Articles

John Vilkes Booth

skøre Boston Corbett dræbte John Vilkes Booth

af Eric Niderost

Mad som en Hatter –
John Vilkes booths morder opnåede øjeblikkelig berømmelse—men folk indså snart, at han bare var skør

krigstid foto af Boston Corbett
krigstid foto af Boston Corbett

John vilkes booth grimaced i smerte, da han vaklede rundt inde i en tobak stald nær Port Royal, Virginia, den 26.April 1865. Hans medskyldige, David Herold, havde allerede overgivet sig til tropper fra det 16. kavaleri omkring laden, men den smukke skuespiller, der havde skudt præsident Abraham Lincoln på Fords Teater 12 dage tidligere nægtede at give op på trods af smerten ved et brudt ben. For Booth og hans forfølgere var det et desperat øjeblik.detektiver Luther Baker og Everton Conger, der ledsagede den 16.NY, ønskede at sætte ild til laden for at ryge morderen ud. Men 1. løjtnant Edvard Doherty, chef for den nye afdeling, var tilbageholdende med at gøre det og foretrak at skynde laden om morgenen. Så kom en lille, ruvet sergent kendt som Boston Corbett til Doherty og spurgte, om han kunne komme ind i laden alene. Løjtnanten nægtede, og Conger gik videre med sin plan og satte ild til noget hø stablet mod Ladens bageste. Selv efter at flammer opslugte strukturen, nægtede Booth stadig at komme ud.ser ham gennem en revne, bemærkede sergenten, at Booth syntes at halte mod en dør. Corbett vidnede senere om, at han så Booth sigte mod sin karbin. “Mit sind var opmærksomt på ham,” insisterede Corbett, ” for at se, at han ikke gjorde nogen skade….Jeg tog støt sigte på min arm, og skød ham selvom en stor revne i laden.”Booth slog over, dødeligt såret i nakken. Han døde to timer senere.

Corbetts faste mål ville forvandle ham til en berømthed—manden, der havde befriet verden for Lincolns snigmorder. I de følgende uger trak sergenten beundrende skarer, uanset hvor han gik. Det blev dog hurtigt tydeligt, at der var noget underligt ved Union cavalryman. I stedet for at underskrive sit navn, da han blev bedt om sin autograf, skrev Corbett ofte lange passager om den Almægtige. Og mens han først beskedent hævdede, at han bare var en soldat, der gjorde sit job under booths forfølgelse, Corbett begyndte at fortælle folk, at Gud havde gjort ham til “agenten for hans hurtige gengældelse på morderen på vores elskede præsident, Abraham Lincoln.”

hans mærkelige opførsel blev mere mærkbar, da han opdagede ulempen ved sin nye berømthed. Mange mennesker tilbad ham, men han stødte også på kritikere. Crank breve begyndte at ankomme, nogle af dem fra Booth beundrere. Mængden af hadpost steg, lejlighedsvis ledsaget af dødstrusler. Corbetts frygt blomstrede til sidst i fuldblæst paranoia, og han tog til at pege sin pistol mod autografsøgere. Flere af hans beundrere begyndte at falde væk, da der opstod usmagelige fakta om Lincolns avenger.Thomas Corbett var født i London i 1832, men hans familie emigrerede til London, da han var 7. Han voksede op der, bliver en hat-maker. Kort efter at han blev gift, døde hans kone under fødslen sammen med deres spædbarn. Ødelagt flyttede han til Boston og begyndte at drikke stærkt. En nat den berusede hattemager stødt på en gade prædikant, hvis budskab tilsyneladende filtreret ind i hans befuddled hjerne, øjeblikkeligt omdanne ham til en religiøs fanatiker. Corbett voksede sit hår langt, i efterligning af Jesus, og derefter kaldte sig “Boston,” efter den by, hvor han var blevet omvendt.

hans nyfundne religiøse iver blomstrede hurtigt ind i fuldblæst fanatisme. Han forstyrrede metodister med sine høje råb om ” ære til Gud!”Han vedtog også nogle bisarre påvirkninger-f.eks. “Åh Herre-er,” ville Corbett råbe, ” hør – er vores bøn-er!”

