Articles

tilbagesvaling og amning

disse oplysninger kan også ses som en PDF ved at klikke her.

oplysningerne er hentet fra forskellige referencekilder. Det gives som en retningslinje. Forfatteren eller Amningsnetværket kan ikke påtage sig noget ansvar for den måde, hvorpå oplysningerne bruges. Kliniske beslutninger forbliver ansvaret for medicinske og ammende praktiserende læger. De data, der præsenteres her, er beregnet til at give nogle øjeblikkelige oplysninger, men kan ikke erstatte input fra fagfolk.

nogle gastroøsofageal refluks (GOR) forekommer hos de fleste babyer. Op til 40-50% af babyer yngre end 3 måneder regurgitate deres feeds mindst en gang om dagen (Craig 2004). Forekomsten topper omkring 4 måneder. GOR er en normal fysiologisk proces, der normalt sker efter at have spist hos raske spædbørn, børn, unge og voksne. De fleste af os er bekendt med det i de senere stadier af graviditeten. Ved tilbagesvaling er der ingen retching som forbundet med en gastrisk infektion, mælk kommer simpelthen op og ud af babyens mund.

symptomer

det overvejende symptom er hyppig regurgitation af feeds (posseting). Diagnose er normalt lavet ved beskrivelse af symptomer. Andre tegn inkluderer:

 • irritabilitet eller overdreven gråd
 • tilbagevendende hikke
 • hyppig natvågning
 • hyppig hoste

undersøgelser viser, at hyppigheden af regurgitation falder i løbet af de første 6 måneder og dramatisk efter 12 måneder (NICE 2015). Dette svarer interessant til det tidspunkt, hvor babyer kan sidde og stå.

Regurgitation of at least 1 episode a day with age (Nelson 1997)

Age

Percentage

0-3m

4m

6m

7m

12m

nice 2015 anbefaler sundhedspersonale, at gor er en normal fysiologisk proces i barndommen. Forældre bør være forsikret om, at det ikke behøver nogen undersøgelse eller behandling, medmindre barnet har symptomer som uforklarlige fodringsvanskeligheder, nødlidende adfærd eller vaklende vækst. Overfodring er en almindelig årsag hos kunstigt fodrede spædbørn, der kan drage fordel af mindre, hyppigere flasker.

lydløs tilbagesvaling

lydløs tilbagesvaling beskrives som tilbagesvaling, hvor regurgitationen sluges snarere end at blive spyttet ud. Babyer kan græde og vise tegn på nød, men ikke posset. Symptomer kan ellers være identiske med GOR.

håndtering af reflukssymptomer

de fleste tilfælde af tilbagesvaling rydder op uden intervention, men enkle ændringer kan hjælpe med at reducere symptomerne.

 • Feed oftere og reagere på babyens første tegn på, at han / hun er sulten – gråd er et sent tegn på sult og vil øge luften, der sluges, hvilket gør regurgitation af feeds mere sandsynligt. Planlægning feeds med længere intervaller og større mængder kan øge symptomerne.
 • hold barnet oprejst efter feeds over din skulder ideelt i mindst 30 minutter med en muslin for at fange mælk om nødvendigt.
 • brug af en slynge til at holde babyen oprejst kan hjælpe med at sikre, at der ikke er noget pres på maven og ikke bøje dig selv.
 • læg ikke babyen ned i et bilsæde, hvor de bliver noget faldet. Prøv ikke at jiggle eller flytte babyen for meget, når foderet sætter sig.
 • tag dig tid til at bøvse babyen i en siddeposition med hovedet understøttet med din hånd – vær forberedt med en muslin klud over skulderen og en hagesmæk på babyen for at beskytte tøj (og reducere vask!)
 • sæt barnet til at sove fladt på ryggen. Du kan hæve hele toppen af krybbe, men brug ikke puder osv. at hæve barnets hoved.
 • sørg for, at amning er optimeret for at sikre, at barnet har adgang til al mælken, og at dine bryster er godt drænet efter en amning (1988).

omsorg for en baby med tilbagesvaling er svært, udmattende og forvirrende. Det kan være isolerende, da du kan være bekymret for babyens opkast, når du er uden for familiens hjem. Har du nok ændringer af tøj til dig selv og barnet? Hvad vil andre mennesker sige? Hvad hvis den regurgitated mælk går på nogen eller noget andet?

behandling for GOR

med GOR er medicin ikke afgørende. Men du kan ønske at prøve retsmidler til at lindre symptomer på overdreven gråd og besiddende i barnet. Medicin bør ikke påbegyndes uden støtte fra en ekspert i amning for at optimere vedhæftet fil.

