Articles

Hvad er forskellen mellem plain og plane?

forskel mellem almindeligt og planalmindeligt og plan er let forvirret på engelsk – de er homofoner, så du kan skrive en, når du betyder den anden. De har en række forskellige definitioner, hvor deres betydninger er helt forskellige – men en betydning, hvor deres betydninger er meget ens, med henvisning til fladt tomt rum, hvor det kan være svært at huske hvilket ord der er korrekt.ordet almindelig har normalt en adjektivbetydning, der beskriver noget så simpelt, let tydeligt, uden udsmykning eller uden hindring. For eksempel en almindelig trøje (uden mønster) eller at sige “det var en almindelig at se.”, hvilket betyder klart / let forståeligt.

ordet fly bruges normalt som et substantiv – oftest en forkortelse af fly / fly, det flyvende køretøj. Det kan også henvise til niveauer af præstationer eller til flade overflader. Et værktøj kaldet et plan bruges til at skabe flade/glatte overflader.

hvor almindeligt og plan kan forveksles

forvirringen med almindeligt og plan kommer imidlertid fra en anden specifik betydning af almindeligt, som et fladt, tomt landområde. For eksempel i det amerikanske vest har du de store sletter, store udstrækninger af fladt land. Denne anvendelse ligner meget ideen om, at et plan er en flad, plan overflade. Så hvad er forskellen?

en slette er meget specifikt et landskabsområde – tomt og fladt, glat, måske, men specifikt en jorddannelse.

et plan er mere abstrakt – et begreb om en flad, tom flade, der ikke nødvendigvis er et fysisk landskab.

et plan kan derfor henvise til et matematisk eller åndeligt rige, noget teoretisk, mens en slette henviser til et fysisk sted, noget landbaseret.

dette er en interessant ordsammenligning for mig, da jeg skriver fiktion, der ofte har både Rejser og åndelige temaer. I min fiktion om ideen om efterlivet bruges ordet plan ofte til at henvise til et nyt åndeligt område – “Vi er døde og gået til et andet plan.”Det er teorien om, hvilken verden tegnene beboer. En slette ville blive brugt til noget klart fysisk – “de så ud på den kedelige slette foran dem.”