Articles

naturens mest imponerende Dyrevandringer

Migration er et naturfænomen observeret i arter på tværs af dyreriget, fra de mindste insekter til den gigantiske blåhval (Balaenoptera musculus). Hvert år tager millioner af dyr ud på en episk rejse på jagt efter mad, husly og parringsmuligheder. Ofte rejser tusinder af miles ad land, hav eller luft, disse dyr skubber grænserne for udholdenhed.

hyppig Flyer

arktiske terner (Sterna paradisaea) er små, almindelige fugle, der vejer mellem 90-120 gram (3,2-4,2 ounces) med et vingespænd på 64-76 centimeter (25,2–29,9 tommer). Til det uuddannede øje ser de ikke ud som om de er bygget til udholdenhed, men disse fugle tager trofæet for den længste migration af ethvert dyr i verden.flyver fra pol til pol, bruger arktiske terner det meste af deres år til søs på at jage en evig sommer. Årstiderne vendes på den nordlige og sydlige halvkugle, så når vinteren nærmer sig deres arktiske ynglepladser, går ternerne sydpå til Antarktis, hvor sommeren lige er begyndt. Arktiske terner menes at migrere omkring 40.000 kilometer (25.000 miles) om året, men en nylig videnskabelig undersøgelse tyder på, at de kan flyve dobbelt så langt.

Multi-Generationsrelæ

måske er en af de mest berømte migrationer den multi-generations rundtur af monarch butterfly. Monark sommerfugle kan findes over hele USA og længere væk, men det er den nordøstlige amerikanske befolkning, der er berømt for at gøre 4.800 kilometer (3.000 kilometer) rejse fra Canada til Japan.

hvert år forlader millioner af monark sommerfugle deres nordlige områder og flyver sydpå til Oyamel granskove nær Sierra Madre-bjergene, hvor de samles i store roosts for at overleve vinteren. Når foråret ankommer, starter monarkerne deres returrejse nordpå; befolkningen cykler gennem tre til fem generationer for at nå deres destination. Undervejs lægger hunner æg på mælkebede planter, som larverne bruger til mad efter udklækning. Denne nye generation af sommerfugle afslutter rejsen, som deres tip-tip-oldeforældre startede. Det er stadig et mysterium for forskere, hvordan de nye generationer ved, hvor de skal hen, men de ser ud til at navigere ved hjælp af en kombination af Jordens magnetfelt og solens position.

den store Migration

gnuer (Connochaetes taurinus) tager kronen til den mest dramatiske migration. Gnuer (også kendt som gnu) er medlemmer af antilopefamilien, men de ligner mere køer med deres store horn, tætbygget bygning og lurvede maner. De lever i store grupper på over en million individer, sammen med tusindvis af sebras og gaseller (eudorcas thomsonii). I den tørre sæson strejfer denne gigantiske besætning Serengeti-Mara-økosystemet i Kenya og Kenya på jagt efter frisk græs og vand. Det er en rundtur, der spænder over hundreder af miles og to lande. Flokken bevæger sig som en stor sværm, og enkeltpersoner skal følge med eller risikere at blive plukket af løverne (Pantera leo), hyener (Crocuta crocuta) og krokodiller (Crocodylus niloticus), der samles for at jage.

langsom og stabil vinder løbet

pukkelhvaler (Megaptera novaeangliae) er et af de største dyr på planeten og vejer ind på imponerende 36.000 kg (79.366 Pund). Fuldvoksne voksne kan nå 18 meter (59 fod) i længden og kan leve over 48 år. Disse giganter tilbringer deres somre på fodringspladser i koldt, næringsrige farvande, der understøtter en overflod af krill og små fisk. Om vinteren vandrer de til varmere farvande for at hæve deres kalve og undgå rovdyr af spækhuggere.

det er en rejse, der kan tage over 8.000 kilometer (4.970 miles) hver vej, hvilket gør det til den længste migration af ethvert pattedyr på jorden. Pukkelhvaler er langsomme svømmere, men de kompenserer for det ved at rejse non-stop i flere dage ad gangen. De fodrer ikke langs deres migrationsrute og overlever i stedet på fedtreserver, der er opbygget i sommermånederne.

Endurance atlet

laks (Salmo salar) tilbringer det meste af deres liv i Atlanterhavet og Stillehavet, hvor de fodrer og vokser, før de migrerer tilbage til floderne, hvor de blev født. Laks svømmer over havet til mundingen af floden og navigerer ved hjælp af en kombination af kemiske signaler, solen og Jordens magnetfelt. For at nå deres endelige destination skal laksen svømme op ad floden, i en begivenhed kendt som ‘The salmon run’. I en utrolig udholdenhed svømmer de op til 400 kilometer (250 miles) mod strømmen, kæmper stryk og springer op vandfald, alt sammen med at undgå rovdyr, der samles langs bankerne i håb om at fange et nærende måltid. Når de endelig når deres fødested, gyder laksen og dør derefter.

Animal migration har fascineret mennesker i århundreder. Forskere har kastet lys over nogle af de vedvarende mysterier om, hvordan arter navigerer, og hvad der får dem til at forlade et levested, men vi har stadig meget at lære. Disse utrolige rejser er bestemt fængslende, men de har også en vigtig rolle at spille i økosystemet. Migration påvirker fordelingen af bytte og rovdyr, holder næringsstoffer cykling rundt om i verden, hjælper med spredning af pollen og frø og påvirker endda menneskelige økonomier. Dyrevandringer er imponerende, men de er også vigtige for et sundt økosystem og i sidste ende en sund planet.