Articles

9 Yoga Tips til at overvinde angstlidelse

Relief fra angst og stress er nu kun en yoga teknik væk!

Stress, frygt, angst-hvis vi begynder at tælle alle de tilfælde i livet, da vi oplevede disse følelser, kan vi bare miste tæller! Angst for resultatet af en bestyrelseseksamen eller vores forældres reaktion på rapportkortet; nervøsitet omkring den første date eller en jobsamtale – vi ville alle have levet igennem disse øjeblikke. En lille smule frygt er normal; faktisk, ligesom salt i maden, er det nødvendigt, så vi forbliver disciplinerede, fokuserede og dynamiske.

problemet starter, når denne frygt bliver vedholdende og så skræmmende, at den begynder at forstyrre vores hverdag. Så bliver det en angstlidelse, en tilstand af overdreven uro, bekymring eller frygt for det ukendte, som skal behandles, og det er her yoga kan hjælpe.

det er også godt at vide, at yoga alene ikke bør betragtes som den eneste behandlingsmulighed. Det bør supplere ordentlig medicin efter samråd med en læge eller specialist. Lægen vil guide dig bedre på tilstanden og hjælpe dig med at forstå den type angstlidelse, du måtte have – paniklidelse, obsessiv kompulsiv lidelse, posttraumatisk stresslidelse, Social angstlidelse, eller generaliseret angstlidelse, for at nævne nogle få.

Bemærk: allopatiske lægemidler kan have bivirkninger; du kan overveje alternative behandlingslinjer såsom homøopati og Ayurveda.

symptomer for at vide, om du har angstlidelse?

 • du føler dig usædvanlig panik, bange og urolig.
 • du har tendens til at få ukontrollerede, obsessive tanker om tidligere traumatiske oplevelser.
 • du vågner op fra hyppige mareridt.
 • du har tendens til gentagne gange at vaske dine hænder.
 • du har problemer med at sove.
 • dine hænder og fødder forbliver usædvanligt svedige.
 • Du får hyppige hjertebanken.

Hvordan kan yogaøvelser hjælpe med at komme over angst?

regelmæssig yogapraksis kan hjælpe dig med at forblive rolig og afslappet i det daglige liv og kan også give dig styrken til at møde begivenheder, når de kommer uden at blive rastløse. Yoga praksis omfatter ideelt set den komplette pakke af asanas (kropsstillinger), pranayamas (vejrtrækningsteknikker), meditation og den gamle yogafilosofi, som alle har hjulpet flere angstpatienter med at komme sig og møde livet med ny positivitet og styrke.

deler Sushama Goyal, husmor, “jeg ville altid forblive anspændt og bekymret for små ting i livet. Hver lille eller stor begivenhed ville ryste mig op. Min mand besluttede at konsultere en læge, der fortalte os, at jeg havde generaliseret angstlidelse. Jeg gennemgik angstbehandling, sammen med regelmæssig praksis med yoga og meditation i cirka seks måneder. Og i dag føler jeg, at jeg har fået en ny fødsel. Min tænkning har ændret sig, Jeg føler mig meget afgjort indefra, og jeg har tro på, at hvad der vil ske, vil være til det gode. Jeg er ikke bange for fremtiden længere! Yoga gav mig denne styrke.”

ligesom Sushama kan du endda sige hej til et positivt liv og overvinde frygt med yoga. Følgende yogateknikker kan hjælpe med at berolige et uroligt sind.

1: Gør Yoga Asanas og lindre din stress i sindet.

disse yogastillinger kan hjælpe med at opnå et lykkeligt og sundt sind og krop. Asanas hjælper med at frigøre spændinger og negativitet fra systemet.

 • Dhanurasana (bue Pose)
 • Matsyasana (fisk Pose)
 • Janu Shirsasana (enbenet fremad bøjning)
 • Setubandhasana (bro Pose)
 • Marjariasana (kat strækning)
 • Paschimottanasana (tobenet fremad bøjning)
 • Hastapadasana (stående fremad Bend)
 • adhomukha Shvanasana (nedadvendt hund)
 • Shirshasana (headstand)
 • Shavasana (Corpse Pose)

Bemærk:i slutningen af Yogastillingssessionen skal du ligge iyoga Nidra for at give dit sind og krop et par minutter gennem afslapning. Teknikken er nyttig til at skylle ud kroppens toksiner, en primær årsag til stress, fra systemet.

