Articles

Vaginale cyster, polypper og vorter

selvom disse forekommer ofte, er de ikke skadelige.

cyster

cyster fremstilles, når en kirtel eller kanal er tilstoppet, og væske samles i en sæk. Inde i vagina er de normalt smertefri, runde klumper, der kan komme til at være på størrelse med en blomme, før du bemærker dem. Mange findes langs siderne af vagina, men de bliver sjældent større end en krone.

de fleste af disse er Gartners cyster, der dannedes, da kvinder var babyer. De har ikke brug for nogen behandling, medmindre de bliver større. Sjældent kan smertefulde cyster, fra en sygdom kaldet endometriose, danne sig. Disse kan have brug for behandling med medicin, laser eller andre kirurgiske procedurer.

polypper

polypper er små hudmærker, der findes i vagina, som normalt ikke bemærkes. Behandling er ikke nødvendig, medmindre de bliver smertefulde eller bløder.

vorter

vorter i vagina ligner vorterne på vores hænder, men er forårsaget af forskellige vira. De er små, småsten vækster, der kan mærkes med en finger. Nogle gange kan de bemærkes ved åbningen af vagina. Brug et spejl til at hjælpe dig med at kontrollere området. Vorter kan være sværere at føle inde i skeden. Der er ingen smerter med disse, selvom nogle kvinder bemærker mild kløe.

nogle gange kan vorter opdages under en bækkenundersøgelse. Hvis du tror, du har været udsat for vorter, så lad din læge vide. Den virus, der forårsager disse vorter, humanpapilloma virus (HPV), overføres under køn og betragtes som en risikofaktor for kræft. Frysning, laseroperation, medicin eller kemiske behandlinger anvendes. Din partner kan også have brug for behandling.

din partner ved muligvis ikke, at de har denne virus eller kan have små vorter, der er vanskelige at se eller føle. Det er svært at beskytte dig selv ved bare at spørge, om de har vorter. Du kan dog hjælpe med at beskytte dig selv ved at bruge et lateks-eller plastkondom. Dette vil også hjælpe med at forhindre spredning af andre seksuelt overførte sygdomme.