Articles

Den virkelige Oprindelse af den kogte jordnødde

20150811-kogte jordnødder-vicky-Varik-8.jpg

sommervarme betyder, at det er tid til at trække den store gryde ud for at koge nogle jordnødder. Ja, kogte jordnødder har en sæson, selvom kogte jordnødder er blevet sådan en ikonisk, året rundt sydlig mad, de fleste ville ikke vide.

de er faktisk så ikoniske, at de har erhvervet magten til at tilskrive en stenografi Sydlighed til næsten alt, hvad de rører ved. Ligesom utallige lufthavn koncessionshavere omdanne enhver run-of-the-mill fastfood—burritos, kød, skinke-n-ost smørrebrød—til en morgenmad element ved blot at tilføje røræg, kokke har regnet ud, at du kan Sydliggøre enhver fine-dining fad ved at smide i en håndfuld kogte jordnødder. Kombiner dem med en anden sydlig ingrediens eller to, og effekten er endnu bedre.i februar 2013, da Daniel Doyle fra Charleston ‘s Poogan’ s Porch blev inviteret til at lave mad i James Beard House, omfattede hans sous-vide andesalat en bestemt sydlig mashup: bourbon-kogte jordnødder. I en episode af PBS ‘s a Chef’ s Life ramte Vivian en trifecta med Pepsi-glaseret svinekødsmage og landskinkebraiserede jordnødder. Utallige andre kokke har sammenkogt lignende retter, og engang nye fusioner som kogt peanut hummus eller kogt peanut falafel er blevet almindelige.

alligevel synes ingen at have meget at sige om, hvordan Sydlændere begyndte at koge tingene.

I modsætning til stegte grønne tomater eller pimentoost har kogte jordnødder dog været en sydlig hæfteklammer i meget lang tid—helt tilbage til kolonitiden. I andre dele af landet, millioner af mennesker snack på ristede jordnødder og sprede jordnøddesmør på deres smørrebrød. Men efter alle disse år forbliver kogte jordnødder af en eller anden grund næsten udelukkende en sydlig ting.

jordnøddens historie er et godt pløjet felt. Der er endda en tekst i fuld længde: Andrei F. Smith ‘s Peanuts: Goober Pea’ s berømte historie, der dækker alt fra plantens oprindelse i Sydamerika til dens hovedrolle i “peanut galleries” af byteatre og Madkasser af amerikanske skolebørn. Men han bruger kun en enkelt side til praksis med kogende jordnødder, og den side deles med en diskussion om at spise rå jordnødder. De fleste konti gør vage påstande om, at kogte jordnødder stammer fra borgerkrigen som billig nødvendighed grub, før de hurtigt går ud for at diskutere, hvordan de er kogte i dag.

måske skulle de grave lidt dybere. Hvis de gjorde det, ville de indse, at den kogte peanuts historie ikke handler om noget praktisk billigt mad. Hellere, kogte jordnødder spændte over hele spektret af det sydlige samfund, fra de vestafrikanske slaver, der faktisk opfandt skålen til de hvide kokke, der derefter løb med ideen som festmad.

Ditching myterne

20150811-kogt-jordnødder-vicky-Varik-1.jpg

Når du begynder at se alvorligt på sagen, bliver det klart, at jordnødden indkapsler ikke en, men tre af de mest skadelige myter, der er voldsomme i populære historier om sydlig mad:næsten hver sydlige mad blev skabt eller populariseret under borgerkrigen, typisk af nødvendighed og deprivation.

 • alt sydligt begyndte som en højde af lave, fælles ingredienser.
 • intet eksisterer, før hvide mennesker opdager det.en kapselhistorie på hjemmesiden for Columbia, South Carolina Convention and Visitors Board opsummerer den typiske linje: “det siges, at i krigstider, hvor soldater havde brug for ernæring med højt proteinindhold og uden madlavningsfaciliteter, kogte de jordnødder over lejrbål. De opdagede, at disse jordnødder ikke ville ødelægge i flere dage.”

  siden Hvad er Cooking America om historien om kogte jordnødder, en ofte citeret kilde i skimpily undersøgte artikler, placerer den også i borgerkrigen. “Ingen ved bare, hvorfor sydboere begyndte at koge jordnødder, eller hvem der først kogte dem,” begynder forklaringen. “Det menes dog, at kogte jordnødder har været en sydlig institution siden i det mindste borgerkrigen (1861 til 1865), da Unionens General Vilhelm T. Sherman (1820 til 1891) førte sine tropper på deres march gennem Georgien.”

