Articles

immunkompromitteret: Hvad betyder det?

immunkompromitterede individer har potentielt en højere risiko for alvorlig sygdom fra coronavirus eller COVID-19, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Vi er her for at hjælpe — her er nogle generelle oplysninger om, hvad det betyder at være immunkompromitteret, og hvordan du kan beskytte dig selv.

disse oplysninger er specifikke for personer, der i øjeblikket eller tidligere har modtaget kræftbehandling. Hvis du har yderligere spørgsmål vedrørende enten din nuværende eller tidligere behandling, skal du kontakte din onkolog for at få flere oplysninger.

hvad betyder det at være immunkompromitteret?

at være immunkompromitteret betyder at have et svækket immunsystem, hvilket reducerer kroppens evne til at bekæmpe infektioner og andre sygdomme. Kræftpatienter kan blive immunkompromitterede (i det mindste i en periode) på grund af sygdommen som et resultat af behandling, de gennemgår, eller en kombination af begge grunde.

Hvordan ved jeg, om jeg er immunkompromitteret?

som en generel retningslinje, hvis du enten har gennemgået en stamcelletransplantation i de sidste to år (det tager typisk 3-12 måneder, hvis ikke længere, for dit immunsystem at komme sig efter din transplantation), har kronisk graph-versus-host sygdom (GVHD), eller er i øjeblikket på igangværende, intensiv kemoterapi (eller et lignende potent lægemiddel), er du sandsynligvis immunkompromitteret.

mennesker, der er immunkompromitterede, ville have fået at vide dette af deres onkolog inden behandlingen påbegyndes, og skulle praktisere COVID-19-type forholdsregler, ifølge Joseph H. Antin, MD, chef emeritus for voksen stamcelletransplantation ved Dana-Farber / Brigham og kvinders kræftcenter.

hvis jeg er immunkompromitteret, har jeg højere risiko for at udvikle COVID-19? Hvordan kan jeg beskytte mig selv?

baseret på aktuelle tilgængelige oplysninger, dem med høj risikofor alvorlig sygdom fra COVID-19 inkluderer mennesker, der er immunkompromitterede, herunderfra kræftbehandling.Antin opfordrer alle kræftpatienter, uanset om de er inaktive eller ej, til at vedtage mere aggressive forholdsregler. Det er stadig uklart, i hvilket omfang (hvis nogen) en tidligere kræftdiagnose øger din chance for at udvikle alvorlig sygdom fra COVID-19, selvom du ikke længere er immunkompromitteret.

patienter, der har fået at vide, at de i øjeblikket ikke er kompromisløse, bør undgå at forlade deres hjem, medmindre det er absolut vigtigt og begrænse deres kontakt med andre. I tilfælde, hvor du skalforlade dine hjem (som for en læge udnævnelse), vil du sandsynligvis blive givetmasker og handsker til at bære, mens du er ude. Sørg for at skifte handsker, hvis du rører ved en “høj trafik” – genstand (såsom en elevatorknap eller gelænder) og vask dine hænder, når du er vendt tilbage fra din destination.

alle patienter skal være i kontakt med deres plejeteam for at afgøre, om deres nuværende plejeplan stadig er passende, eller om det kan væremidlertidigt justeret.

Hvordan kan jeg beskytte mig selv ellers?

der er mange ting,du kan gøre for at beskytte dig selv og dem omkring dig mod at indgå COVID-19. Den bedste måde at forebygge er at undgå at blive udsat for virussen. Det anbefales, at du:

  • vask dine hænder ordentligt og ofte (hvis sæbe og vand ikke er tilgængeligt, brug en håndrensemiddel, der indeholder mindst 60% alkohol)
  • bruser dagligt
  • bliv inde og øv social afstand
  • undgå at røre ved dine øjne, næse og mund
  • Bliv hjemme, hvis du er syg, og vask straks dine hænder, hvis du hoster eller nyser
  • rengør og desinficer regelmæssigt almindeligt berørte overflader
  • Hold dig væk fra enhver, der er i øjeblikket eller for nylig var syg
  • hold dit hjem rent, især dit badeværelse

hvad plejere og besøgende skal husk

Hvis du plejer eller endda besøger nogen, der erimmunokompromitteret, er det vigtigt også at følge disse øgede forholdsregler.Husk: alt, hvad du bærer, kan overføres til patienten. Det er derfor, enhver, der kommer i kontakt med en immunkompromitteret person, skalfølg de samme retningslinjer som en person, der er immunkompromitteret.

i dag er det vigtigt at selvkarantæne og øve social afstand så meget som muligt. Overvej at udveksle fysiske interaktioner med virtuelle; Facebook Messenger, FaceTime eller endda videokonferenceapplikationer (f.eks.

COVID-19 vaccine(er) information

mens der stadig er behov for mere information om, hvordan en COVID-19-vaccine vil påvirke personer, der er diagnosticeret med kræft, menes det, at både kræftoverlevende og dem, der ikke har modtaget immunsuppressiv behandling i mere end flere måneder, vil være i stand til at montere et vellykket immunrespons på COVID-19-vaccinen. Det er stadig ukendt, om kræftpatienter, der gennemgår aktiv behandling, ville have gavn af en COVID-19-vaccine, men der er løbende forskning for at bestemme dens sikkerhed og effekt i denne patientpopulation. Læs mere her.

selvpleje til patienter og plejere

både patienter og deres plejere har brug for at øve selvpleje for følelsesmæssigt og fysisk velvære i denne udfordrende tid. Læs nyttige oplysninger om håndtering af den daglige COVID-19-usikkerhed.

Tags:

  • COVID-19
  • sundhedsemner

om den medicinske anmelder

Joseph H. Antin, MD

Dr. Antin modtog sin MD fra Cornell University i 1978 og postgraduate uddannelse i hæmatologi og medicinsk onkologi ved DFCI og Brigham og kvinders Hospital . Han fungerede efterfølgende som direktør for Knoglemarvstransplantationstjenesten ved BVH fra 1987 til 1997. Han leder nu Stamcelletransplantationsprogrammet for Institut for medicinsk onkologi ved DFCI og BVH. Han er stiftende medlem og tidligere præsident for American Society of Blood and Marv Transplantation og en tidligere formand for styregruppen for BMT klinisk Forsøgsnetværk.