Articles

Club Drugs

Definition

Club drugs er den generiske betegnelse for psykoaktive stoffer, normalt ulovlige, der bruges af deltagere i rave and dance club og rekreative stof subkultur.

beskrivelse

de mest almindeligt anvendte klublægemidler er MDMA (ecstasy), LSD, psilocybin svampe, rohypnol, GHB og methamphetamin. Disse stoffer er ulovlige og strengt kontrollerede. Hvert lægemiddel har forskellige virkninger og mulige komplikationer.MDMA eller ecstasy er et semisyntetisk lægemiddel, der blev patenteret i 1914 af Merck Corporation. Lægemidlet blev ikke brugt i seks årtier, indtil interessen for det samledes i 1970 ‘erne og 1980’ erne, delvis stimuleret af psykologer og terapeuter, der begyndte at eksperimentere med dets mulige anvendelser til behandling af nogle psykologiske tilstande, herunder angst, depression og posttraumatisk stresssyndrom. Brugere rapporterede kraftigt euforiske eller ekstatiske virkninger af stoffet, og brugen af stoffet spredte sig til subkulturen for rekreative stoffer. På grund af sundhedsmæssige bekymringer over brugen af stoffet blev det gjort til et kontrolleret stof i 1980 ‘ erne, men fremstilling og brug af stoffet er fortsat. Raves er begivenheder, hvor deltagerne tager stoffet og danser til rytmisk, stimulerende musik. Nogle forskere har klassificeret stoffet som et hallucinogen, mens nogle psykologer har betegnet stoffet som et empathogen, hvilket betyder, at det øger en følelse af empati for sig selv og andre, når det bruges i et kontrolleret miljø. MDMA er det mest anvendte stof i rave og dance club subkultur.

MDMA (3,4-methylendioksymetamfetamin) har stimulerende virkninger i kroppen og kan skabe ændrede opfattelser af tid, miljø og taktile sanser. Det kan forårsage en stigning i kropstemperatur, puls og blodtryk. I nogle tilfælde kan det forårsage ubehagelige følelser af angst og paranoia. Det virker i kroppen ved at påvirke serotoninsystemet i hjernen. Serotonin er neurotransmitteren, der er ansvarlig for følelser af velvære og forhøjet humør. MDMA får hjernen til at blive oversvømmet med neurotransmitteren, hvilket skaber en følelse af eufori hos brugeren. Efter at lægemidlets virkninger er forsvundet, forårsages et midlertidigt fald i serotoninniveauet i hjernen, og brugerne kan rapportere følelser af mild depression i dage eller uger efter indtagelse.

MDMA tages generelt i doser på 125 milligram, selvom effekter kan observeres ved indtagelse af så lidt som 60 milligram. Det sluges generelt i tabletter eller kapsler. Virkningerne begynder ca.en time efter indtagelse, når en top efter tre eller fire timer og falmer efter ca. seks timer. Brugere indtager normalt en anden dosis for at forlænge virkningerne.

farer forbundet med stoffet inkluderer øget kropstemperatur, der kan være kompliceret af varme omgivelser og fysiske aktiviteter såsom dans eller nedsænkning i boblebade eller saunaer. Dehydrering er en almindelig forekomst med lægemidlet. Det kan også medføre øget hjertefrekvens og blodtryk. Der er debat i det videnskabelige samfund om stoffets virkninger på hjernen på grund af mangel på menneskelige studier. Nogle dyreforsøg har vist, at MDMA kan påvirke serotoninsystemet i hjernen negativt og skade neuroner. Undersøgelser har antydet, at langsigtede MDMA-brugere kan have nedsat hukommelsesfunktion. Andre problemer forbundet med stoffet opstår, når kemikaliet forfalskes af mere farlige stoffer såsom metamfetaminer og giftige forbindelser, og blanding af MDMA med andre rusmidler, herunder alkohol og kokain. MDMA er farligt for mennesker med hjertesygdomme eller forhøjet blodtryk og kan øge eller forværre symptomerne hos mennesker med psykiske lidelser.LSD (lyserginsyre) og psilocybin-svampe er psykedeliske eller hallucinogene stoffer. Virkningerne af disse lægemidler spænder fra eufori til intense halluci-nationer og forvrængede eller forbedrede opfattelser. Farer forbundet med disse stoffer omfatter midlertidigt tab af fysisk og følelsesmæssig kontrol og psykisk lidelse.Rohypnol er et stærkt beroligende middel, der er blevet betegnet som et” date rape ” stof. Det kan forårsage “anterograd amnesi”, hvilket betyder, at de, der tager stoffet, kan miste hukommelsen om begivenheder, der opstår under dets virkninger. Det kan være fatalt, når det kombineres med alkohol og andre depressiva.GHB er et stof med euforisk, depressivt og anabolske (organ bygning) virkninger i kroppen. Overdoser kan forårsage anfald og koma, og stoffet kan kombineres farligt med alkohol og andre beroligende midler. Det er også blevet betegnet som et voldtægtsmedicin, på grund af dets kraftige beroligende virkning, når det kombineres med alkohol.

