Articles

Nøglestrategier til at lære børn empati (sorteret efter alder)– Big Life Journal

denne artikel indeholder en gratis udskrivbar

du har måske hørt ordsprog, “før du kritiserer eller dømmer nogen, skal du gå en kilometer i deres sko.”Dette citat handler om empati. Empati er evnen til at være opmærksom på andres følelser og forestille sig, hvordan det kan være at være i deres position (eller i deres sko).

empati er en vigtig ingrediens i positive venskaber og relationer. Det reducerer konflikter og misforståelser og fører til at hjælpe adfærd, venlighed og endnu større succes i livet generelt.

før du går videre, skal du sørge for at tilmelde dig vores gratis ugentlige printables omhyggeligt udformet til at lære dine børn vækst tankegang, modstandsdygtighed og meget mere. Tilmeld dig nedenfor for at sikre dig, at du er på listen!

når du er tilmeldt, vil du straks modtage vores populære forældreguide til en Væksttankegang.

og som enhver færdighed kan empati undervises og udvikles hos børn. Fordi kognitive evner og livserfaringer udvikler sig over tid, afhænger de mest effektive strategier, der skal bruges, af barnets alder.

lad os se på nogle nøglestrategier for at undervise empati til børn, samt nogle alder-for-alder ideer og aktiviteter.

4 generelle strategier til at undervise empati i enhver alder

model empati.

Når du vil lære en færdighed til et barn, er det vigtigt at modellere det selv. På denne måde forstår barnet, hvordan empati ser ud, lyder som og føles. Plus, det er lettere at lære en færdighed, som du allerede har mestret dig selv.

Husk at modellere empati, selv når du er ked af eller giver konsekvenser for dit barn. Dette styrker ideen om, at empati kan og bør bruges, selv når du føler dig skuffet, såret eller vred. Jo flere børn får empati, jo mere sandsynligt er det, at de tilbyder det til andre.

Diskuter følelser.

tal åbent om følelser i stedet for at afskedige eller begrave dem. Lad os sige, at dit barn er bange for mørket. I stedet for at sige, “der er ikke noget at være bange for,” Udforsk barnets følelser: “er du bange for mørket? Hvad skræmmer dig ved mørket?”

Hvis dit barn ikke kan lide et andet barn, skal du ikke straks sige: “det er forkert”, men spørg, hvorfor barnet har det sådan. Dette kan føre til en diskussion om det andet barns handlinger, og hvorfor barnet måske handler på den måde (for eksempel flyttede de lige til en ny skole og føler sig vrede, fordi de savner deres gamle skole og deres venner).

straffe aldrig et barn for at føle sig trist eller vred. Gør det klart, at alle følelser er velkomne, og lær at styre dem på en sund måde gennem diskussion og refleksion.

hjælp hjemme, i samfundet eller globalt.

hjælpe andre med at udvikle venlighed og omsorg. Det kan også give børn mulighed for at interagere med mennesker med forskellig baggrund, alder og omstændigheder, hvilket gør det lettere at vise empati for alle mennesker.

læs vores liste over aktiviteter, der gør en forskel derhjemme, i samfundet og globalt, vælg derefter en aktivitet eller to, og kom i gang.

ros empatisk adfærd.

når dit barn viser empati for andre, ros adfærden. At fokusere på og tilskynde til empatisk adfærd tilskynder mere af det i fremtiden.

gør ros specifik: “Du bragte din søster et plaster til hendes skrabede knæ, så hun kunne føle sig bedre. Det var så venlige og hjælpsomme!”

tjek vores ultimative Guide til at rose børn i vores vækst tankegang Printables Kit. Denne plakat til forældre, lærere og plejere beskriver, hvordan man bruger sparsom, specifik og oprigtig ros for at øge tilliden til børn.

aldersspecifikke strategier

nedenfor er nogle aldersspecifikke strategier til udvikling af empati hos børn. Aldersgrupperne nedenfor er en generel vejledning; start med et par aktiviteter eller ideer, som du tror vil resonere med dit barn. Nogle aktiviteter introduceret til yngre børn kan videreføres i de senere år.