  Shermans march, historien går, afskåret konfødererede forsyningslinjer, så soldater vendte sig til jordnødder, ” en vigtig ernæringskilde. Da madlavningsfaciliteterne var knappe, ristede soldater jordnødderne over lejrbål eller kogte dem.”

  nogle konti bemærker i forbifarten, at jordnødder blev bragt til syd af afrikanske slaver, men tilsyneladende blev planterne bare hængende et sted, indtil nogle ressourcefulde konfødererede (dvs.hvide fyre) fandt ud af, hvad de skulle gøre med dem.

  sådanne Borgerkrigshistorier, så godt som jeg kan fortælle, har det stort set helt baglæns. Kogte jordnødder, som så mange andre ikoniske sydlige fødevarer, begynder med sorte Sydboere, ikke hvide.

  kogte jordnødder’ afrikanske rødder

  20150811-kogte jordnødder-vicky-Varik-3.jpg

  Vi kender muligvis ikke navnene på de første mennesker, der koger jordnødder i syd, men vi ved bestemt, at de ikke var konfødererede soldater. Ligesom okra, sorte øjne ærter, og så mange andre sydlige hæfteklammer, jordnødden kom til regionen ved hjælp af den afrikanske diaspora, og af denne grund kan det være udfordrende at sammensætte sin historie.

  siden slaver vestafrikanere og deres amerikanskfødte Efterkommere udgjorde over halvdelen af befolkningen i nogle sydlige kolonier, blev jordnødden en diæthæftning i områder som South Carolina. Men kun få glimt af afrikansk mad blev fanget i skriftlige kilder, siden før borgerkrigen var forfatterne af sådanne historier næsten altid hvide. Udfordringen er forvirret af det faktum, at amerikanerne ikke slog sig fast på udtrykket “jordnødder” indtil slutningen af det 19.århundrede. Før da blev de henvist til med forskellige navne, herunder jordnødder, malede ærter, pindarer og goobers, et udtryk afledt af det angolanske ord nguba.

  jordnødder ankom på sydlige kyster via en kredsløbsrute. Planten stammer fra Sydamerika, og portugiserne tog den til Afrika omkring 1500, lige efter at de først kom i kontakt med den i Brasilien. Bælgfrugten (jordnødder er ærter, der ligner nødder, ikke omvendt) spredte sig hurtigt over Afrika, for det lignede meget den oprindelige jordnød—en afrikansk hæfteklamme—men med et højere olieindhold, og det var lettere at dyrke.bælgplanterne tog vej til de britiske kolonier i syd og Caribien på slaveskibe, som ofte blev forsynet med jordnødder til den dødbringende mellemgang. I 1754 bemærkede Gardners ordbog, at ” alle bosættelser i Amerika bugner af det; men mange personer, der bor i dette land, bekræfter, at de oprindeligt blev bragt af slaverne fra Afrika der.”

  I 1769 sendte en hvid planter ved navn George Brunrigg fra Edenton, North Carolina en prøve af jordnødder til sin bror i London, som var medlem af Royal Society. “De er oprindeligt…af Afrikas vækst,” et af samfundets medlemmer registreret ” og bragt derfra af negrene, der bruger dem som mad, både rå og ristede, og er meget glad for dem. De dyrkes derfor af dem i de små jordpakker, der er afsat til deres brug af deres herrer.”

  indtil den amerikanske Revolution blev jordnødder primært dyrket af afroamerikanere i deres egne havepletter til deres egne familiers brug. “De er meget nærende,” skrev Edvard Long i sin historie om Jamaica (1774), “og…kan spises rå, ristet eller kogt.”De blev utvivlsomt indarbejdet i suppe og gryderetter, også—almindelig brug i Vestafrika—selvom jeg ikke har kunnet finde nogen beskrivelser af sådanne retter i syd i kolonitiden.

  på et tidspunkt gik jordnødden også ind i Det Europæiske mindretals kost. Allerede i 1769 opdrættede George Brunrigg og andre planter jordnødder til foder til husdyr og eksperimenterede med at presse olien fra dem, hvilket, bemærkede Royal Society—korrespondenten, er “klar, varer lang tid, kan fås til lav pris-kunne være en erstatning for dyre importeret olivenolie.”Henry Bartham i 1794 bemærkede: “jeg har ofte spist af dem rigeligt og med glæde.”

  men jordnødder var mere end bare en snack mad. I 1849 bemærkede læge og forfatter Francis Peyre Porcher, at “jordnødden dyrkes til en vis grad i South Carolina, og der gøres stor brug af den på plantagerne som en fødevareartikel.”

  på dette tidspunkt havde traditionelle vestafrikanske forberedelser også fundet vej til spisebordene for hvide eliter. “Jordnødden og ben Kurt laver rig og nærende suppe og fungerer som erstatning for kød,” skrev Porcher. “De er ofte udtørret, og slået op med sukker, og tjente som en krydderi eller dessert.”Sarah Rutledge’ s Carolina husmor (1847) inkluderer en meget afrikansk-klingende “Jordnødsuppe”, der består af slagne jordnødder simret med en pint østers og “en frø-peber eller to.”

