Articles

Kong David

ifølge bibelsk tradition (og nogle siger myte) var David (c. 1035 – 970 fvt) den anden konge i det gamle Det Forenede Kongerige Israel, der hjalp med at etablere Guds evige trone. En tidligere hyrde, David var kendt for sin passion for Gud, hans rørende salmer og musikalske evner, hans inspirerende mod og ekspertise inden for krigsførelse, hans gode udseende og ulovlige forhold til Batseba, og hans forfædres forbindelser til Jesus fra Nasaret i det Nye Testamente. Født omkring 1000 fvt, David var den ottende søn (og yngste) af Isaj, fra Judas Stamme. Ligesom Kong Saul og Kong Salomo regerede David i 40 år i en af de højeste og mest velstående perioder i Israels historie – kaldet af mange, “Israels guldalder”. Selvom den præsenteres lige så mangelfuld eller syndig som kongerne, der gik forud for og fulgte ham, i jødedommen og kristendommen, præsenteres Kong David i forskellige bøger i Bibelen (hvorfra de fleste oplysninger stammer fra ham i øjeblikket) som en modelkonge for fromhed, omvendelse og underkastelse samt en forløber for Messias—Den jødiske “Salvede” og mester.

den traditionelle historie om Kong David

i De Hebraiske Skrifter introducerer 1 Samuel 16 læsere til en ung mand, der ikke kun vil fange hjertet af nationen Israel, men også Guds hjerte. Det Gamle Testamentes Profet Samuel (c. 1200-1050 fvt) sendes til Isaj af Betlehem (en almindelig landmand og hyrde) for at salve en af hans Sønner som den nye konge – mens Israels første konge, Saul (c. 1080-1010 fvt), lever stadig, men undlader at følge Samuels instruktioner og oprør mod Guds autoritet/befalinger. Efter at Jesse parader næsten alle sine sønner af Samuel, hver afvist som konge, bringer han endelig sin yngste-David, som” glødede af helbred og havde et nyt udseende og smukke træk ” (1 Samuel 16:12).

Fjern Annoncer

annonce

selvom David ikke ligner en Konge skal se, han har hjertet af en løve – en modig ånd – og endnu mere, en dyb, uendelig kærlighed til Gud. Samuel, der har været så deprimeret over Kong Saul, finder håb og velsignelse hos den unge hyrde fra Betlehem i Judæa. Efter at David blev salvet, 1 Samuel 16:13 siger: “og fra den dag kom Herrens Ånd kraftigt over David.”

David var mere end bare musiker; han havde hjertet af en kriger& et sæt hyrdefærdigheder på mesterniveau.

nyheden til Kong Saul er imidlertid slet ikke positiv. Mens David modtager Helligåndens velsignelser (Treenighedens rådgiver og anden person), “Herrens Ånd var gået fra Saul, og en ond ånd fra Herren plagede ham” (v. 16:14). Saul begyndte at opleve perioder med mental og følelsesmæssig lidelse, forårsaget af enten en bipolar lidelse eller en ond ånd (ifølge den bibelske tekst). En af hans Tjenere husker, at David er en fremragende musiker og anbefaler, at Saul ansætter ham som en rustningsbærer (den, der bar et stort skjold og andre våben til kongen) og en musikalsk balsam af slags til hans snoede episoder. 1 Samuel 16: 23 siger: “Når Guds Ånd kom over Saul, tog David sin lyre op og legede. Da ville Saul blive lettet; han ville få det bedre, og den onde ånd ville forlade ham.”

Fjern Annoncer

annonce

David& Goliath

David var mere end bare musiker; han havde hjertet af en kriger og et sæt hyrdefærdigheder på mesterniveau, især når det gjaldt brugen af slyngen. En dag var Filisterne og Israelitterne i krig; imidlertid var de to krigsfester på begge sider af en dal og hånede hinanden. Filisterne, det ikke-semitiske folk i det gamle sydlige Palæstina, havde dog en magtfuld kriger i deres midte-Goliat, der (ifølge Bibelen) var næsten ti meter (3 m) høj. Ikke overraskende turde ingen af de israelitiske krigere bekæmpe ham.

David med lederen af Goliat
af Caravaggio (Public Domain)

a David hører Goliats modbydelige ord mod Israel og Gud, melder han sig frivilligt til at kæmpe mod ham. I stedet for at insistere på, at en ældre, mere erfaren officer (eller endda sig selv) går ud for at forsvare Gud og Israel mod Goliat, støtter Kong Saul Davids ønsker. Efter nogle garderobeskift (til sidst iført sin normale dragt) vælger David fem flodsten til ammunition og sætter sig for at møde sin kæmpe fjende. Goliat stirrer ned på den lille, unge mand, og chides, “er jeg en hund, at du kommer på mig med pinde?”(v. 17: 43). Davids verbale svar er lige så spottende som det er dristigt –

Kærlighed Historie?