3-5 år

Beskriv og mærke

Hjælp børn med at genkende deres følelser og andres følelser ved at beskrive og mærke (f. eks. “du virker vred” eller “føler du dig trist?”).

Du kan også fremme kropsbevidsthed, da små børn kan finde det lettere at identificere følelser baseret på, hvordan det føles i deres krop.

for eksempel kan du sige, “du knytter dine næver. Du trampede dine fødder. Du virker vred.”Jo flere børn bliver opmærksomme på deres egne følelser, jo mere vil de genkende og overveje andres følelser.

Læs historier

Når du læser historier med dit barn, skal du spørge, hvordan tegnene i historiebøgerne kan føle sig.

Her er et eksempel fra vores liste over 29 bøger og aktiviteter, der lærer børn venlighed:

“lytter med mit hjerte” af Gabi Garcia fortæller historien om Esperante, der lærer at være venlig både over for andre og over for sig selv, når tingene ikke går som planlagt. Gabi Garcias gratis diskussions-og aktivitetsguide inkluderer spørgsmål og aktiviteter relateret til emner som empati. Du kan stille dit barn spørgsmål som:

 • hvordan føles Esperante i begyndelsen af historien? Hvordan ændrer Esperans følelser sig i løbet af historien?
 • Hvordan føles Bao i begyndelsen af historien? Hvordan ændrer Baos følelser sig?
 • hvordan var Esperans følelse, da hun løb af scenen?
 • hvis du kunne tale med Esperana, efter at hun løb af scenen, hvad ville du sige til hende?
 • hvordan tror du, det ville føles, hvis det skete for dig? Hvad vil du gerne have nogen til at sige til dig efter den oplevelse?
 • hvad gør Esperanto for at være en god ven for sig selv?
 • hvad kan du gøre for at være en god ven for dig selv?

Du kan også læse om og diskutere, hvordan det føles, når andre er onde med bogen “Chrysanthemum” af Kevin Henkes, hvor Chrysanthemum elsker sit unikke navn—indtil andre begynder at drille hende om det.

“den dag, hvor farveblyanterne holder op” er en anden god bog til at diskutere følelser med små børn. I denne farverige historie vil Duncan bare farve. Desværre er hans farveblyanter i strejke. Beige er altid overset for Brun, Sort får kun at gøre konturer, Orange og gul er i en standoff over hvilken er den sande farve af solen, og så videre.da Duncan forsøger at finde en måde at gøre alle sine farveblyanter glade på, kan du tale med børn om, hvordan farveblyanterne (og Duncan) føler. Dette er også en god måde at lære, at alle har forskellige behov, håb og drømme, og nogle gange er det svært at finde måder for alle at blive enige om.

Du kan tage en lignende tilgang med næsten enhver historie, som dit barn elsker!

Leder du efter en god liste over bøger? Vi har gjort arbejdet for dig! Vores liste over top 85 vækst mindset bøger for børn og voksne er inkluderet i vores vækst Mindset Printables Kit.

lav et “vi Plejecenter”

Dr. Becky Bailey, grundlæggeren af Sel-programmet bevidst disciplin, anbefaler at lave et vi plejecenter for at lære børn empati.

Vi Care Center kan være så simpelt som en kasse med Kleeneks, båndhjælpemidler og et lille udstoppet dyr. Dette giver en symbolsk måde for børn at tilbyde empati til andre i nød.

for eksempel kan et lille barn bemærke, at mor virker trist—eller endda at mor nyser—og tilbyder væv.

dette lærer børn at være opmærksomme på andre og udvikle en forståelse for, at vores svar og handlinger kan have en positiv indvirkning.

Vi kan også modellere dette forhold med udsagn som: “vores naboer er syge. Lad os tage dem lidt suppe for at hjælpe dem med at føle sig bedre!”eller,” skrabede din bror albuen. Lad os hjælpe ved at bringe ham et plaster!”

Coach sociale færdigheder i øjeblikket

Hvis dit barn snapper sin brors legetøj, skal du stille spørgsmål som: “Hvordan tror du, din bror har det? Hvordan har du det, når din bror tager dit legetøj? Se på hans ansigt. Han virker trist. Hvad kunne vi gøre i stedet for at rive din brors legetøj?”

på dette tidspunkt kan du lære et mere passende svar på at have et legetøj, såsom at bede om en tur, lave en handel eller lege med et andet legetøj, mens du venter. Det er meget lettere for børn at lære sociale færdigheder, når de undervises i sammenhæng.

