Articles

Colposcopy & ECC (Endocervical curettage)

følgende oplysninger er oprindeligt hentet fra American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) hjemmeside. Du kan se dette indhold fra den oprindelige kilde her.

hvad er colposcopy?

Colposcopy udføres, når resultaterne af en pap smear viser unormale ændringer i cellerne i livmoderhalsen eller tilstedeværelsen af HPV (human papillomavirus).

Colposcopy er en måde at se på livmoderhalsen gennem en speciel forstørrelsesenhed kaldet en colposcope. Det skinner et lys ind i vagina og på livmoderhalsen. Colposcope forstørrer det normale syn og giver sundhedsudbyderen mulighed for at finde problemer, der ikke kan ses af øjet alene. Colposcopy giver mere information om de unormale celler.

Hvordan udføres proceduren?

Colposcopy udføres på lægekontoret. Proceduren udføres bedst, når en kvinde ikke har sin menstruationsperiode. I mindst 24 timer før testen bør du ikke douche, bruge tamponer, bruge vaginale lægemidler eller have køn.

som med en bækkenundersøgelse vil du ligge på ryggen med dine fødder hævet og placeret til fodstøtter for støtte. Et spekulum vil blive brugt til at holde de vaginale vægge adskilt, så indersiden af vagina og livmoderhalsen kan ses. Colposcope er placeret lige uden for åbningen af din vagina.

en mild eddikeopløsning påføres din livmoderhals og vagina med en vatpind eller bomuldskugle. Dette gør unormale områder på livmoderhalsen lettere at se.

hvornår udføres en biopsi under colposcopy?

under kolposkopi kan sundhedsudbyderen se unormale områder. En biopsi af disse områder vil blive udført. Under en biopsi fjernes et lille stykke væv fra livmoderhalsen ved hjælp af en speciel enhed.

celler kan også tages fra livmoderhalskanalen. En speciel enhed bruges til at samle cellerne. Dette kaldes endocervikal curettage (ECC).

Hvad skal jeg forvente under genopretning?

når du har en kolposkopiprocedure, kan din vagina føle sig lidt øm i et par dage. Over-the-counter smertestillende medicin kan være nyttigt. Du kan tage Ibuprofen 600 – 800mg oralt 30mins før proceduren.

Hvis du også har en biopsi, kan du opleve ubehag og kramper under proceduren. Bagefter kan du få øje på eller have en mørkfarvet vaginal udflod. Det kan være nødvendigt at bære en pude eller trusseindlæg, indtil afladningen stopper.

hvis der ikke tages en biopsi, kan du genoptage seksuel aktivitet, så snart du vil. Hvis der tages en biopsi, skal du vente cirka fem dage, før du har vaginalt samleje eller indsætter noget i vagina. Dette giver livmoderhalsen tid til at helbrede.

Ring straks til din sundhedsudbyder, hvis du har nogen af disse problemer:
· kraftig vaginal blødning (ved hjælp af mere end en hygiejnepude i timen)
· svær lavere mavesmerter
· feber
· kulderystelser

kontakt Pacific Kvinders OB/GYN Medical Group med spørgsmål eller bekymringer.