Hvis hyppig regurgitation forbundet med markant nød fortsætter på trods af en amningsvurdering og rådgivning, anbefaler NICE, at alginatbehandling kan overvejes i en prøveperiode på 1-2 uger. Hvis alginatbehandlingen (Gaviscon Infant sachets Kurt) er vellykket, fortsæt med det, men det skal stoppes med intervaller for at se, om spædbarnet er kommet sig, da vi ved, at det kan løse med tiden som beskrevet ovenfor.breve af alginat skal opløses i vand eller udtrykt modermælk som beskrevet nedenfor.

bivirkninger alginater, såsom Gaviscon karrus, kan forårsage forstoppelse hos barnet, da de tykker maveindholdet. Dette kan forårsage yderligere nød for barnet og anekdotisk kan føre til recept på bulkdannende afføringsmidler ud over alginatet. Dette er upassende, og symptomerne håndteres bedre med andre lægemidler

dosis: spædbarns kropsvægt under 4,5 kg, 1 ‘dosis (pose)’ blandet med foder (eller vand hos ammede spædbørn), når det er nødvendigt (maks. 6 gange på 24 timer); kropsvægt over 4,5 kg, 2′ doser ‘ blandet med foder (eller vand eller udtrykt modermælk hos ammede spædbørn), når det er nødvendigt (maks. 6 gange i 24 timer);

producent Gaviscon porter retninger: flaske fodret spædbørn; bland hver pose i 115 ml (4 fl ounce) foder i flasken og ryst godt før fodring som normalt. Ammede spædbørn og andre spædbørn op til 2 år bland hver pose med 5 ml (1 tsk) afkølet kogt vand, indtil der dannes en glat pasta, tilsæt yderligere 10 ml (2 tsk) afkølet kogt vand og bland. For ammede spædbørn giver Gaviscon Spædbarnssol en del gennem hvert foder eller måltid ved hjælp af en ske eller foderflaske.

gastroøsofageal reflukssygdom (GORD)

symptomer:

 • babyen går ikke op i vægt
 • babyen kaster ofte og kraftigt
 • babyen spytter grøn eller gul væske
 • babyen spytter op en væske, der ligner kaffegrunde
 • babyen nægter gentagne gange feeds
 • babyen har blod i tarmbevægelserne

Det rapporteres af Salvatore (2002), at i op til halvdelen af den mængde væske, der tilfælde af g0rd hos spædbørn yngre end
1 år kan der være en forbindelse med komælkproteinallergi. Heine (2006) bemærkede, at spædbørn med disse tilstande ofte reagerer på hypoallergen formel eller en maternel eliminationsdiæt, men at der kun er udført nogle få randomiserede kliniske forsøg.behandling første linje er med alginat, men kan erstattes med et 4 ugers forsøg med H2-antagonisten ranitidin eller protonpumpehæmmer (PPI). NICE 2015 anbefaler, at metoclopramid, domperidon eller erythromycin til behandling af GOR eller GORD ikke ordineres uden at søge specialistrådgivning og under hensyntagen til deres potentiale for at forårsage bivirkninger.Ranitidin er godkendt til behandling af refluksøsofagitis. Undersøgelser har antydet, at H₂-antagonister er effektive til behandling af børn med GORD. Ranitidin tolereres godt og har en lav forekomst af bivirkninger. Almindelige bivirkninger omfatter træthed, svimmelhed og diarre. (Cucchiara 1993). Ranitidin er den h₂-antagonist, der oftest anvendes til at reducere surheden af GORD. Cimetidin anvendes sjældent, da bekymringer omgiver dets virkninger på cytochrom P450, hvilket fører til flere lægemiddelinteraktioner.

dosis (BNFC maj 2015):

