Articles

hvad var den store Depression, og hvorfor startede den i USA?

Depressionen var forårsaget af en række alvorlige svagheder i økonomien. Selvom 1920 ‘ erne syntes på overfladen at være en velstående tid, var indkomsten ujævnt fordelt. De velhavende tjente store overskud, men flere og flere amerikanere brugte mere, end de tjente, og landmændene stod over for lave priser og tung gæld. De langvarige virkninger af Første Verdenskrig (1914-1918) forårsagede økonomiske problemer i mange lande, da Europa kæmpede for at betale krigsgæld og erstatning. Disse problemer bidrog til krisen, der begyndte den store Depression.

Amerikas ” store Depression “begyndte med det dramatiske nedbrud på aktiemarkedet den” sorte torsdag ” den 24.oktober 1929, da 16 millioner aktier hurtigt blev solgt af panikinvestorer, der havde mistet troen på den amerikanske økonomi. På højden af Depressionen i 1933 var næsten 25% af landets samlede arbejdsstyrke, 12.830.000 mennesker, arbejdsløse.

lønindkomsten for arbejdstagere, der var heldige nok til at have holdt deres job, faldt næsten 43% mellem 1929 og 1933. Det var den værste økonomiske katastrofe i amerikansk historie. Landbrugspriserne faldt så drastisk, at mange landmænd mistede deres hjem og jord. Mange blev sultne.

stillet over for denne katastrofe splittede familier sig eller migrerede fra deres hjem på jagt efter arbejde. ‘Hoovervilles’ (opkaldt efter præsident Hoover, som en fornærmelse), shanty byer bygget af pakkekasser, forladte biler og andre afbrudte skrot sprang op over hele nationen. Bander af unge, hvis familier ikke længere kunne støtte dem, kørte skinnerne i kassebiler som så mange hoboer i håb om at finde et job. ‘Okies’, ofre for tørke og støvstorme i de store sletter, forlod deres gårde og satte kursen mod Californien, Det nye land med “mælk og honning”, hvor de troede, at alt, hvad man skulle gøre, var at række ud og plukke mad fra træerne. Amerikas arbejdsløse var på farten, men der var virkelig ingen steder at gå. Industrien blev hårdt rystet af Depressionen. Fabrikker lukket; Møller og miner blev opgivet; formuer gik tabt. Begge virksomheder og virksomheder var i store vanskeligheder.

ude af stand til at hjælpe sig selv den amerikanske offentlighed kiggede på den føderale regering. Utilfreds med præsident Herbert Hoover ‘ s økonomiske programmer valgte folket Franklin D. Roosevelt som deres præsident i 1932. Roosevelt var en dristig eksperimentator og en handlingsmand. Tidligt i sin administration samlede han de bedste sind i landet for at rådgive ham. Denne gruppe af mænd blev kendt som ‘Brain Trust.’Inden for hundrede dage præsidenten, hans rådgivere og USA. Kongressen vedtog en lovpakke, der var designet til at hjælpe med at løfte den urolige Nation ud af Depressionen.

Roosevelts program blev kaldt ‘ ny aftale.’Ordene’ ny aftale ‘ betød et nyt forhold mellem det amerikanske folk og deres regering. Dette nye forhold omfattede oprettelsen af flere nye føderale agenturer, kaldet ‘alfabet agenturer’ på grund af deres brug af akronymer. Et par af de mere betydningsfulde af disse nye Aftaleprogrammer var CCC (Civilian Conservation Corps), der gav Job til arbejdsløse unge og for at forbedre miljøet, APV (arbejder fremskridt Administration) gav Job til tusinder af arbejdsløse i alt fra byggeri til kunst, og NRA (National Recovery Administration) udarbejdede regler og koder for at hjælpe med at genoplive industrien. Senere kom oprettelsen af det sociale sikringssystem, arbejdsløshedsforsikring og flere agenturer og programmer designet til at hjælpe amerikanere i tider med økonomisk modgang. Under præsident Roosevelt påtog den føderale regering sig mange nye ansvarsområder for folks velfærd. Det nye forhold, der blev skabt i den nye aftale, var en nærhed mellem regeringen og folket: en nærhed, der aldrig havde eksisteret i en sådan grad før.selvom Roosevelt og den nye aftale blev kritiseret af mange både ind og ud af regeringen og alvorligt udfordret af den amerikanske højesteret, modtog de den overvældende støtte fra folket. Franklin D. Roosevelt var den eneste præsident i amerikansk historie, der blev valgt til fire mandatperioder.

På trods af Al præsidentens indsats og det amerikanske folks mod hang Depressionen indtil 1941, da Amerikas engagement i Anden Verdenskrig resulterede i udarbejdelsen af unge mænd til militærtjeneste og skabelsen af millioner af job inden for forsvars-og krigsindustrien.

årsager til den store depression i USA:

  • ulige fordeling af velstand

  • høje takster og krigsgæld

  • over produktion i industri og landbrug

  • aktiekursnedbrud og økonomisk panik

effekter af den store depression

  • udbredt sult, fattigdom og arbejdsløshed

  • verdensomspændende økonomisk krise

  • demokratisk sejr i valget i 1932

  • FDR ‘ s nye aftale