Articles

PMC

Plantar fasciitis

plantar fascia eller plantar aponeurose er et fibrøst bånd af bindevæv placeret på plantaroverfladen af foden. Denne fascia hjælper med at danne fodens langsgående bue. Plantar fascia stammer fra den mediale proces af calcaneal tubercle og indsætter på plantar ligamentokapsulært kompleks af de første til femte metatarsale hoveder. Oprindelsen af plantar fascia er det mest” faste ” punkt i denne struktur, og det er dette sted, der er mest udsat for skade. Det skal bemærkes, at hælsporer eller calcaneale osteofytter ikke har noget forhold til plantar fasciitis. Faktisk forekommer hælsporer hos 15% til 20% af den asymptomatiske befolkning og er fraværende hos mange mennesker med plantar fasciitis.4 derudover stammer plantar calcaneal sporen ved et andet anatomisk lag af foden end plantar fascia.

Plantar fasciitis er en klinisk diagnose, der oftest ses hos yngre løbere og patienter mellem 40 og 60 år5, som ofte er lidt overvægtige og kan dekonditioneres. Andre medvirkende faktorer inkluderer fedme, nylig vægtøgning og erhverv, der kræver langvarig stående. For nylig er det blevet påvist, at personer, der lider af plantar fasciitis, udvikler en sekundær kontraktur af gastrocsoleus-komplekset, der kan opretholde betændelsen i plantar fascia. Sjældent er det forbundet med en systemisk inflammatorisk tilstand, såsom spondyloarthropati eller infektion. Undersøgelse viser fokal plantar medial smerte over den mediale proces af calcalenal tubercle, der kan strække sig gennem den langsgående bue (figur 1 ). Denne smerte kan forværres af den tvungne dorsifleksion af tæerne, der strækker aponeurosen. Smerter, der er placeret bagud i forhold til den mediale calcaneale tuberkel, eller som forekommer med kompression af calcaneus fra en medial til lateral retning, antyder en anden diagnose, såsom stressfraktur, en hælpudeforstyrrelse, en plantar nerveindfangning (“jogger’ s foot”) eller periostitis.

punktet med maksimal ømhed for plantar fasciitis er langs plantar medial hæl (fingerpunkt).

fodsmerter forbundet med plantar fasciitis opstår umiddelbart efter stående eller gående, især når man går forud for langvarig siddende (“opstartssmerter”). Således vil patienter klage over smerter, især om morgenen, der opstår efter at have taget deres første skridt. I den tidlige fase af sygdommen forbedres eller løses smerter ofte ved fortsat gang. Når der opstår smerter om natten eller vedvarer i den udsatte position, skal der søges andre årsager til hælsmerter, herunder stressfraktur eller et nerveindfangningssyndrom. Derudover bør symptomer, der vedvarer på trods af behandling for plantar fasciitis, bede om en søgning efter alternative diagnoser, der påvirker hælen.

Plantar fasciitis kan være forårsaget af overforbrug og/eller andre biomekaniske faktorer. Den patofysiologiske mekanisme, især hos løbere, menes at skyldes overforbrug forårsaget af gentagne mikrotraumer af plantar fascia. I denne gruppe af patienter er plantar fasciitis tilskrevet ændringer i fodtøj, løb på hårde overflader, overdreven eller øget løbeafstand eller anatomiske abnormiteter såsom en pes cavus, høj buedeformitet eller en forkortet akillessene.5

patienter med biomekaniske abnormiteter, der påvirker ben og lår (f.eks. overdreven femoral anteversion, lateral tibial torsion eller benlængdeafvigelse), ankel (f. eks. heste), bue (f. eks. pes planus eller pes cavus) eller bagfod (f. eks. fleksibel bagfod varus) har øget risiko for at udvikle plantar fasciitis.6 disse tilstande forårsager unormale pronatoriske kræfter, der igen oversættes til overdreven biomekanisk stress. Dette resulterer i mikrotrauma til plantar fascia, der fører til kollagendegeneration. Slutresultatet, der findes patologisk, er et tab af kollagenfibre og en stigning i vaskulariteten og bindevævsmatricen med kroniske inflammatoriske ændringer.7

diagnostisk test bør forbeholdes tilfælde, hvor diagnosen er uklar hos patienter, der ikke har reageret på passende behandling. Behandlingen foregår typisk trinvis med mere konservative, ikke-invasive mekaniske tilgange, der oprindeligt blev brugt. Nylige beviser tyder på, at ikke-vægtbærende strækøvelser til plantar fascia giver forbedring i smerte og mobilitet sammenlignet med vægtbærende akillessene strækøvelser.8 patienter skal instrueres i at undgå at bære flade sko og gå barfod5 og startede med en polstret hælkop og Achilles-og plantar fascia-strækningsregime. Arch taping, varme, is massage, og is bade eller pakker kan tilføjes. Disse modaliteter fortsættes i 6 til 8 uger. For patienter med fortsatte symptomer tilføjes natskinne. Afstøbninger eller indsatser kan hjælpe hos visse patienter med unormale biomekaniske undersøgelser. For patienter, der er fysisk aktive, bør anbefalinger omfatte midlertidig undgåelse af vægtbærende øvelser. Selvom nonsteroidal antiinflammatorisk medicin er almindeligt anvendt, har der ikke været randomiserede, klinisk kontrollerede forsøg til støtte for deres fordel.5 imidlertid kan et kort forløb af corticosterioder give kortvarig smertelindring. Injektioner kan være smertefulde og kan utilsigtet resultere i plantar fasciia brud. Brugerdefinerede semirigid orthotics med en silikone hælkop kan være gavnlig for patienter med allerede eksisterende biomekaniske abnormiteter i foden, såsom pes planus eller pes cavus deformiteter. For ildfaste patienter bør iontoforese eller støbebehandling overvejes. I tilfælde, der er resistente over for ovennævnte foranstaltninger i 12 måneder, udføres radiofrekvenslæsion eller kirurgiske fasciotomiteknikker.