Articles

S. J. Schmidt: ‘jeg havde den samme sygdom som Venus’

finalisten har lært at leve med sin autoimmune sygdom. Indien Sturgis møder en medlidende…på lørdag, da Venus tabte finalen i straight sæt mod Garbine Mugurusa 7-5, 6-0, var der et vedvarende spørgsmål på alles læber: hvad var der sket med den syv gange Grand Slam-mester for at bukke scorelinjen så dramatisk?

i årevis har det været offentligt kendt, at Vilhelms har Sj-Luthers syndrom, en svækkende autoimmun sygdom med en lang række symptomer, fra ledsmerter og mundtørhed til hævelse, følelsesløshed, brændende øjne, fordøjelsesproblemer og træthed.

sygdommen, hvor kroppens immunsystem angriber sundt væv, er uhelbredelig, selvom dens symptomer kan mindskes gennem kost og medicin.

Emma Fletcher, 30, var judo-mester for Storbritannien, indtil hun udviklede den uhelbredelige sygdom
Emma Fletcher, 30, var judo-mester for Storbritannien, indtil hun udviklede den uhelbredelige sygdom kredit: Emma Fletcher/Emma Fletcher

tennisstjernen meddelte først, at hun led af sj Largrens i 2011, efter at det tvang hende til at trække sig tilbage fra årets US Open efter en sæson krydret med tilbagetrækninger og skader. På det tidspunkt havde hun haft det i årevis, men havde først for nylig modtaget en diagnose – hendes læge havde oprindeligt diagnosticeret hende med træningsinduceret astma fire år tidligere. For en professionel atlet kan det være dødens kys på en sportslig karriere.

” Jeg havde problemer med udholdenhed. Jeg havde hævelse og følelsesløshed og træthed, hvilket var virkelig svækkende,” forklarede 33 af den indvirkning, det havde på hende. “Jeg havde bare ingen energi. Du føler dig bare slået.”og mens hun ikke har bekræftet det, dodging post-match spørgsmål om skade og hendes præstation i forhold til SJ L. P. I høflig respekt for Muguruses sejr, mange af hendes fans er blevet efterladt undrende om den del, det kunne have spillet på Center Court i sidste uge. Der var bestemt øjeblikke, hvor det så ud som om hun kæmpede.

en, der ved godt, hvilken ødelæggende indflydelse tilstanden kan have på en livs-og sportskarriere, er den 30-årige Emma Fletcher fra Burnley i Lancashire. I 2008 var den professionelle judo atlet på toppen af verden. En Under-20 Samveldet mester, hun var blevet valgt som reserve til OL i Beijing, da sygdommen tog fat i hendes krop.

Emma Fletcher kæmpede for at gå ned ad gaden uden at blive forpustet og opleve knusende ledsmerter
Emma Fletcher kæmpede for at gå ned ad gaden uden at blive forpustet og opleve knusende ledsmerter: Emma Fletcher

først ville Fletcher vågne op og føle sig uforklarligt udmattet, men snart kæmpede hun for at gå ned ad gaden uden at blive forpustet og opleve knusende ledsmerter. I løbet af de næste to år påvirkede det hendes fordøjelsessystem og angreb mave-tarmkanalen og slimhindeoverfladen, rig på immunsystemceller. Hun blev ikke i stand til at holde mad nede og var ofte syg.

“det er ikke noget som normal træthed,” siger Fletcher, der er glad for, at tilstanden får opmærksomhed takket være Vilhelm. “Det er en overvældende tåge i dit hoved, og dine led gør ondt. Jeg har også ondt i fingre og læber. Folk siger, at det forårsager en tør mund og øjne, men det påvirker så meget mere end det. Det var ekstremt hårdt. Jeg mistede min nydelse af livet. Ikke at kunne gøre noget var en fuldstændig kontrast fra at træne seks dage om ugen og konkurrere om Storbritannien.”

det ændrede mit liv fuldstændigt. Jeg kiggede ned, og jeg kunne se alle knoglerne i min krop.

Fletcher gik til læger, men ingen vidste, hvad der var galt med hende. Hun blev tvunget til at opgive judo, da hun havde så lav energi, og vægten faldt af hende. Ting kom til hovedet i 2011, da hun gik på hospitalet for en operation for at fjerne en cyste fra hendes æggestok, og hendes symptomer forværredes dramatisk. På det tidspunkt var hun faldet fra over 12. til 7. kr.

