Articles

den sidste samtale mellem John Lennon og Paul McCartney antydede en håbefuld fremtid

efter splittelsen af Beatles var det let at indrømme, at Paul McCartney og John Lennon havde et voldsomt forhold, mildest talt. Men efter at støvet havde lagt sig, genoptog de to barndomsvenner heldigvis deres broderskab og var igen på tætte vilkår før Johns tragisk for tidlige død.

Lennons død ramte forståeligt nok McCartney til kernen, en smerte, der stadig gør ondt næsten 40 år efter skyderiet. I betragtning af den alvorlige tragedie af hændelsen, mordet hans bandkammerat og nærmeste kreative fortrolige var næsten for svært for McCartney at pakke hovedet. Imidlertid, en konsoliderende faktor for Macca var, at duoen endelig havde løst deres personlige skænderier, og det dårlige blod mellem parret var forsvundet.

annonce
annonce

det tog McCartney et stykke tid at virkelig udtrykke sin kærlighed til Lennon offentligt. Efter tragedien var hans første instinkt at kanalisere sin sorg til sang, noget han gjorde på Trækkampens gribende nummer ‘her i dag’—hvilket utvivlsomt er højdepunktet på pladen. På sangen, McCartney forestiller sig en samtale, som han måske havde haft med Lennon, da de afvejer, frem og tilbage, spiller verbal volleyball. For at sikre, at det var autentisk, han hyrede hjælp fra den tidligere Beatles-producent George Martin til at hjælpe med at guide ham på det følelsesmæssige spor.

i 2004 talte Macca med The Guardian om sporet, og hvordan det stadig gør ondt at spille materialet live: “Mindst en gang en tur får den sang mig bare,” sagde han. “Jeg synger det, og jeg synes, jeg har det godt, og jeg indser pludselig, at det er meget følelsesladet, og John var en god kammerat og en meget vigtig mand i mit liv, og jeg savner ham, ved du? Det skete ved den første udstilling, i Gijon: jeg havde det fint, og jeg befandt mig i at gøre en ting, jeg har gjort i soundcheck, bare gentage en af linjerne: ‘jeg elsker dig, Jeg elsker dig, Jeg elsker dig.’Jeg gjorde det, og jeg tænkte, ‘det er rart – det virker.’Og så kom jeg for at afslutte sangen, for at gøre det sidste vers, og det var, ‘Åh lort – jeg har lige mistet det helt.”det ville først være i 1984, cirka fire år efter mordet på Lennon, at McCartney ville tage fat på sit forhold til sin sangskrivningspartner. Under en samtale med Playboy ‘ s Joan Goodman, et møde, hvor den tidligere Beatle detaljerede sin sidste samtale med sin bror i våben, sagde han: “det er en dejlig ting, en trøstende faktor for mig, fordi jeg føler det var trist, at vi faktisk aldrig satte os ned og rettede vores forskelle ud. Men heldigvis for mig var den sidste telefonsamtale, jeg nogensinde havde haft med ham, virkelig stor, og vi havde ikke nogen form for sprængning. Det kunne let have været et af de andre telefonopkald, da vi sprængte hinanden og smækkede telefonen ned.”

Macca talte derefter mere om telefonopkaldet og afslørede: “det var bare en meget glad samtale om hans familie, min familie. Nyder sit liv meget; Sean var en meget stor del af det. Og tænker på at komme videre med sin karriere. Jeg husker, at han sagde: ‘Åh, Gud, Jeg er som tante Mimi, polstring rundt her i mig Morgenkåbe’ …kappe, som han kaldte det, fordi han hentede den amerikanske folkesprog… ‘fodrede kattene i mig kappe og lavede mad og satte en kop te på. Denne husmor ønsker en karriere! Det var den tid for ham. Han var ved at lancere Double Fantasy.”

det er en velsignet lettelse, at de to medstiftere af Beatles, der havde været igennem tykt og tyndt sammen, formåede at genoplive deres venskab, før det var for sent, med det fineste sangskrivningspartnerskab nogensinde tættere end de havde været i mange år, hvilket er en sand attestation for det broderlignende forhold, de delte.

Paul McCartney/John Lennon - her i dag