5-7 år

Play emotion charades

undervisning af følelser gennem leg er en vigtig måde at udvikle empati hos børn. Spil og aktiviteter kan hjælpe børn med at lære sproget at udtrykke og forstå komplekse følelser.

for at spille følelsescharader, skiftes til at udføre følelser og gætte, hvilken følelse der bliver portrætteret. Når en spiller har gættet rigtigt, kan du også diskutere følelserne med spørgsmål som:

 • hvornår føler du dig trist?
 • hvad hjælper dig med at føle dig bedre, når du er trist?
 • Hvordan kan vi hjælpe andre, når de føler sig triste?

Lisette på hvor fantasi vokser blog foreslår en nyttig variation på dette spil. Hun bruger karaktererne fra filmen Inside Out til at repræsentere forskellige følelser.

hun skærer billeder af tegnene ud og limer hvert tegn på et indekskort. Udøveren trækker derefter et indekskort fra en spand og udfører den følelse. De andre børn holde op den tilsvarende Inside Out karakter figur at gætte følelser.vækst Mindset aktivitet Kit indeholder en sjov og hands-On aktivitet kaldet My Emotions Fan, hvor børn kan udforske forskellige følelser på en kreativ måde.

Brug billeder

Visuals er en anden god måde at hjælpe børn med at lære. Hvis dit barn ser ud til at have problemer med at genkende og/eller mærke følelser, skal du klippe billeder fra magasiner eller udskrive billeder fra internettet, der viser triste, vrede eller glade ansigter. Du kan også arbejde op til mere komplekse følelser som bange, flov, skuffet, frustreret, etc.

Når du diskuterer, hvordan folk på billederne har det, kan du også spørge børn om tidspunkter, de følte på samme måde. Giv også eksempler fra dit eget liv, der viser, at selv voksne kæmper med store følelser, og at det er helt normalt.

Embrace diversity

en vigtig komponent i empati er at respektere andre fra forskellige baggrunde.

“det kan være svært for børn at gøre springet fra, hvordan de føler, når der sker noget, til hvordan en anden kan føle om det samme. Og nogle gange er det især svært, når den anden person ser eller opfører sig anderledes end de gør.”

– Rachel Busman, en klinisk psykolog

Giv dit barn muligheder for at lege med børn af forskellige racer, baggrunde, evneniveauer, køn og så videre. Du kan også læse bøger eller se viser featuring børn, der er forskellige fra dit barn. Hjælp børn med at forstå og fokusere på, hvad de har til fælles med andre.

Observer andre

uddyb dit barns forståelse af ikke-verbale signaler ved at spille et spil, hvor du observerer andre mennesker på et travlt offentligt sted, som en park.

Bemærk andres kropssprog og gæt hvordan de kan føle sig. “Det barns hoved er nede, og hans skuldre er bøjet sådan. Jeg tror, han føler sig trist. Jeg spekulerer på, hvorfor han har det sådan?”

Lær sunde grænser og grænser

Når dine børn bliver ældre, er det vigtigt, at de også forstår, at empati ikke betyder at tage problemerne og behovene hos alle omkring dem. Det betyder ikke altid at sige ” ja ” eller slippe alt for at hjælpe andre.

Lær dine børn at forstå og respektere deres egne behov ved at følge disse 3 trin.

 1. Opret en plan for, hvordan dit barn kan reagere i bestemte scenarier. Hvis for eksempel et andet barn giver et uønsket kram, kan dit barn sige: “det kan jeg ikke lide. Rør mig ikke.”Hvis et barn kalder dit barn et navn, kan dit barn sige: “Mit navn er ________. Kald mig det i stedet.”
 2. Opret en liste over scenarier, hvor det er nødvendigt at bede en voksen om hjælp, som et barn, der nægter at tage nej til et svar eller enhver situation, der føles farlig eller ubehagelig. Forklar desuden, at det at være nyttigt for andre ikke bør indebære at bryde nogen regler eller gøre noget, som dit barn ikke er fortrolig med.
 3. Respekter dit barns grænser. Hvis dit barn ikke kan lide at blive kildet eller ikke ønsker at blive hentet og spundet rundt, skal du ikke skubbe problemet. Sig ,” Jeg forstår. Jeg gør det ikke igen.”Dette modellerer den måde, dit barn skal forvente, at andre opfører sig, når han eller hun siger “nej.”

