Articles

georgisk stil

georgisk stil, de forskellige stilarter inden for arkitektur, interiørdesign og dekorativ kunst i Storbritannien under regeringsperioderne for de første fire medlemmer af House of Hannover, mellem George I ‘s tiltrædelse i 1714 og George IV’ s død i 1830. Der var en sådan diversificering og svingning i kunstnerisk stil i denne periode, at det måske er mere nøjagtigt at tale om “georgiske stilarter.”

indgang til Syon House (1762-69), i Londons bydel Hounslave, designet af Robert Adam i neoklassisk georgisk stil
indgang til Syon House (1762-69), designet af Robert Adam i neoklassisk georgisk stil

A. F. Kersting

i de første 50 år af det Hannoverske dynasti dikterede det samme aristokrati, der kontrollerede regeringen, også kunstnerisk tanke. De pragtfulde arkitektoniske resultater af Sir Christopher og hans tilhængere under regeringstid af de tre foregående Stuart monarker var i den ekstravagante og monumentale barokstil i det kontinentale Europa, som de hvide aristokrater til sidst vurderede at være af tvivlsom smag. Således satte den nye generation af arkitekter, teoretikere og velhavende amatører sig for at reformere arkitekturen i overensstemmelse med de klassiske principper fra den italienske arkitekt Andrea Palladio (se Palladianisme). Den anden vigtige georgiske arkitektoniske stil, neoklassicisme, kom på mode omkring midten af det 18.århundrede. Modellerne for arkitekturen i denne periode var ikke længere bygningerne i den italienske renæssance, men dem fra det klassiske Grækenland og Rom. Neoklassicismens strenge brug af doriske og Ioniske arkitektoniske elementer dominerede i stigende grad engelsk arkitektur i slutningen af det 18.århundrede. Mod slutningen af århundredet og under regeringstid af George IV, en række andre stilarter af bygning og indretning blev populær, chief blandt dem gotisk genoplivning og Regency stil.

ud over arkitektur og indretning oplevede den georgiske æra store præstationer inden for Dekorativ Kunst. Tekniske såvel som æstetiske fremskridt blev gjort inden for Keramik af Josiah Spode og Josiah Spode. Paul de Lamerie, der primært arbejdede i rokokostil, var fremtrædende blandt engelske sølvsmede fra det tidlige til midten af det 18.århundrede, hvorefter de neoklassiske design af Adam-familien dominerede dette håndværk. Møbeldesign omfattede en række forskellige og mindeværdige stilarter, lige fra de komplicerede kurver af stykker af Thomas Chippendale (midten af det 18.århundrede), til Adams klassiske indflydelse, til de lige, enkle linjer i værkerne af George Hepplehvide og Thomas Sheraton. Det var også i den georgiske æra, at Tapet kom til at erstatte træpaneler som den foretrukne metode til at dække indvendige vægge.

den georgiske æra huskes især som markering af toppen af husdesign i Storbritannien. Dens arv kan ses i hele byens firkanter af ensartede, symmetriske byhuse i London, deres facader anvender klassiske pilastre, pedimented døre og vinduer, og yndefulde lister. Disse huse interiør – med harmoniske proportioner, rolige farver, romersk-afledt stuk ornamentik, og Chippendale og Sheraton møbler—engang gjort elegante indstillinger for malerier af Reynolds og Gainsborough, der prydede væggene.

få et Britannica Premium-abonnement og få adgang til eksklusivt indhold. Tilmeld dig nu