2: Træk vejret rigtigt med pranayamas for at lindre angst

at tage din opmærksomhed på åndedrættet kan hjælpe med at frigøre sindet for det unødvendige rod af tanker, der opdrætter angst. Prøv følgende vejrtrækningspraksis:

Kapal Bhati Pranayama (kranium-skinnende vejrtrækningsteknik)
Bhastrika Pranayama
Nadi Shodhan Pranayama (alternativ næsebor vejrtrækning) – effektiv til at frigive stress fra systemet (hvor udåndingen er længere end inhalationen)
Bhramari Pranayama (Bee Breath)

3: meditere for at nyde gaven af et afslappet sind

Meditation kan være en fremragende teknik til at slappe af et distraheret sind, give dig en følelse af ro og fred, og observer også med daglig praksis, hvordan dit sind fungerer for at holde dig involveret i små, smålige ting omkring. Det kan også hjælpe dig med ikke at bekymre dig for meget eller blive ængstelig for den ukendte fremtid.

du har måske ofte hørt udtrykket ‘adrenalin rush’. Dette sker, når vi bliver for bekymrede over en potentiel trussel. For eksempel, mens du tager en eventyrtur. På et sådant tidspunkt går niveauet af adrenalinhormon højere, hvilket får vores hjerte til at slå hurtigere, hvilket gør musklerne spændte og vores krop sveder voldsomt. Videnskabelig forskning har vist, at regelmæssig meditationspraksis kan hjælpe med at reducere niveauet af dette stresshormon betydeligt.

4: Anvend yogafilosofi i dit liv; bliv glad og nyd hvert øjeblik

at kende og anvende den gamle yogakendskab i det daglige liv, der taler om nogle enkle, men dybe principper (yamas og niyamas) af yoga, kan være hemmeligheden bag en glad og sund livsstil. For eksempel lærer Santosha-princippet (niyama) værdien af tilfredshed. Aprigraha-princippet kan hjælpe os med at overvinde grådighed eller ønsket om at fortsætte med at besidde mere, hvilket kan være en grund til stress og angst. Shaucha-princippet taler også om renhed i sind og krop. Denne regel kan især hjælpe, hvis du har tendens til at blive for ivrig efter at fange smitsomme sygdomme.yamas og niyamas af yoga vil også hjælpe os med at spise nærende mad og leve en sund livsstil, som i høj grad hjælper med at overvinde angst og stress. For at forstå yogafilosofien kan du overveje at læse Sri Sri Ravi Shankars kommentar til Patanjali Yoga Sutras.

5: Bed, hold tro og smil!

bøn er den bedste form for beroligelse og støtte til at holde dig angstfri. Udvikling af vaner med daglig bøn, sang eller sang bhajans (hengivne sange) fylder dig med positiv energi og hjælper også sindet. De indgyder også en følelse af dyb tro på, at alt sker for det bedste, og at der er en højere guddommelig magt, der tager sig af. Desuden gør en bevidst indsats for at smile mere og mere. Det vil indgyde tillid, ro og positivitet øjeblikkeligt. Prøv det lige nu!

6: tænk over, hvad du kan gøre for andre

når vi konstant sidder fast i ‘mig og min’, giver det plads til stress og angst. Vi bliver ved med at bekymre os om, hvad der vil ske med os. Hellere, Skift din opmærksomhed på, hvordan du kan være til nogen nytte for andre omkring dig. At give dig energi med en eller anden serviceaktivitet kan give dig dyb tilfredshed og enorm glæde.

7: Kend verdens forgængelighed

når denne erkendelse sætter ind, at alt omkring os er midlertidigt og vil ændre sig, bliver vi afslappede og bosatte indefra. En følelse af’ også dette skal passere og ikke forblive for evigt ‘ opstår i os og frigør os fra angst. Meditation kan hjælpe os med at se dette grundlæggende princip i livet.

8: Husk en lignende tidligere situation, når du kunne overvinde angst

dette fylder dig med enormt mod, at du kan passere selv denne situation. Husk dette ofte for dig selv.

9: Hold positivt selskab omkring dig

når du bruger mere tid med positive sindede mennesker, påvirkes du af lignende tanker, som afspejler din overordnede holdning til livet. Kun et positivt sind kan opdrætte glæde, fred og afslapning.

(skrevet af Pritika Nair baseret på input af Dr. Sejal Shah, Sri Sri yogalærer.)