7-9 år

Deltag i diskussioner på højt niveau om bogkarakterer

Læs mere avancerede bøger og deltag i diskussioner på højt niveau om, hvad karaktererne tænker, tror, ønsker og føler. Hvordan ved vi det?”den usynlige dreng” af Trudy Ludvig, hvor en dreng ved navn Brian kæmper med at føle, at han er usynlig. Han er aldrig inviteret til fester eller inkluderet i spil. Når en ny studerende ved navn Justin ankommer, Brian er den første, der får ham til at føle sig velkommen. Når drengene går sammen om et klasseprojekt, Brian finder en måde at skinne på. Bogen lærer børn, at små venlige handlinger kan hjælpe børnene med at føle sig inkluderet og lade dem blomstre.

efter at have læst, still spørgsmål som:

 • hvorfor følte Brian sig usynlig?
 • hvordan tror du at være” usynlig ” får Brian til at føle sig?
 • hvordan hjalp Brian Justin med at føle sig velkommen?
 • hvordan hjalp Justin Brian med at føle sig mere ” synlig?”
 • har du nogensinde følt dig udeladt eller usynlig? Hvad ville have hjulpet dig med at føle dig mere inkluderet eller synlig?

i en eksperimentel undersøgelse blev 110 skolebørn (i alderen syv år) tilmeldt et læseprogram. Nogle studerende blev tilfældigt tildelt til at deltage i samtaler om det følelsesmæssige indhold af de historier, de læste. Andre blev bedt om kun at producere tegninger om historierne.

efter to måneder viste børnene i samtalegruppen større fremskridt inden for følelsesforståelse, sindsteorien og empati, og de positive resultater “forblev stabile i seks måneder.”

Du kan vælge bøger, der skal læses med dine børn, der er direkte relateret til empati. Alternativt kan du bemærke, hvad dine børn læser, og engagere dem i samtaler om karaktererne, deres følelser og hvad dit barn måske tænker, føler eller gør i lignende situationer.

kærlig venlighed og medfølelse meditation

undersøgelser viser, at så lidt som to ugers træning i medfølelse og venlighed meditationer kan føre til ændringer i hjernekemi, der er knyttet til en stigning i positiv social adfærd, herunder empati. Disse meditationer fører også til øgede positive følelser og social sammenhæng ud over forbedret sundhed.

kærlig venlighed meditation indebærer at tænke på kære og sende dem positive tanker. Senere kan dit barn også udvide sine positive tanker til mere neutrale mennesker i sit liv.

de fire traditionelle sætninger til denne meditation er: “må du føle dig sikker. Må du føle dig glad. Må du føle dig sund. Må du leve med lethed.”Den nøjagtige ordlyd, du og dit barn bruger, er ikke vigtig; det handler om at skabe følelser af venlighed og varme.

med medfølelsestræning visualiserer børn oplevelser, hvor de følte sig triste eller forstyrrede, og forholder sig derefter til disse oplevelser med varme og omsorg. De gentager derefter øvelsen med andre mennesker, startende med nære kære, efterfulgt af en vanskelig person og til sidst udvide medfølelse med menneskeheden generelt.

engagere i kooperative brætspil eller kooperativ konstruktion

forskning viser, at vellykkede erfaringer med samarbejde tilskynder os til at samarbejde mere i fremtiden. Samarbejde med andre kan tilskynde børn til at opbygge positive relationer og være åbne for at udvikle mere positive relationer i fremtiden.

disse oplevelser involverer også diskussioner og debat og lærer børn at overveje andre perspektiver.

ideer til kooperative brætspil eller kooperativ konstruktion omfatter:

