Articles

hovednavigation

ældre mand, der taler med Farmaceut om medicin

folk, der er over 65 år, har tendens til at tage flere lægemidler end nogen anden aldersgruppe. Fordi ældre voksne kan have en række sygdomme eller sundhedsproblemer på samme tid, er det almindeligt for dem at tage mange forskellige slags stoffer. Her er nogle svar på almindelige spørgsmål ældre voksne kan have om deres medicin.

jeg har taget den samme receptpligtige medicin i årevis. Selvom jeg er omhyggelig med at tage det samme beløb som altid, virker medicinen ikke som det gjorde tidligere. Hvad sker der?

når du bliver ældre, sker der normale ændringer i kroppen. Du mister vand og muskeltonus. Også, dine nyrer og lever kan ikke passere narkotika så hurtigt gennem dit system, som da du var yngre. Det betyder, at mange lægemidler virker forskelligt hos ældre mennesker. Medicin kan tage længere tid at forlade dit system. Tal med din læge, hvis du mener, at din medicin ikke virker som den skal.

hvorfor skal jeg tale med min læge om de naturlægemidler, vitaminer og OTC-medicin, jeg tager sammen med mine regelmæssige recept?

det er meget vigtigt at fortælle din læge om alle de lægemidler, du tager. At tage visse OTC-lægemidler sammen med dine receptpligtige lægemidler kan være farligt. For eksempel bør du ikke tage aspirin, hvis du tager varfarin (Coumadin, Jantoven) for hjerteproblemer.

nogle OTC-lægemidler, vitaminer og andre midler kan føre til alvorlige problemer, hvis de bruges for ofte eller sammen med visse andre lægemidler. Kombination af medicin uden at tale med din læge kan gøre dig syg.

hvorfor skal jeg holde styr på de aktive ingredienser i min medicin?

Lær, hvilke aktive ingredienser der er i receptpligtige og OTC-lægemidler, du tager, så du ikke tager mere end et lægemiddel, der indeholder den samme aktive ingrediens(er). For eksempel, hvis din hostesirup indeholder acetaminophen, skal du ikke tage den på samme tid som en smertestillende middel, der indeholder acetaminophen. At tage mere end en medicin med den samme aktive ingrediens kan resultere i at få for meget af den ingrediens, hvilket kan skade din lever eller føre til andre alvorlige helbredsproblemer.

min læge brugte forkortelser på min recept, men jeg er ikke sikker på, hvad de betyder. Hvordan finder jeg ud af det?

læger og apotekere bruger ofte forkortelser eller udtryk, der måske ikke er bekendt. Her er en forklaring på nogle af de mest almindelige forkortelser, du vil se på etiketterne på dine receptpligtige lægemidler:

Common Abbreviations for Prescriptions
Abbreviation Explanation
p.r.n. as needed
q.d. every day
b.i.d. twice a day
t.i.d. three times a day
q.i.d. four times a day
a.c. before meals
p.c. after meals
h.s. ved sengetid
p.o. ved munden
ea. hver

Hvad er bivirkninger?

uønskede eller uventede symptomer eller følelser, såsom mavebesvær, søvnighed og svimmelhed, der opstår, når du tager et lægemiddel, kaldes bivirkninger. Nogle bivirkninger opstår lige når du begynder at tage en medicin. Nogle sker kun en gang imellem. Men andre bivirkninger kan få dig til at stoppe med at tage medicinen. Fortæl det til din læge, hvis dette sker. Han eller hun kan muligvis ordinere en anden medicin eller hjælpe dig med at håndtere bivirkninger på andre måder.

jeg bliver meget syg i maven, siden jeg startede mine nye piller. Nogle dage føler jeg mig så syg, at jeg tænker på ikke at tage medicinen. Hvad skal jeg gøre?

Kontakt lægen, før du holder op med at tage medicin. Din læge kan have tip, der kan hjælpe, såsom at spise en let snack med dine piller. Du vil måske tale med din læge om at skifte til en ny medicin.

hvad betyder det at tage medicin på tom mave?

Hvis du tager medicin på tom mave, betyder det, at du skal tage dine piller 2 timer før du spiser eller 2 timer efter du har spist.

to eksempler:

  1. spis først og tag pillerne 2 timer senere. Hvis du spiser morgenmad klokken 8, skal du vente til 10 om morgenen for at tage dine piller.
  2. eller tag pillerne først og spis 2 timer senere. Hvis du tager dine piller klokken 8: 00, skal du vente til 10 om morgenen for at spise.

i begge tilfælde vil din mave være tom nok til, at pillerne virker.

jeg har det bedre. Er det okay at stoppe med at tage min medicin?

nej, selvom du har det bedre, bør du ikke stoppe med at tage dit receptpligtige lægemiddel, medmindre din læge siger, at det er okay.

For mere information om at tage medicin sikkert, se Sikker brug af medicin til ældre voksne.

dette indhold leveres af NIH National Institute on Aging (NIA). Nia-forskere og andre eksperter gennemgår dette indhold for at sikre, at det er nøjagtigt og opdateret.

indhold anmeldt:maj 23, 2017