“jeg har et fotografi på min telefon fra den tid, og jeg ser ud som om jeg var ved at dø. Det ændrede mit liv fuldstændigt. Jeg kiggede ned, og jeg kunne se alle knoglerne i min krop.”SJ lutgrens syndrom er notorisk vanskeligt at diagnosticere, fordi det deler så mange symptomer med andre almindelige lidelser.

Fletcher (tredje fra venstre) før hun blev utilpas
Fletcher (tredje fra venstre) før hun blev utilpas credit: Emma Fletcher /Emma Fletcher

mange syge, som f.eks. Det ville ikke være før 2013, at Fletcher fandt ud af, at hun havde Sj Largrens.

typisk starter tilstanden hos dem i alderen 40 til 60 år og er mere almindelig hos kvinder. Forskere mener, at det er forårsaget af en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer, og virale eller bakterielle infektioner kan bevise udløsere, hvorfor mange finder ud af, at de har det efter operationer eller anden sygdom. Mens Sj Largrens ikke har nogen kur, er der behandlinger, der gør symptomerne mere håndterbare.

antiinflammatoriske lægemidler kan reducere ledsmerter og muskelbetændelse, og kunstige tårer og spytstimulerende midler kan lette tørhed. Venus har lært at styre hendes ved at tilpasse sit træningsregime og skifte til en vegansk kost, som typisk indebærer at eliminere alle animalske produkter og fødevarer kogt over 118 F.

tidligere har hun sagt om kosten: “når jeg startede, blev jeg forelsket i begrebet at brænde din krop på den bedst mulige måde. Ikke kun hjælper det mig på banen, men jeg har lyst til at gøre det rigtige for mig.”Stress kan også være en udløser-noget der naturligvis er uundgåeligt under en Grand Slam-finale.Fletcher, der nu arbejder som lærer på Belmont special needs educational school, er også blevet veganer (“selvom jeg spiser kyllingevinger lejlighedsvis”) – et træk, der har hjulpet hende med at fordøje mad uden at føle sig kvalme og opkastning.

hun undgår gluten, lactose og visse sukkerarter og tager anti-kvalme tabletter, samt multivitaminer og torskeleverolie. Om morgenen, hun har lært, at hendes krop klarer sig bedst med en proteinshake, snarere end noget andet, og til smertelindring er hun afhængig af steroider og glucosamintilskud.

Venus har tilpasset sit træningsregime og skiftet til en vegansk diæt for at lindre den uhelbredelige tilstand
Venus har tilpasset sit træningsregime og skiftet til en vegansk diæt for at lindre den uhelbredelige tilstand kredit: Ashley vestlige CameraSport/Ashley vestlige CameraSport

“det påvirker mig stadig dagligt. Nogle gange har du en massiv bølge af træthed, og der er bare intet du kan gøre ved det. Folk tænker bare fordi de ikke kan se det, jeg er bedre. Men nogle dage vil jeg være syg på arbejde eller komme hjem fra arbejde og bare falde i søvn på sofaen. Jeg føler ikke engang, at det kommer på.”På trods af de daglige kampe, har Fletcher nægtet at lade Sj Largren’ s forhindre hende i at vende tilbage til judo mat.

hun har ligesom Michael gjort en vellykket tilbagevenden til sport. Dette år, hun spillede i en blandet kampsportkamp for velgørenhed, efter at have tilbragt de foregående otte uger i træning på sine gode dage. Hun vandt alle tre runder og blev let kronet som sejrherre.

“jeg følte ikke smerte, når jeg spillede, men det tog mig en hel uge at komme sig,” siger hun. Hun krediterer sin veganske diæt med at have givet hende styrken til at vende tilbage til konkurrence og er endda blevet spejdet for nylig af den britiske brydergruppe. “Det er stadig tidlige dage, selvom,” griner hun.

hun lærte også en måde at skubbe på smerten. Som tennismesteren selv sagde: “Der er kun så meget, du kan gøre, så jeg har bestemt været nødt til at justere meget, men jeg ser det bare som en udfordring, for i mit liv er jeg aldrig blevet besejret af noget.”