Articles

ATSC 113 vejr til sejlads, flyvning & sne sport

læringsmål 6e: Identificer og forklar orografisk lift og leeskygge.

Orografisk løft

i den flyvende sektion af dette kursus lærte du omhog og Sky. Når luft advecting (bevæger sig) vandret når abarrier som et bjerg eller bjergkæde, skal det rejse op ogover det. Undersøgelsen af bjerge kaldes orografi, og så når luftløfter op og over bjerge kaldes det orographicuplift(Fig. 6e.1). Når luften stiger, køler den adiabatisk ned, hvilket betyder for hver kilometer, den stiger, den afkøles med næsten 10 liter C.

orographicupliftrainshadodiagram

Fig. 6e.1-processen med orografisk hævning og læbeskygge med fugtig luft advecting fra havet. (Kredit: NOAA).

Hvis den stigende luft er fugtig — i sydvest f.kr. f. eks. 6e. 2-6e.4), ofte Nedbør også. Som løftog afkøling fortsætter videre, bliver skydråberne store nokat de falder ud af skyerne som regn. Når det er koldt nok, iskrystaller vokser til at danne sne. Det er vigtigt at bemærke, at når luftener mættet, køler den stigende luft nu langsommere. Dette er den vådadiabatiske bortfaldshastighed, som er tættere på 6,5 liter C for hverkilometer stigning (i stedet for 10 liter C).

orographiccloud1

Fig. 6e. 2-Orografisk løft af fugtig luft, der kommer udhavet producererskyer langs Santa Lucia-bjergene syd for Monterey,Californien, USA (kredit: NOAA).

som et eksempel, North Shore mountains umiddelbart nord forvancouver oplever ofte kraftig regn og snefald på grund af orographicuplift. Vind, der nærmer sig disse bjerge, gør det ofte tilnærmelsesvisvinkelret (vinkelret) til dem, så bjergene danner den Barrier, der er nødvendig for denne effekt. Dette kan være rigtig godt til skiløb, hvis fryseniveauet er lavt nok, da der kan opstå kraftigt snefald.

husk altid at overveje fryseniveauet sammen med andre vejrfaktorer (se læringsmål 5a og 6hforderiving temperaturer fra trykniveaukort), når du planlægger en skitrip! Den negative side er, at skyerne og nedbør kan forårsage dårligsynlighed. Endvidere er North Shore mountains på en lavere og thusvarmerhøjde, hvilket betyder, at regn forekommer ret regelmæssigt.Desværre betyder det også, at skiområderne der er særligmodtagelige for klimaændringer, da de gennemsnitlige fryseniveauer fortsætter med at stige gradvist.

orographiccloud2

Fig. 6e. 3-Orografisk lift danner skyer overaleuterne, ud for Alaskas kyst. Fra lærer til søs program, NOAA skib OSCAR DYSON (kredit:NOAA.)

orographiccloud3

Fig. 6e. 4-Orografisk sky på toppen af amountain. (Kredit: NASA.)

Lee skygge

overvej nu luften, når den falder ned på læsiden af bjerget (se Fig. 6e.1). Da fugt blev fjernet fra luftmasseni form af nedbør, da den steg op på vindsiden, er dennu tørre på læsiden. Nu hvor luften ikke længere er mættet, somDet bevæger sig lodret nedad, det ændrer temperaturen hurtigere (opvarmning adiabatisk, ved ~10 liter C pr.kilometer).

så når den falder ned ad læsiden, opvarmes den hurtigere endden var afkølet på vindsiden (husk at kølehastigheden sænkede til den våde adiabatiske bortfaldshastighed, når luften var mættet). Det endelige resultat er, at luften er varmere og tørreefter at have krydset bjergbarrieren. Denne proces er kendt som airmasstransformation. Manglen på regn og Sky i Lee of amountain er kendt som leeskygge eller en regnskygge.