den unge Hatters iver nåede nye højder om natten den 16.Juli 1858, efter at han spionerede to prostituerede, der gik ned ad gaden. Da han følte sig skyldig over, at de inspirerede lyst til ham, vendte han hjem og læste Markus 19:12, som citerer Kristus for at sige “de har gjort sig til eunukker for Guds skyld.”Det var alt, hvad Corbett havde brug for at se. Han fik en saks og skar roligt en åbning på pungen, trak testiklerne ud og skar dem af. Upåvirket deltog han derefter i et bønnemøde og gik en tur, før han spiste et solidt måltid.

da Corbett endelig søgte lægehjælp, havde en enorm mængde blod samlet sig i den hævede, sorte pungen. Lægen drænede såret, og inden for få uger var hattemageren fuldt ud kommet sig.

Corbett blev nu en deltid prædikant, roaming Boston værfter og prædiken burly irske stevedorer og langhoremen. Mange lod ham vide, at de var imod hans råd. Da en vred irer bankede ham af sin improviserede “prædikestol” var Corbett upåvirket. “Du kan bringe hele Irland med dig,” udbrød han, ” og det vil ikke skræmme mig i det mindste.”På dette tidspunkt havde han problemer med at holde et job nede. Han insisterede på, at hans arbejdsgivere til enhver tid skulle være det, han betragtede som “gudfrygtigt”, og han ville stoppe med at arbejde, når han hørte nogen forbandelse, så falde på knæ og bede for lovovertræderen.

eunuk slutter sig til EU-hæren
da borgerkrigen brød ud, stod Corbett over for en beslutning: skulle han blive pacifist eller slutte sig til EU-hæren? Efter megen bøn valgte han at blive soldat og kæmpede for det, han havde besluttet, var Unionens retfærdige sag mod det forræderiske Syd. Men han ville følge en formel, når han fyrede på fjenden—han ville først sige: “Gud forbarm dig over dine sjæle.”

heller ikke overraskende var Corbett i varmt vand næsten fra den første dag, han sluttede sig til hæren. Han blev hans regiments selvudnævnte moralske værge. Under en gennemgang, for eksempel, da obersten rundt forbandede mændene, da de stod opmærksom, trådte Corbett ud af rækkerne for at irettesætte sin kommanderende officer. Han tilbragte lidt tid i vagthuset efter det.

en anden overtrædelse fik næsten den tidligere hatter henrettet. Da han opgav sin stilling en nat og insisterede på, at hans ansættelse var op ved midnat, var hæren uenig. Han blev hurtigt arresteret, prøvet, dømt og dømt til at blive skudt. I et stykke tid hang hans liv i balance, men til sidst udviste hæren ham simpelthen.Corbett forblev ikke civil i lang tid, men blev næste gang ansat som trooper i det 16.kavaleri. Han fik sin første rigtige chance i kamp i 1864, da hans enhed havde en børste med konfødererede raiders under John Singleton Mosby. Afskåret fra sine kammerater fortsatte Corbett med at kæmpe, selvom oddsene var imod ham. Sand til form, Corbett råbte, ” Amen! Ære til Gud!”hver gang hans kugler fandt deres mærke. Han dræbte angiveligt syv fjender, før han løb tør for ammunition. Først Da overgav han sig.sendt til Andersonville hævdede Corbett senere: “Der var Gud god mod mig og sparede mit liv.”Han huskede også” en score af sjæle blev konverteret, lige på det sted, hvor jeg lå i tre måneder uden nogen husly.”Alligevel blev han reduceret til et næsten skelet, før han var heldig nok til at blive løsladt fra fængslet og måtte tilbringe flere uger på et hospital i Maryland, før han genindtrådte i hæren som sergent i Company L, 16.14. April 1865 fandt Boston Corbett i D. C. og bad om, at Gud ville tillade ham at være et instrument for hans Vrede og hævne præsidentens mord. Som vi har set, blev hans bøn besvaret. Men efter at nyheden af hans nyfundne berømmelse begyndte at slides, søgte kavalerisergenten en tidlig frigivelse fra hæren. Krigsminister Edvin M. Stanton nægtede.

