Articles

hvad er en dobbelt Merle?

Miss Tillie Double Merle er den almindelige betegnelse for homosygøse merles (hunde med 2 kopier af merle-genet). Forkortelsen” MM ” er også almindeligt anvendt (genetisk stenografi for 2 kopier af merle-genet). Disse hunde kaldes også undertiden (unøjagtigt) dødelige hvide (dette betragtes af mange som et nedsættende udtryk). Merle er et dominantG-gen (teknisk set er det “ufuldstændigt dominantG”). En hund med en kopi af genet vil have delvis lynnedslag (en normal merled frakke). Med to kopier fordobles effekten, hvilket resulterer i, at nogle til det meste af pelsen bliver hvid.

Dobbelt Merle hvalpe fødes, når begge forældre er merle. Det betyder ikke noget, hvilken farve merle, hvor meget merle forældrene har, hvor lidt (eller hvor meget) hvid trim, hvilken race de er, eller endda at forældrene er den samme race. Statistisk set vil 25% af hvalpene fra to merle-forældre være dobbelt Merles.

(husk, Alle billeder med blå kanter er links.)

er dette et problem?

ofte, men ikke altid, vil Double Merles have hørselsmangler. Som med mønster hvide hvalpe, hvis det overskydende hvide ikke påvirker det indre ørepigmentationg, vil de være i stand til at høre eller kun have minimalt høretab (eller muligvis kun i det ene øre). Det er ikke muligt at se, om en dobbelt Merle hund er døv ved at se på noget synligt hår på ørerne (se gennem vores billedside For eksempler). En interessant artikel er på Clan Duncan Shelties knurrende sider-ser dobbelt.

Dobbelt Merle hunde kan også have en række øjenfejl, der kan forekomme i enhver farve øje (se dobbelt Merle øjne for nogle billeder), kaldet “Merle okulær dysgenese.”Mange hunde vil have flere øjenfejl, og de fleste af dem vil have noget synstab, nogle gange til blindhedspunktet. Synlige øjenfejl er ofte den nemmeste måde at afgøre, om en hund er et mønster hvidt eller en dobbelt Merle.

synlige øjenfejl i Double Merles

Nogle hunde vil have en uregelmæssigt formet pupil. Eleven kan have spiky fremspring (kaldet “starburst”) eller taggete/uregelmæssige kanter (kaldet “ekscentrisk”). Dette er ikke det samme som en colobomaG, som kan forekomme i øjet af en hund (eller menneske) af enhver farve eller mønster. Dette kan gøre øjet meget lysfølsomt, hvis eleven ikke reagerer så godt som det burde.

Vær opmærksom på, at nogle hunde uden synsfejl kan have mørkere pigment i deres iris, som kan ligne en misdannet elev, så se nøje for at være sikker på, hvad du ser. Ofte er det bedst at få mening fra en veterinær øjenlæge.

Corectopia er det udtryk, der bruges til at beskrive en elev, der er sublukseret (normalt benævnt en “faldet elev”). I denne tilstand er eleven ikke centreret i iris. Når eleven er slukket lidt, synes hundene at klare sig godt, men kan have problemer, når tilstanden er mere udtalt.Microphthalmia, eller et unormalt lille øje, er den mest almindelige øjenfejl, der ses hos homosygøse merles. Dette kan variere fra bare mærkbar til at synes at have noget øje overhovedet (anophthalmia). Normalt, jo mindre øjet er, jo mere af det tredje øjenlåg, der er permanent synligt, og jo mere synsproblemer har de.

disse defekter er generelt stabile, så hvis en hvalp har funktionel vision, vil det sandsynligvis ikke ændre sig, når den modnes, medmindre det påvirkes af en anden tilstand (se nedenfor).

“usynlige” øjenfejl i Double Merles

Double merle hunde er mere tilbøjelige til at have defekter i deres øjne, hvilket vil kræve en undersøgelse af en veterinær øjenlæge for korrekt diagnose. Ingen af disse betingelser er eksklusive for double merles. Det meste af tiden forbliver deres syn stort set det samme i hele deres liv (uanset om det starter ret godt eller meget dårligt). I nogle tilfælde vil de gradvist miste deres syn, men ofte vil de klare sig så godt, at ingen nogensinde bemærker. Hvis en hund ser ud til at have synsproblemer, eller hvis udseendet af deres øje ændres, bør en veterinær øjenlæge konsulteres.

Leksi det er også vigtigt at huske, at merle hunde med synsproblemer ikke altid er dobbelt Merles (især hvis hunden er “gået blind”, men ikke viser nogen af de ovennævnte betingelser). Det samme gælder for døvhed. Som allerede nævnt er de synlige øjenfejl, der er fælles for dobbelt Merle hunde, generelt stabile (hvad hvalpen er født med, er hvad den voksne hund bevarer). Der er andre øjenlidelser, der kan få en hund til at miste sin vision, der ikke har noget at gøre med, om det er en merle eller ej. Se Kan Du Se?: Arvelig øjensygdom i Aussies for mere information.

Husk dog, at ikke alle Dobbelt Merles er døve, og ikke alle er blinde (og meget få er begge).

er der andre problemer?

Nej. Selvom du måske hører andet, er dette de eneste kendte sundhedsmæssige problemer, der har vist sig at være forbundet med homosygøse merles. Anekdotiske historier vrimler om” indre organ ” problemer, eller allergi, eller immunsystemet problemer, eller en forkortet levetid. Faktum er, at mange af deres normalt pigmenterede slægtninge lider af de samme problemer (og værre). Se ASHGI – det beskidte dusin Plus et par: hyppighed af arvelige sygdomme hos australske hyrder for mere information.

tænk over det

mange Dobbelt Merle hunde kommer fra uærlige kilder, såsom uinformerede baghaveopdrættere eller hvalpemøller (hvoraf ingen er bekymrede for sundheden hos de hunde, de opdrætter eller producerer, eller den følelsesmæssige indvirkning på de intetanende familier, der køber disse hunde). Sundhedsproblemer kan (og gør) dukke op i rækken af de mest samvittighedsfulde opdrættere, der altid har den bedste interesse for racen først og fremmest i tankerne.

Dette er tilfældet, hvor meget mere sandsynligt er det, at hunde produceret af ubekymrede/uvidende opdrættere vil lide af disse sundhedsmæssige problemer med større hyppighed? Gåde kompliceres yderligere af spredning af dobbelt Merles i redning. Det er simpelthen urealistisk at generalisere om sundheden for en hel population af hunde baseret på et par individer, der typisk har helt ukendte familiehistorier.