methamphetamin er et farligt vanedannende stimulerende middel, kendt som “is” og “krystal” blandt brugerne. Det tages oralt, intranasalt (gennem næsen) og intravenøst. Effekter i kroppen omfatter en intens sus af euforiske følelser og stimulerende virkninger, efterfulgt af et vanedannende behov for mere af stoffet. Det forårsager forhøjet hjertefrekvens og forhøjet blodtryk. Forskning ved hjælp af dyr har vist, at stoffet kan forårsage skade på hjernen og nervesystemet. Det har også været impliceret i at forårsage skade på blodkarrene i hjernen, åndedrætsbesvær, uregelmæssig hjerterytme, anoreksi, og i ekstreme tilfælde kan forårsage hjertesvigt og død. Følelsesmæssige problemer forbundet med brug af methamfetamin omfatter afhængighed, paranoia, angst og søvnløshed. Brugen af methamphetamin er vokset i USA gennem 2000 ‘ erne.

diagnose

stofmisbrug defineres af Diagnostic and Statistical Manual IV som forekommende, når: brugere tager et stof i større mængder eller over længere tidsperioder end beregnet; et vedvarende og mislykket ønske om at ophøre med brugen; bruger store mængder tid på at skaffe stoffet; reduktion i andre sociale aktiviteter; fortsat brug af et stof på trods af fysiske eller følelsesmæssige problemer forårsaget af stoffet; øget tolerance over for stoffet; abstinenssymptomer eller øget brug af et stof for at undgå abstinenssymptomer.

behandling

behandling af problemer forbundet med brug og misbrug af klubmedicin omfatter psykiatrisk, psykologisk og stofmisbrugsrådgivning samt akut medicinsk behandling for overdoser og komplikationer.

ressourcer

bøger

Eisner, Bruce. Ecstacy: MDMA-historien. Ronin Bøger, 1993.Holland, Julie, M. D. Ecstacy: den komplette Guide: et Komprensivt kig på risici og fordele ved MDMA. Park Street Press, 2001.

viden, Cynthia. Op Hele Natten: Et nærmere kig på klubben narkotika og Rave Kultur. Røde Hus Bøger, 2001.

Stafford, Peter. Psychedelics Encyclopedia. Ronin Bøger, 1992.

organisationer

DanceSafe. 536 45th Ave., Oakland, CA 94609. adress http://www.dancesafe.org adress.

tværfaglig Forening for psykedeliske studier. 2105 Robinson Ave., Sarasota, FL 34232. (941) 924-6277. larr http://www.maps.orgliter.

Nationale Institut for stofmisbrug. 6001 Udøvende Blvd., Værelse 5213, Bethesda, MD 20892-9561. larr http://www.drugabuse.govliter.

nøglebegreber

anoreksi— spiseforstyrrelse forbundet med ekstreme udsving og tab i kropsvægt.Hallucinogen-stof, der forårsager forvrængede opfattelser og hallucinationer.

Neurotransmitter-kemisk i hjernen, der hjælper hjernens funktion.

psykoaktiv-stof, der påvirker følelsesmæssig og psykologisk opfattelse i hjernen.