Bemærk, at hvis luften nærmer sig bjergene er tør, er detmuligt, at den orografiske lift ikke vil føre til Nedbør ellerselv Sky. Dette kan ske på indre steder væk fra kysten, ellerhvis luften allerede er tørret ud fra at krydse en bjergkæde tidligere.

identificering af orografiske lift-og regnskyggehændelser

Du kan ofte se den orografiske lift-og lee-skyggeeffektnår man ser på satellit-eller radarbilleder eller vejrudsigtsmodeloutput. Fig. 6e.5 og 6e.6 Vis numerisk vejrudsigtsudgang for sydvest BC og USA. Farverne (blå, grønne, gule osv.) repræsenterer forskellige intensiteter af nedbør-i dette tilfælde sne. Skalaen er langs bunden affigur.

højere snefaldshastigheder er til stede ved højere højder, da koldtemperaturer kondenserer og udfælder mere fugt ud af luften, og orografisk løft maksimeres ved højere højder. For at hjælpe digse, hvor bjergene er, Fig. 6e. 7 viser et terrænkort, der dækker den samme region som Fig. 6e. 5 og 6e. 6.

Nvporographicuplift

Fig. 6e. 5-numerisk vejrudsigtsudgang afudfældning (blues, greens, gule), i dette tilfælde solidudfældning eller sne. Nogle regioner af orografisk hævninger fremhævet med røde cirkler. Denne effekt er stærkest, når vinden er vinkelret på Bjergene, som det fremgår af den fremherskende vindretning (pile). Sammenlign med terrænkortet i Fig. 6e. 7.(Kredit: Stull.)

se Fig. 6e. 5. På denne dag i Marts 2014, den prognosedevindretningen er sådan, at luften bevæger sig lige mod kystbjergene i Vancouver Island og BC fastlandet. Denne luftoplever orografisk løft (fremhævet af de røde cirkler) ogfrysningsniveauet er lavt nok, så den resulterende nedbør falderi form af sne over bjergene. Specifikt viser dette kortprognosen for dagligt (24-timers) akkumuleret snefald. Nogle steder påhøjere højder, hvor kortet er gul/orange, er snefaldet 50 cm eller mere — det er over en halv meter! – demonstrerer hvordanintense orografiske effekter kan være.

6e. 6-numerisk vejrudsigtsudgang afudfældning (blues, greens, gule), i dette tilfælde solidudfældning eller sne. Nogle regioner af lee skyggeer fremhævet med røde cirkler. Denne effekt er stærkest, når vinden er vinkelret på Bjergene, som det fremgår af den fremherskende vindretning (pile). Sammenlign med terrænkortet i Fig. 6e. 7.(Kredit: Stull.)

se nu på Fig. 6e.6. Dette er den samme prognose for det sammetid. Imidlertid, de røde cirkler på dette kort fremhæver nu nogle regioner, hvor lee-skygge forekommer, og der er lavere intensitet eller intet snefald, som lige bag de olympiske bjerge mod syd i det vestlige USA, og imellem Vancouver Island og BCmainland. Det er muligt, at der er Nedbør, der falder som regn i disse regioner med lav højde; den orografiske effekt er dog stadig klar, da intensiteten falder markant, når du bevæger dig fra sydvest til nordøst over bjergkæderne.

terrainmapforrainskygge

Fig. 6e. 7-terræn kort over samme region som inFigs. 6e.5 og 6e. 6 til sammenligning. (Kredit: Google.)

endelig bemærk, at de snefaldskort,vi kiggede på, er vejrudsigter, som forudsagt af numericalvejrforudsigelse (NVP) modeller. Mængden af snefald ivirkelige liv kan være mere eller mindre end vist i prognosekortene,afhængigt af hvor præcis prognosen er. Husk at numeriskvejrudsigtsmodeller gør masser af tilnærmelser, og så outputis også omtrentlige og indeholder fejl. Disse fejl bliver værre, når dugå længere ind i fremtiden. Ikke desto mindre er disse modeller stadigDet mest nyttige værktøj i vejrudsigter.

nøgleord: orografisk løft, adiabatisk, Dugpunkt, luftmassetransformation, lee skygge, regnskygge

figur Credits: : Roland Stull

COMET/UCAR: kilden til dette materiale ercomet Kris hjemmeside påhttp://meted.ucar.edu/ fra University Corporationfor Atmospheric Research (UCAR), sponsoreret delvist gennem cooperativeagreement(s) med National Oceanic and Atmospheric Administration(NOAA), US Department of Commerce (DOC). 1997-2016 Universitetselskab til atmosfærisk Forskning. Alle Rettigheder Forbeholdes.
NOAA: billeder med tilladelse fra National Oceanic and AtmosphericAdministration / Department of Commerce, www.noaa.gov
NASA: Imagescourtesy af National Aeronautics and Space Administration, DK.nasa.gov.
Google: kortdata (c) 2016 Google.