 • nyfødte 2 mg / kg 3 gange dagligt, men absorption upålidelig; maks. 3 mg/kg 3 gange dagligt
 • barn 1-6 måneder 1 mg/kg 3 gange dagligt; maks. 3 mg/kg 3 gange dagligt
 • barn 6 måneder–3 år 2-4 mg/kg to gange dagligt

en oral opløsning er tilgængelig og kan leveres som en sukkerfri formulering. Anekdotisk nægter nogle babyer at tage opløsningen med et alkoholindhold, så det er værd at bede dispenseringsapoteket om at kontrollere hjælpestofferne. Cochrane-gennemgangen i 2014 konkluderede, at “moderat bevis blev fundet til støtte for brugen af PPI’ er sammen med nogle beviser til støtte for brugen af H₂-antagonister hos ældre børn med GORD, baseret på forbedring af symptomscorer, pH-indekser og endoskopisk/histologisk udseende. Mangel på uafhængige placebokontrollerede og head-to-head-forsøg gør det imidlertid vanskeligt at bestemme konklusioner om relativ effekt. Yderligere RCT ‘er anbefales”.dette er en af de mest almindelige måder at behandle GORD på. Det er normalt udleveres som Losec MUPS Kurt at blive opløst i vand som anvist.

dosis (BNFC maj 2015):

 • nyfødte 700 mikrogram/kg en gang dagligt, øget om nødvendigt efter 7-14 dage til 1, 4 mg/kg; nogle nyfødte kan kræve op til 2, 8 mg/kg en gang dagligt
 • barn 1 måned–2 år 700 mikrogram/kg en gang dagligt, øget om nødvendigt til 3 mg/kg (Maks. 20 mg) en gang dagligt
 • barnets kropsvægt 10-20 kg 10 mg en gang dagligt steg om nødvendigt til 20 mg en gang dagligt (ved svær ulcerativ refluksø-øsofagitis, maks. 12 uger ved højere dosis)
 • barnets kropsvægt over 20 kg 20 mg en gang dagligt steg om nødvendigt til 40 mg en gang dagligt (ved svær ulcerativ refluksøsofagitis, maks. 12 weeks at higher dose)

Studies of omeprazole and lansoprazole in infants with functional GOR have demonstrated variable benefit, probably because of differences in inclusion criteria (Cochrane 2014)

Cost to NHS (NICE 2015)

Cost per month (£)

Oral alginate formulations (cost given for Gaviscon Infant)

Ranitidine 75mg/5ml (liquid)

Omeprazole oral formulations (cost given for Omeprazole 10mg dispersible gastro-resistant tablets (LOSEC MUPS)

 • British National Formulary
 • Craig WR1, Hanlon-Dearman A, Sinclair C, Taback S, Moffatt M.Metoclopramide, thickened feedings, and positioning for gastro-oesophageal reflux in children under two years. Cochrane Database Syst Rev. 2004 Oct 18;(4):CD003502
 • Cucchiara S, Minella R, Iervolino C, Franco MT, Franceschi M, Et Al. Behandling af refraktær refluksøsofagitis. Arkiv for sygdom i barndommen 1993; 69:655-9.
 • Heine RG. Gastroøsofageal reflukssygdom, kolik og forstoppelse hos spædbørn med fødevareallergi. Curr Opin Allergi Clin Immunol. 2006 Jun;6 (3): 220-5.
 • Jones amning og medicin Routledge 2013
 • Nelson SP, Chen EH, Syniar GM; Christoffel KK prævalens af symptomer på gastroøsofageal refluks i barndommen. En Pædiatrisk Praksisbaseret Undersøgelse, Arch Pediatr Adolesc Med. 1997;151(6):569-572.NICE 2015 gastroøsofageal reflukssygdom: anerkendelse, diagnose og behandling hos børn og unge www.nice.org.uk/guidance/ng1/ifp/chapter/reflux-in-babies
 • Salvatore s, Vandenplas Y gastroøsofageal refluks og komælkallergi: er der et link? Pædiatri. 2002 Nov;110(5):972-84)C. Colic,” overfeeding ” og symptomer på lactose malabsorption i den ammede baby: en mulig artefakt af foderstyring. The Lancet, 1988; ii: 3