Articles

Brændte knogler kunne afsløre mere end du tror

brændte knogler er et irriterende problem for arkæologer. Kremering brænder information væk: køn, alder og andre identificerende funktioner tørres rent af ild.

men der kan være noget håb tilbage for at få information fra brændte knogler. I en ny undersøgelse af jernalder-og Bronsalderskeletter har forskere fundet ud af, at det sandsynligvis er muligt at bestemme et individs køn, selv fra små knoglefragmenter.

” i Europa, især i det andet og første årtusinde f. kr., vi har bare næsten udelukkende kremeringer, ” sagde studieforfatter Claudio Cavasuti, en bioarkæolog ved Museo delle civilt Krist i Rom. “Det er meget vigtigt at rekonstruere de rituelle skikke, men også den demografiske struktur i disse samfund.”

kremering conundrums

desværre gjorde disse samfund det ikke let for moderne arkæologer. Kremering gør et nummer på knogler. Det krymper dem og vrider dem, fortalte . Og mens gamle kulturer ikke pulveriserede knogler til pulver som de fleste krematorier i dag, ville knoglerne splintre og fragmentere, da begravelsesbålet kollapsede. Lejlighedsvis vil fragmenter på op til 10 tommer (25 centimeter) lange overleve kremering, sagde El Kurtbieta Jaskulska, en arkæolog ved Universitetet i varsa, der har specialiseret sig i kremerede rester. Men at finde et eksemplar med fragmenter, der er store, er som at vinde lotteriet, fortalte Jaskulska, der ikke var involveret i den aktuelle undersøgelse, . Oftere føler arkæologer heldige at få fragmenter, der er 1 til 2 tommer (2.5 til 5 cm) lang.

kremerede knoglefragmenter fra Narde di Frattesina nekropolis i Italien. Knoglerne til venstre tilhører sandsynligvis en mand, mens knoglerne til højre sandsynligvis er fra en kvinde. (Billedkredit: Claudio Cavasuti, 2018)

gør tingene værre, de sarte, svampede knogler i bækkenet og i enderne af leddene er mest modtagelige for flamme, sagde Jaskulska, så de mest informationsrige dele af skeletet går let tabt.

nogle forskere har forsøgt at finde ud af kønsspecifikke målinger i kremerede knogler ved at se på moderne kremationer, hvor afdødes køn er kendt. Problemet med det er, at moderne mennesker er større udbenet end gamle mennesker, så målingerne kan ikke oversætte. Disse metoder har tendens til at klassificere gamle mænd som kvinder.

køn versus køn

så Cavasuti og hans team tog en kontroversiel tilgang. De samlede 124 begravelser fra mellem det 12.og sjette århundrede f. kr. fra fem nekropoliser i Italien. Alle eksemplarer var blevet afholdt i Museo delle civilt prisT. Da knoglerne oprindeligt blev fundet, de var blevet begravet med genstande, der sandsynligvis antyder individernes køn: våben til mænd, væveværktøjer til kvinder. Dette er en fyldt antagelse, indrømmede forskerne i dag (Jan. 30) i tidsskriftet PLOS ONE. Der er ingen garanti for, at det køn, der er angivet af gravgods, matcher individets biologiske køn. Ja, sagde Jaskulska, mange kulturer rundt om i verden genkender flere køn end mandlige og kvindelige, så antagelser om binært køn er vanskelige.de fleste kroppe med maskuline objekter var sandsynligvis biologisk mandlige, og de fleste med feminine objekter var sandsynligvis biologisk kvindelige. Ud fra denne antagelse foretog de 24 målinger af forskellige knogler, såsom bredden af den del af kæben, der forbinder kraniet og diameteren på lårbenets hoved.

de fandt ud af, at 21 af de 24 målinger forudsagde et køn, der matchede individets gravgoder. Otte målinger, herunder bredden af knæskallen, diameteren af hovedet af radius i underarmen og længden af lunate — en lille knogle i hånden — forudsagde, om en person var mand eller kvinde (som målt af gravgods) med mindst 80 procent nøjagtighed.

demografiske spørgsmål

metoden er spændende, sagde Jaskulska, men det kan ikke være universelt nyttigt, fordi knoglerne målt af Cavasutis team ikke findes i alle kremationer. Faktisk, hun sagde, de er ganske sjældent bevaret.

“jeg har en meget pænt bevaret begravelse, jeg arbejder med,” sagde Jaskulska og bemærkede, at mange fragmenter i hendes nuværende prøveområde op til 2 inches (5 cm) i længden. “Jeg sagde til mig selv:” lad os se, hvor mange af disse målinger jeg kan tage fra den begravelse, ” … der er ikke engang en, jeg kan tage ned.”

en anden lovende metode, sagde Jaskulska, kan være at studere kremerede knoglefragmenter på et mikroskopisk niveau. Kønsforskelle i knoglens mikroskopiske struktur kan overleve ild, hun sagde.og hans kolleger planlægger at teste deres metode på andre rester. Undersøgelsen af kremerede knogler bliver mere sofistikeret. Forskere er nu i stand til at udtrække isotoper af elementet strontium fra nogle brændte knogler, der kan indikere, hvor en person voksede op, hvilket igen kan afsløre mønstre for menneskelig mobilitet. Disse mønstre, han sagde, kan være meget kønsafhængige.

“det er måske krigerne eller håndværkerne eller konerne, der bevæger sig rundt,” sagde han. “Så det er vigtigt at have denne grundlæggende information.”

  • 7 bisarre gamle kulturer, som historien glemte
  • fotos: Halshugget romere Fundet I gamle kirkegård
  • fotos: middelalderlige skeletter udgravet nær Saint ‘ s Tomb i England

oprindeligt offentliggjort på .

seneste nyheder

{{articleName}}