Articles

Efter at have overlevet massakren

scannet Guyana kørekort af Laura
billedtekst Laura Johnson Kohl (afbildet på Guyana kørekort) var en af kun snesevis fra gruppen til at overleve

søndag den 18.November er 40-årsdagen for den berygtede Jon-by-massakre, hvor mere end 900 mennesker døde i en bosættelse drevet af den kristne kultleder Jim Jones.

forud for jubilæet talte en overlevende – Laura Johnston Kohl – til BBC om, hvordan hun snævert undslap døden, og hvordan hun og andre har genopbygget deres liv i årtierne siden.

Advarsel: Denne artikel indeholder grafiske billeder af død

kort præsentationsgrå linje

opvækst i 1950 ‘erne og 1960’ erne, Laura Johnson var ikke fremmed for aktivisme.

i 1970, da hun sluttede sig til Peoples Temple i Californien i en alder af 22 år, var hun allerede blevet tåregasset og protesterede mod Vietnamkrigen, arbejdede med Black Panthers og deltog i den berømte 1969 Træstockfestival.

“mit liv var i uro, jeg havde et mislykket ægteskab, og jeg ledte efter et sted at være politisk i et sikrere miljø efter en række dårlige beslutninger,” minder hun om.hun deltog i et par møder i gruppens hovedkvarter i det nordlige Californien og blev hurtigt vundet af deres idealer om velvilje og racemæssig lighed.Jim Jones, en karismatisk kristen prædikant, havde oprettet Folkets tempel som en raceintegreret kirkegruppe i Indianapolis i 1956, før han flyttede til Californien et årti senere.Jones talte om en forestående atomapokalypse og mente, at hans separatistiske “apostoliske socialistiske” samfund kunne trives i kølvandet.

Arkivfoto af Jim Jones og hans kone
billedtekst Jim Jones (venstre) fotograferet med sin kone Marceline
Jim Jones, Lois Ponts og hendes børn Donna Ponts og Cindy Ponts, og Robin løn og Takashi Hatoyama.
billedtekst Jim Jones (til venstre) fotograferet med et kirkemedlem og hendes familie

gruppen, selvom den er religiøs, blev grundlagt på socialistiske idealer – leverer Sundhedsydelser og andre sociale tjenester til sine forskellige medlemmer.

“det var det samfund, jeg ledte efter – jeg ledte efter lighed og retfærdighed, og der var mennesker med alle baggrunde og racer,” siger Laura.

 • ur: hvorfor døde mere end 900 mennesker på grund af denne mand? “i 1974 sagde kultlederen Jim Jones, at han ville have os til at finde et sted væk fra alle stoffer og alkohol i Amerika,” minder hun om.

  ” Vi fandt Guyana i Sydamerika, som var det perfekte land for os at flytte til. Det var et smukt land med fjerntliggende områder, som vi kunne befolke.”

  i 1977 rykkede Laura og hundreder af andre deres liv op med rode for at slå sig ned igen ved People’ s Temple Agricultural Project-uformelt kendt som Jonesby efter dets lederes navn.

  ” Jeg havde ingen bekymringer om at flytte der. Jeg var eventyrlysten, og jeg var meget glad for muligheden for at bo i regnskoven,” siger hun.

  gruppe af unge fotograferet på ranchen i 1975
  billedtekst medlemmer af gruppen og deres venner fotograferes i 1975 på ranchens Ranch
  fotografi af landbrugsjord i jonesby
  billedtekst en eksponeret artikel om templet, der skal offentliggøres i sommeren 1977, førte til accelereret flytning

  den “socialistisk Paradis” i udlandet ville give Jones og hans gruppe mulighed for at øve deres livsstil væk fra den intense medieundersøgelse, der begyndte at samle sig tilbage i Californien.

  men det var ikke det komplette paradis, de blev lovet.bosættelsen i den nordlige del af Guyana var usædvanlig fjern, men blev plaget af landbrugsmangler, der forhindrede gruppen i at være selvforsynende.

  medlemmer boede sammen i små kommunale huse og rapporterede, at de arbejdede lange dage i svulmende varme under deres stadig mere politiserede daglige liv.

  Laura boede på Hovedjoneneget sted indtil oktober 1978.

  ” mit arbejde der var meningsfuldt og tilfredsstillende,” minder hun om. “Folk i Peoples Temple var den, jeg ønskede at leve hele mit liv med.

