Articles

PLANTEPROFIL:hvidgran

Abies concolor

Description & oversigt

hvidgran er en fremragende smuk, Stor stedsegrøn med karakteristiske bløde, blågrønne nåle. Dens store kegler modnes til lilla-brun, i modsætning til den tykke løv. Den bedste Gran til Midtvesten, så længe den er plantet i godt drænet jord.

kerneegenskaber

Dansk Native: No-Native til Nordamerika
USDA Hårdførhedsområde: til område 4
moden højde: 30-50 fod
moden spredning: 15-30 fod
vækstrate: langsom
vækstform: opretstående, konisk, tæt
lyskrav: fuld sol til delvis skygge
Stedkrav: kræver godt drænet jord, følsom over for overskydende fugt
blomst: Monoecious, ubetydelige rødlige hankegler, små (0,5 tommer), oprejste lilla hunkegler
blomstringsperiode: Maj
løv: blågrønne nåle, lange
fall farve: n/a-evergreen
urban godkendt: nej
frugt noter: 3-6 tommer kegler, modne til brune, opløses i vind for at sprede frø, gode afgrøder hvert 2-5 år

foreslåede anvendelser:

hvid gran står i kontrast til andre stedsegrønne på grund af dens lettere nåle. Det er et glimrende alternativ til blå gran, så længe din jord er godt drænet. Brug det som et prøvetræ eller en komponent på en skærm. Pas på ikke at placere ved siden af travle veje, da træet er moderat modtageligt for forurening.

hvid gran abies concolor felt dyrket BB grønne skærm træer på Johnsons planteskole's nursery

salgbar 6-fods og 8-fods felt dyrket (B&B).

Dyrelivsværdi:

Som med Balsamgran er hvide granfrø en fremragende fødekilde til fugle og små pattedyr. De tætte nåle giver godt dækning til vores fuglesamfund. Egern og jordegern kan ofte ses spise frøene om vinteren.

vedligeholdelsestips:

Abies concolor har et symbiotisk forhold til svampesvamp. Når du planter træet, skal du sørge for at bruge et produkt til at inokulere jorden med denne gavnlige svamp, da det vil forbedre trækraften.

hvid gran er smuk, når den er alene, ingen klipning kræves. Hvis du ønsker at hæve baldakinen, Beskær kun i vintermånederne. Grene, der rører jorden, kan fjernes for at forbedre luftcirkulationen.

selvom mange træer vil drage fordel af vanding i udvidet tørke, er hvidgran tilpasset de tørre, stenede jordarter i Rocky Mountains. Vand kun, når der har været omfattende tørke, og vand sparsomt. Vanding i etableringsperioden er stadig vigtig, og man skal sørge for, at nyplantet hvidgran har tilstrækkelig fugtighed til at etablere gode rødder. Vedligeholdelse af en mulchring ved bunden er også gavnlig, da det reducerer behovet for vand og langsomt tilføjer næringsstoffer til jorden.

hvidgran abies concolor

skadedyr/problemer:

Abies concolor har få insekt-og sygdomsproblemer. Armillaria rodrot og Canker kan normalt ikke behandles og undgås bedst ved at opretholde trækraft. Lejlighedsvis vil Hvid Gran udvikle rødme (Diplodia, Sphaeropsis og Sirococcus), svampe Needlecast, Phytophthora rodrot og Rust sygdomme. Disse kan behandles af en plantesundhedsperson. Kontakt en arborist, hvis du bemærker betydelige dieback eller eventuelle sever ændringer i træets sundhed.da hvidgran er moderat modtagelig for forurening, må du ikke placere træet nær veje med tung trafik.

tidlige eller sene kolde snaps kan dræbe udviklende knopper og løv. Planten skyller normalt gennem denne dieback uden problemer.

den tynde bark af hvid gran er modtagelig for mekanisk skade. Vær forsigtig, når du klipper eller Luger rundt om bagagerummet for at forhindre ardannelse i vævet

Leaf Lore:

hvidgran er hjemmehørende i det vestlige USA med to forskellige populationer. Den ene findes i Californien og den anden i Rocky Mountains. Dens rækkevidde er begrænset af løbeild, men indsatsen for brandbekæmpelse i det 20.århundrede har udvidet sit interval ud over niveauer før afvikling. Selvom den fungerer bedst i fuld sol, er hvid gran tolerant over for en vis skygge og vil kolonisere områder, der ikke har oplevet ild i flere år. Det er almindeligt forekommende med skælvende asp og blå gran, og har invaderet Douglas gran, når der er omfattende brand undertrykkelse.

hvid gran vil tolerere delvis skygge, hvilket er det, der gør det muligt at kolonisere andre skove. Imidlertid opnås den bedste vækst og form på steder med fuld sol. I skygge er den mere åben og luftig og giver ikke meget screeningsværdi.

hvidgran er tørketolerant og foretrækker tør jord. I det vestlige USA blev den bedste vækst observeret i år, hvor den årlige Fugtighed var under gennemsnittet.

ledsagende planter:

da hvid gran foretrækker lav fugtighed, bør du ikke placere den med planter, der har højere vandbehov. Brug tørketolerante træer, buske og stauder, hvor du har til hensigt at plante hvid gran. Nogle muligheder ville være falsk blå Indigo, Butterflyve, busk Potentil, eller Black Hills Gran.

white fir abies concolor benchcard

WHITE FIR BENCHCARD