Articles

Tag: autolyseret gær

mononatriumglutamat er et additiv, der anvendes som en “smagsforstærker”, der længe har været brugt i fødevarer (forarbejdede og emballerede fødevarer samt fastfood – og restaurantmåltider) – og det har også været kontroversielt i årtier. Selv for fire årtier siden klagede nogle mennesker over hovedpine efter at have fået mad med tilsat mononatriumglutamat, og siden da er sundhedsklager lige steget. Da så meget stadig er ukendt om de sundhedsmæssige virkninger af tilsætningsstoffer, der almindeligvis tilsættes fødevarer, vil mange mennesker bare undgå dem. Men det er vanskeligt, fordi producenterne sniger mononatriumglutamat i fødevarer ved hjælp af forskellige andre navne, såsom hydrolyseret vegetabilsk protein, autolyseret gær, glutaminsyre og gærekstrakt.FDA påpeger på sin hjemmeside, at mononatriumglutamat (MSG) er” natriumsaltet af den fælles aminosyre glutaminsyre ” – med andre ord er det en form for glutaminsyre. Glutaminsyre er en aminosyre, der naturligt findes i vores kroppe, og findes naturligt i mange fødevarer, såsom tomater, oste, kød, tang og svampe. FDA betragter MSG som”generelt anerkendt som sikker”. Men selvom en form for noget kan forekomme naturligt i fødevarer, betyder det ikke, at vi ønsker at spise mad med tilsatte former for det, eller at vi skal spise mad med tilsatte tilsætningsstoffer, herunder MSG.

Nogle gange bruges udtrykket “naturlig smag” af fødevareindustrien til glutaminsyre (som kemisk ligner MSG). Så læs ingredienslister omhyggeligt. Og bemærk ,at” naturlig smag “kan betyde mange ting, at de produceres i et laboratorium, og at Food and Drug Administration (FDA) ikke kræver offentliggørelse af komponenter og mængder af”naturlig smag”. Fra Tech Insider:

sådan sniger fødevarevirksomheder MSG ind i fødevarer

den salte, kødfulde, salte smag, Du får efter at have taget en bid af kinesisk oksekød og broccoli eller efter en knas i en Doritos nacho-ostchip, er umiskendelig. Det rammer din tunge, gør det vand, og efterlader dig trang mere. MSG, som står for mononatriumglutamat-et naturligt forekommende fødevaretilsætningsstof — er stort set ansvarlig for den uimodståelige smag. Kemikere har infunderet det i alt fra bouillon, frosne pandekager, flavored kartoffelchips, salatdressinger, deli kød og hotdogs i mere end et århundrede for at få dem til at smage vanedannende lækre.

MSG er en naturligt forekommende aminosyre, der udgør proteiner i vores kroppe. Men forbindelsens sikkerhed er blevet drøftet i årevis. Selvom det generelt anerkendes som sikkert af Food and Drug Administration, hævder nogle, at det kan forårsage bivirkninger hos følsomme mennesker, herunder brystsmerter, rødme og sved. Det er også angiveligt forårsaget følelsesløshed eller brændende nær munden og ansigtstryk eller hævelse. Selvom der ikke har været nogen undersøgelser til sikkerhedskopiering af denne påstand, ville det være nyttigt for følsomme eller MSG-forsigtige mennesker at vide, hvilke forarbejdede fødevarer der indeholder ingrediensen. Men fordi tilsætningsstoffet kan gå under mange forskellige navne, kan det være svært at fortælle, hvilke fødevarer der indeholder det.

tag for eksempel denne Doritos-etiket. Du kan nemt fortælle, at der er MSG i det, fordi det er opført blot ved sit fulde navn, “mononatriumglutamat.”….Men tjek denne ernæringsmærke til Nissin Chicken Garden vegetabilsk smagssuppe. Selvom det afslører, at det faktisk indeholder mononatriumglutamat, indeholder det også mange andre former for glutamater, der ofte betragtes som små variationer på MSG. Hydrolyseret protein er for eksempel kun proteiner, der er opdelt i deres animo – syrekomponenter-hvoraf den ene er glutaminsyre, et andet navn for MSG. Autolyseret gær er et lignende eksempel, gærceller får lov til at dø og åbne, hvilket frigiver deres indre, som derefter nedbrydes til individuelle aminosyrer — inklusive glutaminsyre.

MSG kan også gå efter disse og mange andre synonyme navne, herunder mononatriumsalt, monohydrat, mononatriumglutamatmonohydrat, mononatriuml-glutamatmonohydrat, MSG-monohydrat, natriumglutamatmonohydrat, UNII-V81N5U6R6U, L-glutaminsyre, mononatriumsalt og monohydrat. Fødevarer, der indeholder disse ingredienser, er selvfølgelig ikke nødvendigvis dårlige for dig. Glutamat er et naturligt forekommende kemikalie i oste, tomater, svampe, broccoli, ærter og valnødder. Japansk biokemiker Kikunae Ikeda isolerede først MSG fra tang i 1908.