  Eatin’ Goober ærter

  20150811-kogt-jordnødder-vicky-Varik-5.jpg

  da borgerkrigen ankom, havde Sydlændere—inklusive hvide Sydlændere—spist jordnødder i ganske lang tid, og det ser ud til, at konfødererede tropper spiste deres rimelige andel af jordnødder under krigen. Hvad der er forvirrende er, hvorfor så mange pophistorier insisterer på, at de gjorde det af nødvendighed, fordi de ikke kunne få deres hænder på mere foretrukne fødevarer.

  sammen med cikorie og okra blev jordnødder ofte diskuteret i krigstidspapirer og tidsskrifter som erstatning for kaffe. Da blokaderne afskar importen, vendte Sydlændere sig også til jordnøddeolie som erstatning for hvalolie. “Under krigen lige lukket,” bemærkede North Carolina-annoncøren i Oktober 1865, “denne olie blev brugt universelt i vores maskinbutikker.”

  når det kommer til jordnødder beregnet til at spise, var de dog, hvis noget, en luksus, som soldater meget savnede, ikke en krigstidens nødvendighed. Bælgfrugten, Jackson Clarion of Mississippi rapporterede i 1866, ” var meget efterspurgt under krigen af soldaterne fra den region, kaldet ‘goober-grabblers. Faktisk kæmpede de aldrig bedre end med en goober patch bagpå; så følte de sig hjemme.”

  den samme stemning er fanget i den (noget) berømte borgerkrig diddy,” Goober Peas”, som tilsyneladende var en favorit blandt konfødererede tropper og blev trykt som noder i ny Orleans i 1866 (ordene og musikken tilskrives henholdsvis A. Pindar og P. Nutt, som måske eller måske ikke har været Gilbert og Sullivan i deres generation.)

  Hvis dens iørefaldende afstå alene ikke er tilstrækkeligt festlig (“ærter! ærter! ærter! ærter! spise goober ærter! Godhed hvor lækker, spise goober ærter!”), sangens sidste vers viser tydeligt en elsket fredstid behandler, ikke en krigstid substitution:

  Jeg ville ønske,at denne krig var forbi, når vi var fri for klude og lopper, ville vi kysse vores koner og kærester og gobble goober ærter!

  så det ser ud til, at soldater spiste jordnødder ikke af desperation, men fordi de virkelig kunne lide tingene.når det er sagt, er det meget usandsynligt, at når tropperne fik deres hænder på nogle jordnødder, ville de have afsluttet at koge dem i en gryde. Jordnødder vokser på lave, grønne vinstokke, og de er ret usædvanlige, fordi deres blomsterstængler efter bestøvning faktisk bøjer og graver sig ned i jorden, hvor frugten udvikler sig under jorden til de bælg, vi kender som jordnødder. I gamle dage høstede landmændene dem med pitchforks, vendte rødderne ud af jorden og ryste snavs væk fra jordnøddebælgene. (I dag bruger de motoriseret” digger-shaker-converter ” udstyr, der scoops, shakes og flips vinstokke.såkaldte friske “grønne” jordnødder er meget letfordærvelige på grund af deres høje fugtindhold, og de vil gå dårligt, hvis de ikke koges eller lufttørres inden for få dage efter at de er kommet ud af jorden. Før dagene med mekanisk forarbejdning blev vinstokke stablet i rækker i markerne og fik lov til at hærde i to uger, indtil bælgene var tørre nok til at blive plukket af. Først da var de rå jordnødder klar til transport eller stegning.afroamerikanere havde dog længe haft en bevist måde at forberede friske grønne jordnødder på. H. H. Shelton, en fanget Unionssoldat, der flygtede fra en Columbia, South Carolina, fængselslejr i 1864, kørte mod øst mod Charleston og undervejs fik mad af nogle af de afroamerikanske frigivne, han stødte på. Ved flere lejligheder blev han forsynet med “kogte jordnødder, som var en favorit måde at lave mad på, når bønnen var for grøn til at bage.”

