres liv til forsvar for deres hjem, er en nøgtern påmindelse om, at landets hårdkæmpede uafhængighed kun er 27 år gammel.”

fordi Dubrovnik er en af verdens bucket list byer

folkemængderne kan være uudholdelige i højsæsonen, men hvad forventer du af en by, der er så evigt fortryllende? For den bedste oplevelse, venture til den gamle bydel i den tidlige aften for at gå glip af det værste af crush, gå Bymurene lige før de lukker ved 7 pm, så forkæl dig selv med den indstillede menu på Proto, som går tilbage til 1886 og engang hilste Edvard VIII og Simpson velkommen. Bagefter, fare vild i baggaderne på vej til byen, en faldefærdig bar med udsigt over havet. For mere om hvad man kan se og gøre i Dubrovnik, se Jane Fosters ekspertguide.

Stiniva Beach
Stiniva Beach

det har en beach fit for a bond villain

Stiniva Beach på den kroatiske ø vis har næsten helt skjult fra udsigten til forbipasserende både noget af James Bond – skurken lair om det-og blev for nylig udnævnt til blandt de bedste i Europa af en Brussels-baseret turistorganisation.

Vis, den næste ø ud over Hvar, har meget mere at anbefale det, ifølge Adrian Bridge, der udforskede det af scooter i 2014. Der er kun to hovedveje på omkring ni og 15 miles i længden. Jo længere er mere naturskøn, sagde han og gav “vidunderlige udsigter ud mod øen Bisevo og tilbage til de ekstraordinært maleriske røde tage i Komisas havn”. Stop undervejs inkluderer” Titos hule”, hvor lederen af de jugoslaviske partisanstyrker i et stykke tid under krigen trak sig tilbage til mastermind-operationer og vinmarkerne i Plisko Polje.

og et monument, der ligner Milleniumfalken

det er monumentet til revolutionen i Podgari, der fejrer befolkningen i Moslavina-regionen under Anden Verdenskrig.

det har et af verdens smukkeste palindromiske steder

øen Krk – ikke at forveksle med Krka på fastlandet – er hjemsted for nogle af landets bedste strande, såsom Vela-pladsen i Baska, gamle befæstninger og fredelige klostre. Tag den, Oruro og Serres.

og du kan snorkle blandt skibsvrag

et tysk skib fra Anden Verdenskrig kan ses under vandoverfladen i den kroatiske Havn Jablanac. Tag din snorkel og tag en gander.

se mere!