Articles

placebo-effekten: fantastisk og ægte

placebo-effekten er en mystisk ting. Jeg har længe været fascineret af tanken om, at noget så inert og harmløst som en sukkerpille kunne lindre en persons smerte eller fremskynde deres opsving bare ved forventningen om, at det ville.

undersøgelser bruger placebo — en inaktiv behandling, såsom en sukkerpille — i et forsøg på at forstå den sande virkning af det aktive lægemiddel. Sammenligning af, hvad der sker med en gruppe patienter, der tager det aktive lægemiddel med resultaterne af dem, der tager placebo, kan hjælpe forskere med at forstå, hvor godt det aktive stof er.

ordet “placebo” kommer fra Latin og betyder “Jeg skal behage.”Og” please ” gør det. I undersøgelse efter undersøgelse viser mange mennesker, der tager placebo, forbedring af deres symptomer eller tilstand.

placebo — effekten er virkelig

nylig forskning i placebo-effekten bekræfter kun, hvor kraftig den kan være-og at fordelene ved en placebo-behandling ikke kun er “alt i dit hoved.”Målbare fysiologiske ændringer kan observeres hos dem, der tager placebo, svarende til dem, der observeres blandt mennesker, der tager effektive medicin. Især har blodtryk, hjertefrekvens og forskellige blodprøveresultater vist sig at ændre sig blandt undergrupper af forsøgspersoner, der reagerede på placebo.

selvfølgelig har ikke alle et terapeutisk svar på en placebo. Hvis det var tilfældet, ville vi slet ikke have brug for medicin. I stedet, vi kunne simpelthen bruge kraften i forslag. At forstå, hvorfor visse mennesker forbedrer sig med placebobehandling, og andre ikke gør det, er den “hellige gral” af placebo-forskning.

Nocebo: Placebo ‘ s onde tvilling

forslagets kraft er et dobbeltkantet sværd. Hvis du forventer, at en behandling kan hjælpe dig, kan det være mere sandsynligt at gøre det. Og hvis du forventer, at en behandling vil være skadelig, er du mere tilbøjelig til at opleve negative virkninger. Dette fænomen kaldes ” nocebo-effekten “(fra det latinske”jeg vil skade”). For eksempel, hvis du fortæller en person, at hovedpine er en almindelig bivirkning af en bestemt medicin, er denne person mere tilbøjelig til at rapportere hovedpine, selvom de faktisk tager placebo. Forventningens kraft er formidabel og spiller sandsynligvis en væsentlig rolle i fordelene og bivirkningerne af almindeligt ordinerede medicin.

er effekten af placebo-effekten stigende?

en fascinerende undersøgelse undersøgte virkningen af placebo-effekten i 84 forsøg med nervesmertebehandlinger, der fandt sted i løbet af de foregående 23 år. Forskerne fandt, at placebo-effekten er blevet bemærkelsesværdigt stærkere, men denne observation blev kun bemærket i amerikanske undersøgelser. Hvorfor? En teori er, at oversvømmelsen af direkte-til-forbruger narkotika reklame i USA (som ikke er tilladt i de fleste andre lande) øger patienternes forventninger om, at en medicin vil hjælpe dem. Stærkere og højere forventninger til et lægemiddels effektivitet kan oversættes til en større placebo-effekt.

en anden teori forbinder den stigende effektivitet af placebo til selve forskningsforsøgene: jo større, dyrere og mere detaljeret forsøget er, desto højere er forventningerne til undersøgelsesdeltagerne. Forsøg af denne type har tendens til at være mere almindelige i USA end andre steder.

uanset årsagen er der en ulempe ved denne tendens. En kraftig placebo-effekt gør det sværere for forskere at bevise, at en ny medicin er effektiv. Jo stærkere placebo-effekten er, desto vanskeligere bliver det at demonstrere en signifikant forskel mellem en placebo og et aktivt lægemiddel — selvom det aktive lægemiddel er ret godt. Som følge heraf kan nogle effektive lægemidler “mislykkes” i kliniske forsøg. Og det kunne få forskere til at flytte deres studier uden for USA

Hvad er det næste?

forskning i fordele og ulemper ved placebo-effekten har ændret, hvor mange mennesker tænker på dette fænomen. Vi plejede at tro, at placebo-effekten var begrænset til suggestible mennesker uden “ægte” sygdom; vi ved nu bedre. Men der er masser, der forbliver mystisk. Vi ved ikke, hvordan vi kan forudsige, hvem der vil reagere godt på en placebo, eller hvordan vi pålideligt kan udnytte dens styrke. Og det er vigtigt at bemærke, at selvom det er vigtigt at “føle sig bedre”, kommer det ikke altid med ægte sundhedsmæssige fordele. For eksempel rapporterede nogle forsøgspersoner, der tog placebo for astma, forbedring af deres symptomer, men deres målinger af lungefunktion var faktisk ikke bedre.

alligevel kan dagen komme, hvor placebo-effekten forstås bedre og under de rette omstændigheder anvendes effektivt i klinisk praksis. I betragtning af at mange mennesker enten ikke forbedrer sig med standardmedicin eller har generende bivirkninger, kan den dag ikke komme hurtigt nok.