Articles

akupunkturpunkter: diagrammer og betydninger

for at forstå det grundlæggende i akupunktur er det bedst at gøre sig bekendt med akupunkturpunktdiagrammet.

antallet af akupunkturpunkter blev oprindeligt etableret for at korrelere med antallet af dage i året – 365, men fordi akupunktører i alle dele af Asien kom til at identificere punkter på kroppen forskelligt, var der aldrig et nøjagtigt standardnummer. Verdenssundhedsorganisationens videnskabelige gruppe mødtes imidlertid i 1989 for at vedtage en foreslået standard akupunkturnomenklatur til international brug, og det var dengang, at der blev aftalt 361 point.

hvem identificerede også yderligere 48 point, der er inkluderet i den internationale standard. Kriterierne for at inkludere de ekstra punkter var: almindelig brug, betragtes som klinisk effektiv, havde en klar anatomisk placering og var i det mindste .5 centimeter fra et klassisk punkt.

mens der er flere akupunktursteder på kroppen, ser de fleste akupunktører stadig på de traditionelt identificerede punkter. Akupunkturpunkterne er kortlagt til 14 vigtigste meridiankanaler. I kinesisk medicin er en meridian-kanal også kendt som en Jing Iou, gennem hvilken Chi (vital livsenergi) strømmer (blod), Jinye (kropsvæsker), Jing (essens) og Shen (ånd). En meridian kanal vedrører hver af de 12 indre organer. De to yderligere kanaler vedrører “ekstraordinære skibe” – det indre af rygsøjlen (styrende fartøj) og en anden langs midterlinjen af maven (undfangelsesfartøj).

meridianer er som et netværk og kan sammenlignes med kredsløbssystemet i vestlig medicin, men meridianer er ikke synlige, men snarere energiske. Hver af de 14 meridian kanaler har et bestemt antal, og akupunkturpunkter betydninger. Disse omfatter:

lunge (1); tyktarmen (20); mave (45); milt (21); hjerte (9); tyndtarmen (19); blære (67); nyre (27); perikardium (9); Tredobbelt stimulans, et organ anerkendt i kinesisk medicin, men ikke vestlig medicin (23); galdeblære (44); lever (14); styrende fartøj (28, også kendt som yanghavet); og Undfangelsesfartøj (24, også kendt som yinhavet).

hvert akupunkturpunkt kan behandle en multipel liste over lidelser.

almindeligt anvendte punkter og akupunkturbehandlinger inkluderer:

 • Mavekanal: ST36 – placeret på forsiden af benet og under knæet behandler dette punkt fordøjelsesforstyrrelser, immunmangel, træthed og en række andre sygdomme. Det er også følelsesmæssigt og fysisk jordforbindelse.
 • Miltkanal: SP6 – placeret på indersiden af benet over ankelen, behandler dette punkt hormonelle lidelser som uregelmæssig menstruation, fordøjelse og immunforstyrrelser.
 • leverkanal: LV3 – placeret på toppen af foden og mellem anden og første tæer, behandler dette punkt hovedpine, bruges til at afbalancere følelsesmæssig energi, regulere menstruation og reducere højt blodtryk.
 • styrende fartøj: GV20 – placeret på toppen af hovedet behandler dette punkt svimmelhed, øre-og næseforstyrrelser og forskellige psykiske lidelser.
 • Conception Vessel: CV12 – placeret midt mellem brystbenet og navlen, behandler dette punkt fordøjelsesforstyrrelser og harmoniserer tarmene.
 • Conception Vessel: CV6 – placeret cirka 1,5 inches under navlen, behandler dette punkt udmattelse, svag milt Chi og energien i den lave mave og organer.
 • Tyktarmskanal: LI4 – placeret på bagsiden af hånden mellem tommelfingeren og fingeren aktiverer dette punkt immunsystemet og hjælper smerter, især i ansigtet.
 • Nyrekanal: KI3 – placeret bag den indre ankel, behandler dette punkt astma, søvnløshed, ondt i halsen og lændesmerter.
 • på bagsiden af kroppen er der flere akupunkturpunkter langs begge sider af rygsøjlen, der forbinder yin-organerne (faste organer). Disse akupunkturpunkter anses for at være meget stærke til at styrke hjerte, lever, lunge, nyre og perikardium (sæk omkring hjertet) og er meget vigtige i kinesisk medicin. Mange af de punkter, der er placeret på blærekanalen, kan behandle forskellige forhold. De fælles punkter og deres indikationer omfatter følgende:
 • BL13-behandler alle lungerelaterede problemer, herunder astma, bronkitis, næsestop og ondt i halsen.
 • BL14-dette punkt kan hjælpe forhold, der vedrører perikardiet, herunder hjertebanken, angst og stress, depression og panikanfald.
 • BL15-behandler alle hjerte-relaterede problemer, herunder blod og kredsløbsproblemer. Det er hovedpunktet for alle følelsesmæssige problemer relateret til hjertet, såsom hjertebanken, angst, frygt, stress og dårlig hukommelse. Det kan også hjælpe med søvnløshed og nattesved.
 • BL18-hovedpunkt for alle fysiske leverforhold, såsom hepatitis, gulsot og cirrose. Det er et vigtigt punkt for at lindre følelsesmæssige problemer som depression, vrede, irritabilitet og stress.
 • BL21 – dette punkt kan hjælpe med at lindre problemer forbundet med milten. Nogle fysiske milt problemer omfatter udspiling, mavesmerter, oppustethed og dårlig appetit.
 • BL23-dette punkt behandler hele nyresystemet. Det kan forbedre seksuelle mangelproblemer hos mænd, såsom impotens, såvel som kvindelige seksuelle og reproduktive lidelser som uregelmæssige menstruationscyklusser og infertilitet. Det er også et vigtigt punkt for lændesmerter og forstuvninger, og er nyttigt for øre-relaterede emner som tinnitus og døvhed.

Klik her for at lære mere om vores Master of Acupuncture Studies grad program på vundne Institute of Graduate Studies.