Articles

Macrobrachium rosenbergii

grillede kæmpe flodrejer i thailandsk køkken; hver (hel) rejer, der vejer omkring 500 g

M. rosenbergii kan vokse til en længde over 30 cm (12 tommer). De er overvejende brunlige i farven, men kan variere. Mindre individer kan være grønlige i farve og vise svage lodrette striber. Talerstolen er meget fremtrædende og indeholder 11 til 14 dorsale tænder og 8 til 11 ventrale tænder. Det første par gangben (pereiopoder) er aflange og meget tynde og slutter med sarte kløer (chelipeds), der bruges som fodringsvedhæng. Det andet par gangben er meget større og kraftfulde, især hos mænd. De bevægelige kløer i det andet par gangben er tydeligt dækket af tætte børster (setae), der giver det et fløjlsagtigt udseende. Farven på klørne hos mænd varierer alt efter deres sociale Dominans.

kvinder kan skelnes fra mænd ved deres bredere underliv og mindre anden pereiopoder. Kønsåbningerne findes på kropssegmenterne, der indeholder henholdsvis de femte pereiopoder og de tredje pereiopoder hos henholdsvis mænd og kvinder.

MorphotypesEdit

der findes tre forskellige morfotyper af mænd. Den første fase kaldes “lille mand” (SM); denne mindste fase har korte, næsten gennemskinnelige kløer. Hvis forholdene tillader det, vokser små hanner og forvandles til” orange kløer ” (OC), som har store orange kløer på deres anden chelipeds, som kan have en længde på 0,8 til 1,4 gange deres kropsstørrelse. OC hanner senere kan forvandle sig til den tredje og sidste fase, Den “Blå klo” (BC) hanner. Disse har blå kløer, og deres anden chelipeds kan blive dobbelt så lange som deres kroppe.mænd af M. rosenbergii har et strengt hierarki: de territoriale BC-mænd dominerer OCs, som igen dominerer SMs ‘ en. Tilstedeværelsen af BC-mænd hæmmer væksten af SMs og forsinker metamorfosen af OCs til BCs; en OC vil fortsætte med at vokse, indtil den er større end den største BC-mand i sit kvarter, før den omdannes. Alle tre mandlige stadier er seksuelt aktive, og kvinder, der har gennemgået deres premating moult, vil samarbejde med enhver mand for at reproducere. BC hanner beskytter kvinden, indtil deres skaller er hærdet; OCs og SMs viser ingen sådan opførsel.