Corbett investerede meget tid på at forsøge at få sin andel af den belønning, som regeringen havde tilbudt for at bringe Lincolns morder for retten. Det var en langsom proces, kompliceret af det faktum, at andre—især detektiv Luther Baker—forsøgte at miskreditere den lille sergent og hævdede, at den 16.troopers havde specifikke ordrer om ikke at skyde, da planen var at tage Booth i live. Alligevel ville Baker og Conger senere vidne under ed, at der ikke havde været nogen specifikke ordrer om at skyde eller ikke skyde. Til sidst modtog kavaleriet en andel af belønningspengene, i alt $1.653, 84.

Han begyndte at lave hatte igen efter at have mønstret ud, men hans mentale problemer forværredes tilsyneladende. Hurtig til vrede og mere og mere paranoid sov han nu med en lastet pistol under puden. Det blev sagt, at han frygtede mord, og holdt også et forsigtigt øje med booths spøgelse.

Corbett blev fuldtidsminister for Camden, N. J., Siloam Methodist Episcopal Mission i 1869. Men han kunne stadig ikke synes at finde nogen fred, så i foråret 1878 trak han stakes op og flyttede til Concordia, amtssædet i Cloud County, Kan., rullende ind i byen på en buckboard trukket af en sort hest ved navn “Billy.”Albert T. Reed, en beboer, der huskede Corbetts ankomst, huskede at se “en lille, ubetydelig mand, med et tyndt, uhyggeligt skæg, og han bar en gammel hærhætte….”Reed mindede om, at Corbett, der havde hår, der “hang til skuldrene”, var bevæbnet med to pistoler.

eks-hattemageren indgav et krav på 80 hektar omkring syv miles syd for byen, hvor han hurtigt etablerede et ry som en eneboer—skønt han ikke forsøgte at skjule sin identitet. Da budskabet spredte sig om, at han var berømt, lokale inviterede ham til at holde et foredrag om Booth affair og hans oplevelser i Andersonville. Til alles overraskelse accepterede han. Men da Corbett dukkede op, han nægtede at sige et ord om Booth eller Andersonville, i stedet haranguing publikum i længden om behovet for at omvende sig.

for det meste forblev Corbett afsides fra sine nye naboer. Først hyrede han fire mænd til at arbejde på sit land. De plantede noget majs, men han selv dukkede aldrig op på markerne før aftenen. Til sidst opgav han landbruget ved fuldmagt og tog til at hæve kyllinger og et par leder af husdyr. Kilden til Corbetts midler blev snart et emne for spekulation. Han betalte for alt kontant, alligevel arbejdede han aldrig, tilbringer det meste af sin tid enten med at vandre på sletterne eller hul i sin tyndt møblerede dugout, besvare hans mail.

Han havde lidt mere kontakt med en nabo, en fru Randall, der solgte ham mælk og smør, end med nogen anden. Til hende betroede han sig, at han ville blive begravet på sin egen ejendom, og han viste hende og en anden kvinde en Grav, han allerede havde gravet nær sin dugout. Han viste dem også et tæppe, siger, at han ønskede at blive pakket ind i det, når hans tid kom. Corbett var først i slutningen af 40 ‘ erne på det tidspunkt og i tilsyneladende godt helbred, men phantom assassins lurede tydeligt i hans urolige sind.

derefter anstrengte en voldelig hændelse forholdet mellem Corbett og hans naboer. Hvad der ville blive kendt som” baseballhændelsen ” fandt sted en søndag morgen, da nogle lokale drenge spillede baseball. Læsning af Skriften, mens han kørte forbi i hans buckboard, Corbett blev oprørt over, at hans naboer hengav sig til det, han så som et “vanhelligt” spil på Sabbaten. Han stoppede sin hest og tog en pistol fra bæltet og råbte: “Det er ondt at spille baseball på Herrens Dag!”branding hans våben. De skræmte unge og tilskuere spredte sig hurtigt.