  “de var vidunderlige mennesker. Andre overlevende siger måske anderledes, men for mig var jeg meget glad. Det var ikke en ulykkelig del af mit liv.”

  i slutningen af oktober blev Laura bedt af Jones om at flytte til Guyanas hovedstad en 24 – timers bådtur væk-for at arbejde i kirkens hovedkvarter.

  hun mener, at hendes flytning var et beregnet træk fra Jones, der blev bragt på grund af voksende kontrol og et forestående besøg af Californiens kongresmedlem Leo Ryan. “Jim Jones kiggede på fanatikere og stablede dækket til kongresmedlem Ryan’ s besøg,” siger hun.

  en skoledekoration, fotograferet efter, siger sort er smuk
  billedtekst langt størstedelen af Jon-byens beboere var afroamerikanske
  præsentationshvid plads
  børn fotograferet i skole
  billedtekst mere end 300 børn blev dræbt i massakren den 18. november 1978

  politikeren var på vej mod en efterforskningsekspedition til forbindelsen, efter at familiemedlemmer i USA udtrykte bekymring for, at deres kære blev holdt mod deres vilje.

  i en højt profileret sag, afhopperen forældre til et barn kaldet John Victor Stoen-som Jones hævdede, at han havde far – kæmpede offentligt for forældremyndighed. og i mellemtiden minder Laura om, ” Jim Jones sindstilstand blev forværret, og eksperimentet begyndte at mislykkes.”folk beskyldte Jim Jones for at have bortført deres børn, og hans sekretærer var løbet væk med skandaløse oplysninger om, hvad der foregik.”

  i maj 1978 flygtede en assistent tæt på Jones, Deborah Layton Blakey, til USA for at søge tilflugt på den amerikanske ambassade.

  hun indgav en erklæring, der talte om den “tyranniske greb” af den messianske Jones, som hun sagde ville udsende ranting prædikener på højttalere i timevis ad gangen – forbruges af konspirationsteorier om den amerikanske regering, afhoppere og bekymrede slægtninge.

  hun rapporterede også, at sammensatte beboere led fødevaremangel og til tider blev plaget af sygdomme som diarre.

  “Vi var ikke klar til så mange mennesker – vi var 1.000 – og vi var ikke selvforsynende. Så Jim Jones følte presset, ” husker Laura.

  “hans stofmisbrug og hans personlighedsforstyrrelser blev værre. Han var mindre og mindre i stand til at fungere.”

  kvinder laver udstoppede dyr
  billedtekst et gendannet fotografi viser udstoppede dyr, der laves af beboere i Joneby
  præsentationsmæssigt hvidt rum
  en luftfoto af den nye forbindelse
  billedtekst et FBI-billede taget efter massakren viser omfanget af det jonesby-sted

  overlevende mindede om” hvide nat ” begivenheder, nogle gange ugentligt, hvor Jones ville erklære en krise om forbindelsens sikkerhed.

  Nogle gange involverede disse mock masse-selvmord, hvor tilhængere, inklusive børn, stod op og drak væske, de fik at vide, var snøret med gift, kun for at få at vide, at det var en test af loyalitet. da kongresmedlem Ryan besøgte en delegation i November, medbragte han bekymrede slægtninge til Tempelmedlemmer og journalister for at dokumentere turen.

  efter indledende modstand fik gruppen adgang og fik ture, der præsenterede en stort set behagelig skildring af hverdagen.Charles Krause, der var journalist på rejsen, sagde: “i modsætning til hvad de” bekymrede slægtninge ” havde fortalt os, var der ingen, der syntes at sulte… alle virkede ret sunde.”

  gruppen blev uden for forbindelsen natten over og vendte tilbage den næste dag. I løbet af deres tid der blev gruppen kontaktet af mindst et dusin tilhængere, der bad om at vende tilbage til USA med dem.da delegationen ventede på deres returflyvning, baghold en gruppe Tempelvåbenmænd gruppen og åbnede ild og dræbte fem mennesker, herunder kongresmedlem Ryan.

  Tilbage på forbindelsen opfordrede Jones samtidig sine mere end 900 tilhængere til at tage deres eget liv og advarede om, at det Guyanske militær ville invadere og tage deres børn på grund af landingsbaneskydningen.

  kar med frugtstans snøret med cyanid blev blandet og fordelt rundt, som i prøverne.”Jim Jones var en svindler – han fik alle til at føle, at han var deres far,” siger Laura om lederen.