 • leg med Legos, der arbejder sammen om at bygge noget specifikt
 • Race To The Treasure! (et brætspil, hvor børn samarbejder om at bygge en sti og slå en trold til skatten)
 • Stone Soup (et prisvindende kooperativ matchende spil)
 • den hemmelige dør (et mysteriebrætspil, hvor børn i alderen 5+ arbejder sammen for at løse mysteriet bag den hemmelige dør)

9-11 år

Tilmeld dig skuespillerklasser

Hvis dit barn er interesseret, skal du involvere ham i teater-eller skuespilklasser. At træde ind i en anden persons rolle er en fantastisk måde at opbygge empati på, ligesom at spille foregive hjælper små børn med at udvikle forståelse og medfølelse for andre.

Opret empatikort

Empatikort inkluderer fire sektioner: Føl, tænk, sig og gør. Vælg en følelse, og brainstorm derefter, hvad du måske siger, tænker og gør, når du har det sådan.

for eksempel: “når jeg føler mig bekymret, tror jeg måske, at jeg laver mange fejl, eller at der vil ske noget dårligt. Jeg siger, ‘jeg er ked af det’ for meget eller, ‘jeg kan ikke gøre dette. Nogle gange, når jeg er bekymret, gør jeg slet ingenting. Noget nyttigt, som jeg kan gøre, er at tage dybe vejrtrækninger og minde mig selv om, at alt vil være okay.”

hvis det kommer op, kan du fremhæve det faktum, at det, vi siger eller gør, undertiden er det modsatte af det, vi virkelig føler. Du kan diskutere, hvorfor det er, og hvordan vi kan relatere det til at vise empati og forståelse for andre.

Ages 12+

Diskuter aktuelle begivenheder

Lær om aktuelle begivenheder og udvikle empati ved at læse aviser, nyhedsmagasiner eller se nyhederne sammen. Alternativt kan du udføre denne aktivitet, når dit barn nævner en aktuel begivenhed for dig.

Stil spørgsmål som:

 • Hvordan kan de mennesker, der er involveret i denne situation, føle sig?
 • hvordan ville du have det i en lignende situation?
 • er der noget, vi kan gøre for at hjælpe?

Opmuntre dit barn til at vælge Frivilligt arbejde

Opmuntre dit barn til at vælge Frivilligt arbejde, som han eller hun brænder for. Når børn bliver ældre, kan de tage en mere direkte rolle i at hjælpe samfundet eller samfundet generelt. De kan endda ønsker at starte deres egne projekter eller velgørende organisationer til at løse et problem, de føler stærkt om.

det er vigtigt for børn at udforske verden Ud over sig selv. Vores Big Life Journal-Teen Edition indeholder et afsnit, hvor ældre børn kan skrive ned og kortlægge måder, de kan gøre en forskel i verden. De kan tage disse lidenskaber og gøre dem til muligheder for at tjene deres samfund.

gå linjen

denne aktivitet er perfekt til klasseværelser, sommerlejre eller andre steder med en stor gruppe ældre børn/teenagere. “Gå linjen” blev demonstreret i filmen Freedom forfattere.

sæt en båndlinje midt i gruppen, hvor eleverne vender mod hver sides linje. Læs en række udsagn. Hvis udsagnet er sandt for den studerende, de går stå på linjen.

dette kan omfatte udsagn som” jeg har mistet et familiemedlem”,” jeg er blevet mobbet i skolen ” og så videre. Studerende kan også hjælpe med at oprette vejledningen.

aktiviteten viser de kampe, de har til fælles, og hjælper dem med at forstå, hvad deres jævnaldrende oplever og føler. I slutningen af aktiviteten vender eleverne tilbage til deres pladser for at reflektere gennem skrivning eller diskussion.

en mulighed er at få eleverne til at skrive et brev (som de kan levere eller holde for sig selv) til en studerende, der gik til linjen på en af de samme prompter, de flyttede på, dele mere om denne oplevelse eller tilbyde opmuntrende ord.empati kan læres og udvikles over tid, og det vil give dit barn et fundament, hvorpå man kan bygge sund dømmekraft, succes og positive og sunde relationer i hele deres liv. Vælg en eller to aktiviteter fra denne liste, og kom i gang!