Articles

cirkulationssystem

insekter har ligesom alle andre leddyr et åbent kredsløbssystem, der adskiller sig i både struktur og funktion fra det lukkede kredsløbssystem, der findes hos mennesker og andre hvirveldyr. I et lukket system er blod altid indeholdt i kar (arterier, vener, kapillærer eller selve hjertet). I et åbent system bruger blod (normalt kaldet hæmolymph) meget af sin tid, der flyder frit i kropshulrum, hvor det kommer direkte i kontakt med alle indre væv og organer.

kredsløbssystemet er ansvarlig for bevægelse af næringsstoffer, salte, hormoner og metabolisk affald i hele insektets krop. Derudover spiller den flere kritiske roller i forsvaret: den forsegler sår gennem en koagulationsreaktion, den indkapsler og ødelægger interne parasitter eller andre indtrængende, og i nogle arter producerer den (eller sekvestrer) usmagelige forbindelser, der giver en grad af beskyttelse mod rovdyr. De hydrauliske (flydende) egenskaber af blod er også vigtige. Hydrostatisk tryk genereret internt ved muskelsammentrækning bruges til at lette udklækning, smeltning, udvidelse af krop og vinger efter smeltning, fysiske bevægelser (især i bløde larver), reproduktion (f.eks. insemination og oviposition) og undgåelse af visse typer eksokrine kirtler. I nogle insekter hjælper blodet med termoregulering: det kan hjælpe med at afkøle kroppen ved at lede overskydende varme væk fra aktive flyvemuskler, eller det kan varme kroppen ved at samle og cirkulere varme absorberet, mens du soler dig i solen.

et dorsalfartøj er den vigtigste strukturelle komponent i et insekts kredsløbssystem. Dette rør løber i længderetningen gennem brystkassen og maven langs indersiden af den dorsale kropsvæg. I de fleste insekter er det en skrøbelig, membranøs struktur, der samler hæmolymph i maven og fører den frem til hovedet.