Tilmeld dig vores ugentlige e-mail-nyhedsbrev!

du kommer imod mig med Sværd og spyd og spyd, men jeg kommer imod dig i Herrens Almægtiges navn, Israels hæres Gud, som du har trodset. I dag vil Herren give dig i mine hænder, og jeg vil slå dig ned og hugge dit hoved af. I dag vil jeg give den filistiske hærs kroppe til fuglene og de vilde dyr, og hele verden skal kende, at der er en Gud i Israel.

(vv. 17:45-46)

som Goliat anklager mod David, slynger den unge mand en sten, der rammer Goliat-pladsen i panden og banker ham ud. David står derefter over kæmpen, griber kæmpens sværd og dræber ham. At se den yngste af Israel så let sende deres stærkeste kriger sendte terror gennem hele Filisterhæren, og de flygtede. Det glædede også kong Saul, der dybest set adopterede ham i sin familie. 1 Samuel 18: 2-3 siger: “fra den dag holdt Saul David hos sig og lod ham ikke vende hjem til sin familie.”

Sauls misundelse

i betragtning af Davids hyppige succes og fantastiske færdigheder i hans tjeneste fremmede Kong Saul David, som fortsatte med at forbløffe sine mænd og hele Israel. Desværre havde Saul udviklet et egoproblem, så han begynder at vrede David, især når han hører folk synge: “Saul har dræbt sine Tusinder og David sine Titusinder” (v. 18: 7). I bitter misundelse forsøger Saul at dræbe David, som han nu ser som fjenden i stedet for en loyal tjener. Arrangementet af et ægteskab mellem Sauls Datter Mikal og David handler således mere om Sauls ønske om at fange eller i sidste ende myrde David end en hellig forening, ironisk nok.til sidst går David til sin bedste ven, Jonathan, som også er kong Sauls ældste søn, for at få hjælp. Jonathan forsøger at bagatellisere Davids frygt, men når Jonathan går til sin far for at forsikre ham om, at David er hans loyale tjener, springer Kong Saul ud mod Jonathan og kalder ham,

Fjern Annoncer

annonce

Du Søn af en pervers og oprørsk kvinde! Ved jeg ikke, at du har siddet med Isajs Søn til din egen Skam og til Skam for moderen, der fødte dig?

(v. 20:30)

det er da, at Jonathan endelig forstår, hvor sindssyg hans far er med had til David. Saul er kommet til at hade David mere end han elsker Gud—aldrig en god tilstand at være i, bibelsk.

David& Saul af Rembrandt
af Rembrandt (Public Domain)

til slutningen af sit liv bliver Sauls søn prins Jonathan Davids beskytter og beder om den samme hengivenhed fra David. 1 Samuel 20: 16-17 siger: “Så sluttede Jonatan en pagt med Davids Hus og sagde:” må Herren kalde Davids Fjender til regnskab. Og Jonatan fik David til at bekræfte sin ed af kærlighed til ham, fordi han elskede ham, som han elskede sig selv.”

resten af 1 Samuel giver detaljerne om en igangværende kat-og-mus-jagt mellem Saul, der desperat forsøger at dræbe David (og hans styrker) og David, der desperat forsøger ikke at dræbe Saul, på trods af opfordringen fra sine venner og landsmænd. I stedet viser David sin ædle, medfølende, engagerede karakter, som Gud finder så imponerende. På trods af Sauls ondskab ønsker David ikke at skade Saul, “Guds salvede.”Saul har på den anden side givet efter for sit Hjertes og sjæls mørke og endda gået så langt som at dræbe nogle af HERRENS Præster.

Støt vores Non-Profit organisation

med din hjælp skaber vi gratis indhold, der hjælper millioner af mennesker med at lære historie over hele verden.

Bliv medlem

Fjern Annoncer

annonce

faktisk går David ud af sin måde at undgå Saul og / eller tilbagebetaler Sauls onde med godt. Et af de mere interessante øjeblikke opstår, når David sniger sig ind i en hule, hvor Saul lindrer sig og afskærer et hjørne af Sauls Kappe for at vise ham, at hvis David ville dræbe ham, ville Saul allerede være død. En gang en afstand væk råber David,

se, min far, se på dette stykke af din Kappe i min hånd! Jeg skar hjørnet af din kappe af, men dræbte dig ikke. Se, at der ikke er noget i min hånd, der tyder på, at jeg er skyldig i forseelser eller oprør. Jeg har ikke gjort dig uret, men du jager mig ned for at tage mit liv.

(v. 24:11)

når Kong Saul indså, hvad der lige er sket, græder han bittert, endelig selvbevidst om, at han har været uretfærdig, blodtørstig og ugudelig, mens David med rette og barmhjertigt har vist sig at være værdig til at være Israels næste konge. Før de skilles, beder Saul David om at sværge på, at han ikke vil dræbe Sauls børn, hvilket David let gør.

