Articles

Hvordan er årstiderne på Uranus? / Space

kugle med bånd, lyspunkt og tyk atmosfære omfattet af smalle grønlige ringe.

sammensat termisk billede udgivet i 2019, der viser både Uranus’ atmosfære og ringe via ALMA og VLT. Ringene ser overraskende lyse ud i dette billede, men er virkelig meget svage og meget kolde. Læs mere om dette billede.

Uranus, som Jorden, har fire årstider. Men årstiderne på jorden og Uranus er meget forskellige.

til at begynde med er længden af Uranus’ årstider forskellig fra vores. Det tager jorden 365 dage at bane rundt om solen, men det tager Uranus 84 jordår, mere eller mindre. Så Uranus ‘ år er 84 jordår sammen, og hver sæson på Uranus varer 21 jordiske år.

Uranus har ligesom Jorden en næsten cirkulær bane, så den forbliver i samme afstand fra solen i hele sit lange år. Det er planetens hældning, der giver Uranus sine årstider, ligesom Jordens årstider er forårsaget af vores verdens hældning på sin akse.

men hældningerne på vores planeter er forskellige. Mens Jorden kredser næsten oprejst, ligger Uranus næsten sidelæns med hensyn til sin bane omkring solen.

EarthSky 2020 månekalendere er tilgængelige! De laver gode gaver. Bestil nu. Går hurtigt!

Diagram over kredsløb af planet på sin side, akse peger i kredsløbsplan.

sæsoner på Uranus. Billede via Nanjing University, Nanjing, Kina.

jordens akse er vippet 23,5 grader fra planet af sin bane omkring solen. Uranus akse er vippet i en vinkel på 98 grader i forhold til dens bane.

Jorden har en midnatssol om sommeren ved sine poler og en lang polar nat om vinteren. Men de mørke og lyse tider ved jordens poler påvirker en mindre del af vores planet og varer ikke så længe som de gør på Uranus. I to 21-årige sæsoner på Uranus-vinter-sommersæsonen-peger Uranus poler (mere eller mindre) enten mod solen eller væk fra den.

under Uranus’ vinter-sommersæson ser vintersiden af planeten aldrig solen. Det ser ikke solen i 21 lange år. I mellemtiden har sommersiden af planeten kontinuerligt Dagslys.

det er en lang polar nat og en lang midnatssol!

fem visninger af planet med lodrette ringe, der viser dem i forskellige skrå til lige vinkler.

fra Jorden ser vi ikke altid den samme orientering af de Uranske ringe. Disse er jordbaserede billeder, erhvervet fra 2000 til 2004, der viser ændringen. Billede via Keck Observatory.

tænk nu på de to andre årstider – forår og efterår – på Uranus. På disse årstider er Uranus orienteret i sin bane, så sollys rammer sin ækvatoriale region. På disse årstider kommer længden af en dag på Uranus i spil.

Uranus spinder på sin akse omkring hver 17. time, 14 minutter. Så dens Dag-nat cyklus varer så længe.

i løbet af planetens forår og efterår har en stor procentdel af planeten dag og nat – et skift mellem dagslys og mørke – igen og igen omkring hver 17.time. Så for store dele af planeten, hvor der havde været kontinuerlig dag eller kontinuerlig nat, der varede årtier på jordisk skala, er der nu en hurtig ændring mellem dag og nat.

og denne ændring forårsager dramatiske skift i skymønsteret på Uranus, som jordiske astronomer nu har set. Uranus er blevet besøgt af et rumfartøj – NASA rumfartøjet Voyager 2 i 1986. Da Voyager 2 passerede Uranus, var denne verden på sin nordlige halvkugle sommer, og Voyager så Uranus som blå og uden træk.

som årene er gået siden Voyager 2 ‘ s flyby af Uranus – som teknologier til at observere Uranus fra jorden (eller jordens kredsløb) er blevet mere magtfulde-og da Uranus bevægede sig i sin 84 – årige bane omkring Solen-har vi set årstiderne på Uranus forandring.

featurløs Lyseblå kugle.Uranus, set af Voyager 2 i 1986. Billede via NASA PhotoJournal.

i årene efter Voyager 2 flyby kom planeten ud af grebet af sin årtier lange vinter / sommersæson. Dens nordlige halvkugle efterårsjævndøgn fandt sted i 2007; det var da solen skinnede over Uranus’ ækvator. Sollys var begyndt at nå nogle breddegrader for første gang i år. Lyset og varmen i atmosfæren udløste gigantiske storme, der kunne sammenlignes i størrelse med Nordamerika (men med temperaturer på -300 Fahrenheit/-184 Celsius), synlige som lyse pletter i planetens atmosfære. omkring det tidspunkt så observatører på jorden flere skyer i atmosfæren i Uranus – og bånd, der omkransede planeten, der havde ændret sig i størrelse og lysstyrke – da sollys ramte dele af planeten for første gang i årtier. Plus, de så en mørk plet og mere lyse pletter, som jordiske observatører var i stand til at følge i årevis.

Hvad mere vil vi se, i de kommende årtier og år, som Uranus bevæger sig mod den lange vinter/sommer del af sin bane igen?

blå stribet planet med indsat viser forstørret plet.den mørke plet på Uranus, der dukkede op, da planetens nordlige halvkugle nærmede sig sin efterårsjævndøgn, var stor nok til at opsluge to tredjedele af USA. Billede via NASA / ESA / L. Sromovsky og P. Fry.
Banded blå planet, dens akse nær vandret, med tynd rød lodret ring omkring den.

sammensat billede af Uranus og dets svage ringsystem ved næsten infrarøde bølgelængder, der viser dets sidelæns hældning. Ringene kredser over Uranus ‘ ækvator. Billeddata erhvervet 11. og 12. juli 2004 af Keck Observatory / Laurence Sromovsky.

Lyseblå planet på sin side med lodrette ringe.falsk farvebillede af Uranus-viser lyse skyer langs ækvator - ved hjælp af Hubble - Rumteleskopdata taget den 8. August 1998. Via NASA JPL / Erich Karkoschka.

Bottom line: årstider på Uranus bestemmes af planetens enormt sidelæns hældning på sin akse.

Deborah Byrd

Deborah Byrd skabte EarthSky radio series i 1991 og grundlagde EarthSky.org i 1994. I dag fungerer hun som chefredaktør for denne hjemmeside. Hun har vundet en galakse af priser fra radio-og videnskabssamfundene, herunder at have en asteroide ved navn 3505 Byrd til hendes ære. En videnskabskommunikator og underviser siden 1976, Byrd tror på videnskab som en kraft for det gode i verden og et vigtigt redskab i det 21.århundrede. “At være earthsky-redaktør er som at være vært for en stor global fest for seje naturelskere,” siger hun.