  kogte jordnødder var med andre ord et sæsonpræparat, der kun var tilgængeligt under jordnøddehøsten, som normalt løber i ca.seks uger mellem August og oktober. Så godt som jeg kan fortælle, længe efter ristede jordnødder blev nydt over hele Amerika, var de eneste mennesker, der kogte dem, sorte sydlige. Og ordentlige kogte jordnødder kunne virkelig ikke være andet end en sydlig godbid, da når du først kommer forbi Virginia, ville der ikke være friske grønne jordnødder at bruge. Og, mens masser af hvide Sydboere voksede jordnødder på tidspunktet for borgerkrigen, de efterlod ingen optegnelser om at koge dem.

  den kogte Peanut Boom

  20150811-kogt-jordnødder-vicky-Varik-9.jpg

  i årene lige efter borgerkrigen afsendte Syd flere og flere jordnødder nord, da byefterspørgslen efter nikkelposer med ristede jordnødder boomede. “Der er næppe en artikel om amerikansk produktion, “observerede Scientific American i 1871,” der er vokset så hurtigt i betydning som jordnødden.”Før 1860 var den samlede amerikanske jordnøddeproduktion omkring 150.000 skæpper, hvoraf de fleste kom fra North Carolina. I 1870 blev der dyrket mere end en halv million skæpper, hvoraf over 300.000 kom fra rising peanut center omkring Norfolk, Virginia, og næsten alle blev ristet til snacks eller presset til olie.

  udøvelsen af kogende jordnødder gik ikke over til hvide kokke i flere generationer. Så pludselig, lige efter begyndelsen af det 20.århundrede, kogte jordnødder begyndte at dukke op på samfundssiderne i South Carolina aviser. De blev serveret på underholdning og socials i sensommeren og det tidlige efterår, ofte sammen med andre klassiske godbidder som is eller vandmelon.

  billetprisen på en oktober 1906 majs-shucking begivenhed i Marion, North Carolina, for eksempel inkluderet ingefær kage, rodøl, Coca-Cola og kogte jordnødder. I September det følgende år, på en unges “sociale fest” i Sumter, “æbler, slik, og kogte jordnødder var forfriskningerne.”

  kogte jordnødder blev den fashionable ting at tjene ved bryllupper og fester, men ikke i de større byer som Charleston og Columbia. I stedet blomstrede de i mindre byer, der prikkede på landet – St. Mattheus, Olanta, Lynchburg og Cameron—og altid i månederne August til oktober, hvor friske grønne jordnødder netop var blevet høstet.

  praksisen med kogende jordnødder spredte sig snart fra South Carolina til de jordnøddevoksende regioner i Georgien og Florida. I 1911 blev de serveret i Ocilla i det sydlige Georgien, hvor Miss Lee Hogan “underholdt en glædelig fest” i udkanten af byen og “en dejlig tid blev brugt på at tygge sukkerrør, spise kogte jordnødder og spille spil.”I 1917 begyndte kogte jordnødder regelmæssigt at dukke op i beskrivelser af fester på samfundssiderne i Tampa-aviserne og i Alabama-papirerne i begyndelsen af 1920′ erne.

  årsagen til den pludselige stigning i popularitet er ikke klar, men her er mit bedste gæt: takket være jordudmattelse og ødelæggelsen forårsaget af boll-væv ledte sydlige landmænd i begyndelsen af det 20.århundrede efter alternativer til bomuldsmonokultur. Det var omkring dette tidspunkt, at George Carver begyndte at bede Alabama landmænd om at dyrke mindre bomuld og flere jordnødder. Som David Shields krøniker i sin nylige bog sydlige bestemmelser (1915), ved første verdenskrig, snesevis af bomuldsfrøoliefabrikker over hele Syd var blevet omdannet til presse jordnødder.

  min teori er, at efterhånden som flere og flere hvide landmænd begyndte at plante jordnødder, begyndte de ikke kun at indse, at kogte jordnødder var velsmagende, men at hele processen med at koge og spise dem kunne være ret festlig. Kogende jordnødder kræver en stor gryde og masser af fingre til beskydning, så det egner sig naturligt til sociale sammenkomster.

  hvor lærte samlerne at koge dem? Sandsynligvis fra deres afroamerikanske naboer. På tværs af den nederste del af South Carolina havde hvert samfund sin øverste jordnøddekoger. I 1930 ‘ erne blev George James, en afroamerikansk landmand, anerkendt som “kedlernes konge.”James, Augusta Chronicle bemærkede i 1939, havde mestret “kunsten at koge ordentligt med lige nok salt i vandet til at tilføje den uforklarlige knips, der gør hver jordnødde noget at dvæle over og nyde.”