  “han ville sige til dem: ‘du kan ikke gå tilbage, du har ingen penge’, hvilket var sandt. De havde lagt det hele i kirken.”

  fotografi af fly efter optagelse og et nærbillede af vinduet
  billedtekst tre journalister og en afhopper blev også dræbt i bagholdet ved Port Kaituma airstrip
  Præsentationsmæssigt hvidt rum
  fotografi af medicinske biprodukter og sprøjter i fokus, med mennesker liggende synlige i forgrunden
  billedtekst gruppen blev presset til at begå “revolutionært selvmord” med cyanid-laced Flavor Aid drink

  “de frygtede konsekvenser af kongresmedlemmets død,” siger hun. “Han løj for dem hver dag – han fodrede dem paranoia. De havde ingen regres.”

  ‘alle er døde’

  Tilbage i Guyana-hovedkvarteret 150 miles (240 km) væk blev medlemmerne advaret om ordren.”Jim Jones’ Sekretær, Sharon Amos, modtog en besked på radioen sendt til San Francisco, ” husker Laura.

  ” det sagde: ‘alle i Jonesby er døende eller døde. Alle andre har brug for at begå revolutionært selvmord lige nu. Vi gør det alle lige nu.”Laura siger, at to af Jones’ børn, der besøgte hovedstaden som en del af templets basketballhold, nægtede at følge instruktionerne og bad andre grene om at se bort fra dem.

  hun havde været ude af bygningen, da beskeden ankom, og vendte tilbage for at finde Guyanske nationale forsvarsstyrker, der bragte ligposerne ud til sekretæren og hendes børn.”det er svært at vide, hvad der ville være sket, hvis jeg og de andre havde modtaget disse instruktioner,” siger hun. “Vi havde muligheder der – du kunne gå ned ad gaden og se folk, komme i en bil eller komme i en ambassade.”

  ” Jeg tror, at hvis jeg var i Jonesby, og jeg så 900 mennesker, som jeg elskede, træffe et valg, kan jeg ikke forestille mig at ville overleve det.”Laura siger tilbage i hovedkvarteret, de begyndte at høre rapporter om dødstallet i Jonesby: først sagde 300 døde, derefter 600.

  hundredvis af figurer er fotograferet strødt rundt om bygningen i luftbillede af Jonestby site
  billedtekst det tog dage for myndighederne at fuldt ud realisere omfanget af den sande dødstal

  “vi var bare alle ødelagte. Vi græd, som om jeg stadig græder nu. Jeg var et rod. Mange af os var utrøstelige,” siger hun.

  “nogle mennesker gik ud for at forsøge at identificere nogle af folket.

  “deres kroppe blev udeladt i det åbne, midt i regnskoven, i et fremmed land. Alle mulige ting, der kunne være botched, blev botched. Der er ingen reel måde at vide nøjagtigt, hvem der døde hvordan. Det var bare forfærdeligt.”

  den endelige dødstal, herunder landingsbanedrab og Jones selv, udgjorde 918 mennesker.

  Krause, der overlevede Bagholdet og var den første journalist, der blev tilladt på massakren, sagde, at selv hunde og den Jon-by-chimpanse døde sammen med beboerne.

  “Jeg indså, at Jones havde ment at forlade intet, ikke engang dyrene, for at vidne om den endelige rædsel. Der skulle ikke være nogen overlevende, ” skrev han kort efter. før begivenhederne den 11. September 2001 var han den største enkeltstående hændelse med forsætlig Civil død i amerikansk historie.

  kort præsentationsgrå linje

  Laura vendte tilbage til USA i slutningen af November 1978 og flyttede tilbage til Folkets Tempelsamfund i Californien – en beslutning om, at hun siger, at hun ikke havde nogen skrupler omkring.

  ” de var min familie. Jeg havde boet hos dem i otte år, jeg kendte dem så intimt,” hun siger. “Jeg har aldrig haft nogen frygt. Jim Jones var den eneste, der blev investeret i dødsfaldene.”

