Articles

Henry Jaynes Fonda

den 13.August 1982, dagen efter Henry Fonda døde, rapporterede en lokal avis, Leader-Herald, at landsbyen Fonda ville sænke flaget til ære for Henry Fonda. Ikke mange mennesker uden for Albany, Ny York-området er opmærksomme på det faktum, at Fonda-skuespillerfamilien sporer deres hollandsk-amerikanske rødder tilbage til den lille landsby Fonda i upstate NY York. Den tidligste kendte Fonda forfader ankom i 1654 fra Amsterdam, Holland. Hans navn var Jellis Fonda, og hans afkom til denne dag bor i den større Hudson-Mohaj region i upstate NY York. Landsbyen Fonda var den oprindelige bolig for Fonda-familierne.Henry Fonda, den legendariske skuespiller, blev dog ikke født eller nogensinde boet i eller i nærheden af Fonda. Han havde nogle genealogiske forskning gjort, imidlertid, da han ansøgte om medlemskab i den prestigefyldte Holland Society, hvor bevis for ens historiske hollandske rødder sporing tilbage til de tidlige nye Nederlandske år er påkrævet. Han bestod testen og blev medlem af Holland Society.Henry Fonda blev født i Grand Island, Nebraska den 16. maj 1905. Hans forældre var Brace Fonda og Herberta Jaynes. Fonda hovedfag i Journalistik ved University of Minnesota, men forlod før eksamen. Han blev kontorist i Omaha, Nebraska og blev aktiv der i Omaha Community Playhouse, som blev instrueret af Dorothy Brando, Marlon Brandos mor. Han viste tilsyneladende løfte som skuespiller, fordi Dorothy Brando opfordrede ham til at få mere træning i skuespil. I 1928 var han i stand til at slutte sig til provinsby Players, et semi-professionelt skuespilfirma i provinsby, Massachusetts. Kort efter sluttede han sig til det professionelle skuespilfirma, University Players Guild, hvor han var i stand til at arbejde med sådanne fremtidige armaturer som James Stuart, Margaret Sullavan og Joshua Logan.

tilsyneladende havde Dorothy Brando været korrekt. Henry Fonda havde skuespillertalent, og i 1929 fik han en rolle i “The Game of Life and Death”. I de næste mange år forblev han en bred skuespiller, der optrådte i sådanne skuespil som “jeg elskede dig onsdag”, “nye ansigter” og “landmanden tager en kone”. I 1935 fik Henry Fonda sin skærmdebut i filmversionen af “The Farmer Takes a kone” spiller overfor Janet Gaynor.under hele sin skuespillerkarriere optrådte Henry Fonda i 16 scenespil og 106 film, tv-programmer og shorts. For de vigtige modtog Fonda specifik anerkendelse gennem nomineringer og faktiske sejre. De mest undvigende priser for Fonda, som sandsynligvis for alle skuespillere, er Oscar-priser og nomineringer. Fonda blev nomineret til sin første Oscar for Bedste Skuespiller i 1941 for sin optræden i “Vredens Druer”. Han tabte til sin ven og nutidige skuespiller, Jimmie Stuart. Han fik ikke nogen Academy nomineringer indtil 1958, da han var producent af “tolv vrede mænd” og filmen blev nomineret som bedste billede. Igen vandt Fonda ‘ s film ikke. Men i 1981 tildelte Akademiet ham en Livstidspræstationspris. Og et år senere vandt han Oscar for Bedste Skuespiller for sin præstation på “Golden Pond”.

Henry Fonda blev nomineret til adskillige andre priser og vandt en hel del af dem. Blandt andet blev han nomineret af Golden Globes i 1958 til Bedste Skuespiller i “tolv vrede mænd”, i 1973 blev han nomineret til en Emmy-pris for sin optræden som hovedskuespiller i “Red Pony”, i 1980 nominerede Emmy-priserne ham igen til bedste hovedrolle i “Gideons trompet”, og i 1975 blev Fonda nomineret til Bedste Skuespiller af Tony-prisudvalget.

ud over ovenstående nomineringer vandt Fonda sin andel af andre nomineringer. I 1948 vandt Fonda Tony-prisen for Bedste Skuespiller for “Mister Roberts”. I 1958 vandt han prisen for Bedste Skuespiller fra BAFTA for sin optræden i “tolv vrede mænd”. Tony-priserne tildelte også Fonda deres Lifetime Achievement-pris i 1979. Fonda modtog endnu en præstationspris det følgende år. Golden Globes tildelte Fonda Cecil B. DeMille Achievement-prisen i 1980. Og i 1982 modtog Fonda prisen for Bedste Skuespiller fra Golden Globes for sin optræden i “On Golden Pond”.

Fonda personlige liv havde sine op og nedture. I 1931 giftede han sig med Margaret Sullavan, som han handlede med, mens han var sammen med University Players Guild. Ægteskabet varede ikke længe. Parret skiltes kort efter deres ægteskab og blev officielt skilt i 1933. I 1936 giftede Henry Fonda sig med Francis Seymour, som han havde to børn med, Jane og Peter Fonda. Desværre blev Francis Seymour undervejs alkoholiker og begik selvmord i April 1950, da Henrys børn stadig var ret unge. Den ældste, Jane, var kun fjorten år gammel. Senere i December samme år af sin kones selvmord giftede Fonda sig med Susan Blanchard. Han havde et barn med hende, og ægteskabet blev opløst i 1956. Det følgende år, i 1957, giftede Fonda sig med Afdera Franchetti. Som med de andre ægteskaber mislykkedes denne også, og parret blev skilt i 1961. Fonda besluttede tilsyneladende at tage en pause fra at være gift og giftede sig ikke igen før i 1965, da han giftede sig med Shirley Fonda, med hvem han forblev gift, indtil han døde i Henry Fonda ‘ s to børn, Jane og Peter Fonda, blev begge succesrige skuespillere, deres fars erhverv. Med hensyn til at modtage Oscar-priser overgik Jane Fonda faktisk sin far markant. Gennem sin søn Peter og datter havde Jane Henry fire børnebørn, Bridget Fonda, Justin Fonda, Troy Garrity Fonda og Vanessa Vadim.

Henry Fonda døde den 12.August 1982 i en alder af 77 år efter at have lidt af både hjertesygdomme og prostatacancer. Selvom han kun vandt en Oscar for Bedste Skuespiller i løbet af sin lange skuespilkarriere, han var og er stadig anerkendt som en legendarisk skuespiller. Den 16. maj 2005, Fonda ‘ s 100-års fødselsdag, ærede Turner Classic Movies ham med et maraton af sine film. Også i samme år anerkendte det amerikanske postkontor Fonda med udstedelse af et frimærke med Fonda ‘ s billede på. En af grundene til, at han måske bliver mere værdsat nu, da i løbet af hans levetid var hans bevægende præstation i slutningen af sin karriere “On Golden Pond”. Det var og er et klassisk billede.

StarPulse

Internet Movie Database

pegels

fremtrædende hollandske amerikanere, nuværende og historiske

otte fremtrædende hollandske amerikanske familier: ROOSEVELTS, VANDERBILTS m. fl., 2015

femten fremtrædende hollandske amerikanske familier: VAN BURENS, Koch-brødrene, VOORHEES m. fl., 2015

fremtrædende hollandske amerikanere i amerikanske regerings lederstillinger, 2015