  mærkeligt nok forblev Amerikas største jordnødde-voksende stat—Virginia—uvidende om dyderne ved den kogte jordnødde. I August 1917 mindede en kommentator for Richmond Times Dispatch om, at da han nævnte kogte jordnødder på et møde med jordnøddeavlere i Suffolk—en af Virginias vigtigste jordnøddeforarbejdningsbyer-reagerede landmændene med utrulighed efter aldrig at have hørt om sådan noget. “Om alt, hvad jeg kunne sige Som svar,” skrev han, “var, at hvis de samme landmænd ville gå til Charleston, Savannah, Jacksonville, Tampa eller Ny Orleans på denne sæson af året, ville de sandsynligvis finde ud af, at den mest populære sælger af alle ville være de samme kogte jordnødder.”

  i 1920 ‘ erne var kogte jordnødder så populære, at de begyndte at blive bemærket af forvirrede Yankees. I September 1925, på højden af green peanut season, en universel trådtjenesterapport dateret Orangeburg, South Carolina, profilerede “peanut boilings”, som den formodede, at dens læsere aldrig havde hørt om “medmindre du har besøgt ‘goober’ – sektionerne i Carolinas.”

  ” så snart jordnødder begynder at modnes, “fortsatte artiklen,” og inden de tørres, er vaskepotter fyldt med jordnødder og saltvand, brande tændes, og når gæsterne ankommer, koger delikatessen glædeligt. De kogte jordnødder hældes varmt fra gryden og serveres til merrymakers.”

  i et par korte uger hver sommer, i byer i hele det nedre Syd, ramte hære af små drenge gaderne og høgede poser med kogte jordnødder. I 1921 erklærede Indeksjournalen for South Carolina, at byen oplevede en” epidemi ” af kogte jordnødder. “De små vendere er overalt, “skrev korrespondenten,” i elevatorer, barberbutikker, lobbyer i kontorbygninger. Og næsten alle køber for de er normalt friske kogte og kogte jordnødder er en populær tid bit, endnu mere end udtørrede jordnødder.”

  forankring af et sydligt ikon

  20150811-kogt-jordnødder-vicky-Varik-7.jpg

  Ved Anden Verdenskrig var den kogte jordnødde ankommet som et fuldt sydligt ikon, der opfyldte nøglekriterierne for at være helt fremmed for nordmænds ganer. “Det er kogt peanut tid igen,” en AP artikel datelined Tallahassee erklærede den 1. September 1946, ” den sæson, hvor hundredvis af intetanende Yankees er overrasket over den soggy Dicksie delikatesse.”

  besøgende i syd ville købe en sæk og tro, at de var ” den almindelige udtørrede sort.”Når de opdagede, at skrogene er fugtige skrog og møtrikkerne indeni er bløde, pulpy, ville “vende sig til nærmeste Sydlænding for en forklaring.”

  mytologi om fødevareoprindelse er moden med fortællinger om soldater, der sendes til fjerne steder, får en smag for en lokal delikatesse og derefter tager den med hjem. Ikke så den kogte jordnødde. 1945 oplevede en kofangerafgrøde, så en større mængde friske kogte jordnødder var på markedet i Moultrie, Georgien, end nogensinde før. Byen nød en krigstidsbom takket være de tropper, der var stationeret i nærheden, men de unge drenge, der solgte kogte jordnødder, tjente ikke på det. “Jordnødder tilberedt på denne måde, “rapporterede Macon Telegraph,” appellerer kun til Sydgeorgere. Soldater på Spence Field siger, at de ikke kan tåle dem.”De foretrak deres jordnødder ristet.

  disse følelser synes stort set at holde i dag. For dem, der kun er vant til ristede jordnødder, kan det at spise dem kogt være, Jeg vil indrømme, et ganske chok for systemet. Til at begynde med er de ikke crunchy, men bløde, måske endda ligefrem grødet. Og – hvis de er lavet rigtigt, i det mindste—de er virkelig salt, og ikke bare på ydersiden som ristede jordnødder, men gennemsyret af saltholdighed hele vejen igennem. Ristede jordnødder spiller bælgfrugtens nøddeegenskaber op, men kogte jordnødder bringer deres essentielle ærter frem-derfor ser du kokke bruge dem i stedet for ingredienser som kikærter og ikke mandler eller valnødder.

  men historien om den kogte jordnødde stopper ikke der. I årene efter Anden Verdenskrig, de blev involveret i bitter politisk kontrovers, og var det ikke for meget lovgivningsmæssig krangel, den kogte jordnødde har muligvis ikke overlevet for at se det 21.århundrede. Vi fortsætter med den historie i næste uge.

  alle produkter, der er linket her, er valgt uafhængigt af vores redaktører. Vi kan tjene en provision på køb, som beskrevet i vores affiliate politik.