  ” Vi havde gennemgået dette kollektive traume sammen. Og det gav mening at gennemgå helingen sammen.

  bunker af amerikanske pas på borde fra drabet
  billedtekst bunker af ofres pas fotograferet efter massakren
  lydoptagelser i sort/hvid arkivfotografi
  billedtekst reels of audio broadcast af Jones blev beslaglagt i kølvandet

  “min mor og søster kunne ikke forstå, hvordan jeg var kommet ind i templet, hvordan jeg var kommet ind i i blev derovre… de kunne ikke få det. De kunne ikke forstå tabet.”

  efter et år tilbage i Folkets tempel sluttede Laura sig til et andet samfund, hvor hun mødte sin mand og boede i et årti, hvor de havde en søn sammen.

  ” så sagde jeg,’Jeg er færdig, Jeg vil være voksen nu’. Jeg gik tilbage til skolen, og jeg begyndte at undervise i 1995,” siger Laura.

  ‘ingen lukning’

  efter at have undgået at tale om den traumatiske oplevelse i næsten to årtier, mødte Laura til sidst Tempeloverlevende for første gang i 1998.

  “der havde ikke været noget forum for at have negative diskussioner indtil da,” siger hun. “Tyve år senere kunne vi endelig sætte os ned i en cirkel og føre en samtale om, hvad der skete.”

  traumet ved at træne det mindretal, der havde levet, blev traumatiserende og overvældende, så på møder fandt hun sig overrasket over at møde mennesker, hun ikke vidste, havde gjort det.

  jubilæet – 18.November – er blevet en dag for hende og andre til at ære de mere end 900 liv, der gik tabt.

  Laura (venstre) fotograferet med medoverlevende Claire Janaro
  billedtekst Laura (venstre) fotograferet med medoverlevende Claire Janaro

  “møde disse andre mennesker til disse jubilæer har hjulpet mig med at genopbygge mit liv-virkeligheden er, at jeg ikke kun er Laura Kohl, jeg er Laura Kohl, der gik til People’ s Temple, der overlevede People ‘ s Temple, og som fortsætter med at sparke røv,” siger hun.

  ” det er så meget en del af mig. Jeg er den, jeg er, fordi jeg overlevede folks tempel. Det driver mig hver dag.”

  “Der er ingen lukning for Jon – det kan ikke rettes,” siger hun.

  ” Jeg kunne hader Jim Jones, men så hvad? Han er allerede død. Der er ingen mening i at leve med had.

  “i stedet uddanner jeg folk om kulter. Jeg taler meget om at tage dine egne beslutninger.”

  ‘en stor dysfunktionel familie’

  årtier på, denne søndags mindesmærke vil bringe nogle overlevende og deres slægtninge sammen for første gang.

  ” Vi er en stor dysfunktionel familie. Det betyder ikke noget, om du var nogen, der havde en retssag mod Jim Jones eller nogen der den sidste dag, vi var overlevende, og vi klarede det,” hun siger.

  ” Vi er her 40 år senere, og det er noget at fejre.”

  gravsten til minde om ofrene
  billedtekst et mindesmærke på den stedsegrønne kirkegård i Oakland, Californien – det sidste hvilested for mere end 400 uopkrævede kroppe
  overlevende samles på Evergreen Cemetery i Oakland
  billedtekst Jon-by overlevende og deres venner samlet på en 38-års jubilæumsbegivenhed

  “nogle gange når vi samler, mennesker tal eller vi synger sange. Det er en hellig tid og et helligt rum. Vi glemmer, at der er en anden verden,” siger Laura.

  ” alle os overlevende viser, at vi kan gøre det uden Jim Jones, og han er ikke gået glip af.

  “nu har jeg tristhed over, at jeg mistede gode venner: Jeg er ked af, at nogle af de bedste mennesker, jeg nogensinde har kendt i mit liv, mennesker, der blev begået så meget, at de derefter mistede deres liv.

  “jeg så et helt fantastisk samfund af alle racer, alle baggrunde, alle socioøkonomiske niveauer, og vi gjorde et mesterligt job med at skabe dette samfund for 1.000 mennesker,” siger hun. “Den slags samfund kan eksistere: det var ikke afhængigt af Jim Jones, det var afhængigt af virkelig engagerede mennesker.

  ” det giver mig meget håb, det skaber tillid til, at vidunderlige mennesker kan gøre vidunderlige ting. Jeg er stadig aktivist nu. Jeg ved, at vi kan gøre en forskel, jeg så det, og jeg giver ikke op.”