Articles

1

American Heart Association, American College of Cardiology og 10 andre medicinske organisationer offentliggjorde en retningslinje i slutningen af 2018 for at hjælpe læger med at bestemme, hvilke patienter der mest sandsynligt drager fordel af kolesterolsænkende lægemiddelbehandling. Statiner, de mest ordinerede kolesterolsænkende lægemidler, har veletablerede fordele ved at sænke hjerteanfald og slagtilfælde.

for dem, der ikke har en tidligere historie med hjerte-kar-sygdomme eller andre højrisikoforhold, anbefaler retningslinjen, at læger bruger en risikoberegner til at hjælpe med at beslutte, hvilke patienter der har høj nok kardiovaskulær risiko til at drage fordel af et statin. Et statin anbefales til dem med høj risiko og anbefales ikke til dem med lav risiko. De fleste har dog risiko et sted imellem, hvor beslutningen om behovet for statinbehandling er usikker.

en billeddannelsestest kaldet koronar calciumscoring kan hjælpe læger med at komme med den rigtige anbefaling om brugen af statinbehandling. Testen er en 10-minutters CT (computertomografi) scanning på udkig efter calciumaflejringer i arterierne, der leverer blod til hjertet. Calciumaflejringer indikerer tilstedeværelsen af koronar plak, også kendt som aterosklerose.

testen kræver ingen injektioner, producerer mindre strålingseksponering end et rutinemæssigt mammogram og er bredt tilgængeligt og koster normalt $99 eller mindre. Denne test har været tilgængelig i cirka 20 år, men dens anvendelse til at guide behandlingsbeslutninger for hjerteanfald og forebyggelse af slagtilfælde er først for nylig blevet understøttet af nok bevis til at anbefale udbredt anvendelse.

op til halvdelen (generelt 40-50%) af personer med et beregnet hjerteanfald og slagtilfælde i mellemgruppen mellem de lave og høje kategorier har en calciumscore på nul. Disse mennesker har så lavt hjerteanfald og slagtilfælde i løbet af de næste 10 år, at det at tage et statin højst giver minimal beskyttelse. På den anden side er de med tegn på betydelig calciumopbygning meget tilbøjelige til at drage fordel af at tage et statin.

at tage et statin er ikke en lille beslutning, da det betyder at købe medicinen, tage den dagligt og gennemgå opfølgende blodprøver og medicinske aftaler for at være sikker på, at behandlingen fungerer. Derudover har en lille procentdel af patienterne bivirkninger, der kan kræve yderligere test og medicinske aftaler. Derfor er Drs. Orringer og Maki gør opmærksom på i denne artikel, at koronar calciumscoring i denne “mellemrisiko” – gruppe er så vigtig. De anbefaler, at patienter i denne gruppe får testen, når det er muligt, så terapi kan målrettes mere effektivt mod dem, der mest sandsynligt vil have gavn.

hjerte-kar-sygdomme som hjerteanfald og slagtilfælde er de største dødsårsager for både mænd og kvinder i USA. Et vigtigt punkt i artiklen er, at koronar calciumscoring kan være særlig nyttig hos kvinder 50 år og ældre. Der er mere end 50% chance for, at en kvinde i 50 ‘ erne i sidste ende vil udvikle hjerte-kar-sygdomme. 12-13%) er meget lavere end for hjerte-kar-sygdomme. Kvinder, der er 55 år eller ældre og i gennemsnit risiko for brystkræft rådes til at have en screening mammografi årligt, eller hvert andet år.

for dem med beregnet kardiovaskulær risiko i mellemområdet (ikke høj eller lav) er det rimeligt at erstatte en enkelt koronar calciumtest for et årligt mammogram. Kvinder med en koronar calcium score på nul vil få ro i sindet om deres hjerteanfald og slagtilfælde risiko, mens dem med betydelig koronar calcium kan tage en statin at sænke deres hjerte-kar-risiko.