den næste dag blev der svoret en kendelse for Corbett, der blev indkaldt til at optræde på kontoret for Concordias fredsdommer for at stille retssag. Næsten hele byen havde vist sig at se “underholdning.”Corbett dukkede op fuldt bevæbnet, selvom han i første omgang syntes rolig nok. Men da en række vidner tog standpunktet for at vidne om hans voldelige udbrud, blev den lille hattemager mere dyster. Da de voksne, der havde set baseballkampen, fortalte, hvordan Corbett havde rettet sin pistol mod dem og truet med at skyde, brød den tidligere hattemager ud i en strøm af voldsomme benægtelser og pegede sin pistol mod vidnerne. “Det er en løgn, løgn, løgn!”han skreg. “Jeg skyder enhver mand, der siger sådanne ting mod mig!”Ironisk nok havde den brændende lille mand bevist anklagemyndighedens sag mod ham-skønt ingen var parat til at sidde og overveje de fine punkter i loven på det tidspunkt. “Jeg kan fortælle dig, at der var spredning, “huskede et vidne og tilføjede, at” de trampede hinanden ved at komme til døre og vinduer.”På en eller anden måde formåede embedsmændene at berolige Corbett, der forlod kontoret ubemandet. Alle tanker om yderligere retssager mod den tidligere hatter blev lagt på hylden. Kansanerne indså, at han ikke var helt normal og måske endda sindssyg—men følte stadig stor sympati for ham.

Madman forsvinder for godt
efter baseballhændelsen formåede en lokal politiker at få Corbett til et job som dørmand i Kansas State Legislature i Topeka. Det var en velmenende gestus, der ignorerede Corbetts historie med irrationelle udbrud. I en måned gik alt godt; Corbett holdt sig til sine pligter og blev noget af en turistattraktion, da folk stadig var nysgerrige efter at se manden, der havde dræbt John Booth. Men hattemageren gik igen af skinnerne den 15. februar 1887.

der er flere versioner af, hvad der skete for at sætte ham ud denne gang. Ifølge en beretning overhørte han blasfemiske bemærkninger, der blev fremsat under en lovgivningsmødes åbningsbøn. Eller måske var der ingen reel grund, og de personlige dæmoner, han havde kæmpet så længe, blev endelig bedre af ham. Under alle omstændigheder begyndte Corbett at løbe rundt i capitol-korridorerne og vinkede med en revolver, da lovgiverne løb for dækning. Efter at embedsmænd dæmpede og undersøgte ham, blev han sendt til Kansas State Insane Asylum.

Corbetts ophold der ser ud til at have forværret hans problemer. Han havde hallucinationer om, at snigmordere forfulgte gangene eller lå på lur efter ham. En måned i sin fængsling stjal han en kniv og angreb en ledsager, tilsyneladende i løbet af et flugtforsøg.

den 26. maj 1888, mens Corbett og andre var ude at træne, så den snu tidligere kavalerist en hest bundet i nærheden og prøvede igen. Da deres ledsager øjeblikkeligt blev distraheret, galopperede Corbett væk. Flyvere blev cirkuleret reklame hans flugt og advarsel om, at han var en farlig mand. Et par dage senere rapporterede en livery stabil ejer, at en mand var faldet af en hest og bad om, at asylet blev underrettet om dets opholdssted. Det var vintage Corbett-han var bekymret for, at hans hest “låntagning” kunne opfattes som tyveri.

efter at han søgte tilflugt i Neodesha, can. han var en af de første, der var i stand til at finde ud af, hvad der skete med ham. Den yngre DeFord gemte Corbett i en lade i et par dage, og da flygtningen besluttede at gå videre, fik han en hest, et tæppe og nogle penge—og bad om aldrig at komme tilbage. Corbett accepterede let og fortalte DeFord, at han var ” på vej til København.”Da han forlod, autograferede han Defords kones hukommelsesbog den 1. juni 1888. Det ville være det sidste dokumenterede udseende af Boston Corbett.

den mærkelige lille mand, der var sprunget til berømmelse i 1865, vendte nu tilbage til uklarhed. Alle mulige historier fulgte i hans kølvand, herunder observationer over hele landet. Nogle mener, at Corbett bosatte sig i skovene i Hinckley, Minn. døde i den store Hinckley-brand i 1894. Sandheden vil sandsynligvis aldrig blive kendt.Eric Niderost vandt 2005 Army Historical Foundation Distinguished skriftligt pris.

artikel oprindeligt offentliggjort i oktober 2010-udgaven af Borgerkrigstider.