Fjern Annoncer

annonce

Sauls vanvid raser stadig inde i ham, desværre& fortsætter med at forfølge David, der i et andet øjeblik af muligheder sparer Sauls liv. Sauls vanvid raser desværre stadig inde i ham og fortsætter med at forfølge David, der i et andet øjeblik af muligheder sparer Sauls liv. Hele Israel sørger dog ved Samuels død, og Saul, vel vidende at trolddom og hekseri er forbudt ved loven, går til Endor for at trylle Saul frem. Selvom Saul beder om hjælp fra Samuels ånd, svarer den døde profet kun: “hvorfor konsulterer du mig, nu da Herren er gået fra dig og blevet din fjende?”(v. 28: 16). Saul kollapser, en brudt og selvdestruineret mand, der kun hævede uskyldigt blodsudgydelse oven på sine arrogante, ulydige handlinger.

bogen slutter med, at David nyder mere og mere succes på slagmarken og i sit hjemlige liv, men for Saul og hans familie vil tidevandet vende og løbe rødt ved deres sidste kamp med Filisterne ved Gilboa-bjerget. På en dag går hele Sauls kongelige linje tabt i kamp, hvor alle Sauls Sønner dør foran ham, inklusive den ædle og elskede Jonathan. Saul er kritisk såret og beder en israelsk soldat i nærheden om at dræbe ham, bange for tortur eller forulempelse, hvis han bliver fundet i live.

slutningen af bogen er foruroligende. 1 Samuel 31: 4-6 siger,

men hans rustningsbærer var bange og ville ikke gøre det; så Saul tog sit eget sværd og faldt på det. Da rustningsbæreren så, at Saul var død, faldt han også på sit sværd og døde med ham. Saul og hans tre sønner og hans Våbendrager og alle hans mænd døde samme dag.

da Israelitterne så deres hærs nederlag, flygtede de fra regionen og åbnede landene for Filisternes besættelse og udnyttelse, som senere blev støttet af Filisterens brug og smedning af jern.

David, konge af Israel

bogen af 2 Samuel begynder med, at David hører nyheden om, at hans bedste ven og Guds salvede konge er blevet slagtet af Filisterne. Forbløffet bliver David også mødt med nyheder fra en Amalekit (en efterkommer af Esau, søn af Isak patriarken) om, at manden dræbte Saul og tog sin krone og armbånd til David. I forventning om en belønning får soldaten i stedet en henrettelse med David, der spørger: “Hvorfor var du ikke bange for at løfte din hånd for at ødelægge Herrens Salvede?”(v. 2 Samuel 1: 14). Hvis David ikke var villig til at skade Guds salvede, hvorfor skulle nogen tro, at han ville være i orden med kong Sauls mord?David holder derefter et mindesmærke for Saul og Jonatan. For Saul synger han om, at han er en mægtig kriger; for Jonathan synger han om, at han er en trofast bror. Man kunne forvente, at David jublede over Sauls Død, men David ønskede virkelig aldrig Saul død. Forskere har længe bemærket, at Davids håb for hans fjender var, at de enten skulle fjernes eller omvende sig. I Sauls tilfælde ønskede han bestemt sidstnævnte.

Kong David
af Jastro (Public Domain)

kongedømmet af David beskrevet i 2 Samuel 2 er lige så spændende og dramatisk som hans periode, der løber væk fra kong Saul. Med Samuels oprindelige velsignelse bliver David den første konge af Juda, men indleder straks en syvårig borgerkrig med kong Sauls Søn, Ish-Boshet, der ikke slutter, før Sauls søn bliver myrdet i sin seng af to Benjamitter, den sidste stamme af Juda og efterkommere af Jakob patriarken.forventer en stor belønning som den tidligere nævnte Amalakit, bringer de Ish-Boshets hoved til David, der straks henretter dem for deres foragtelige og kriminelle aktivitet og siger: “onde mænd har dræbt en uskyldig mand i sit eget hus og på sin egen seng” (v. 2 Samuel 4: 11). Han får mændene dræbt, skærer deres fødder og hænder af og hænger deres kroppe i skammelig visning. Senere begraver han Ish-Boshets hoved, korrekt og respektfuldt i Abners Grav (Abner var Sauls fætter og øverstkommanderende for sin hær).med Ish-Boshet død tilbydes David Kronen af Israels Ældste, og 2 Samuel 5:4 registrerer: “David var tredive år gammel, da han blev Konge, og han regerede fyrre år.”Han erobrer derefter Jerusalem-Sion-hvortil han snart også bringer Pagtens ark. David har håb om at bygge Guds tempel i Jerusalem, men at Davids Afkom vil være den ene til at “bygge et hus for mit navn, og jeg vil etablere tronen i hans rige for evigt” (v. 7:13). de næste par kapitler beskriver og diskuterer Davids vældige sejre mod Filisterne, Geshuriterne, Gesiterne, Jebusiterne og amalekitterne. 2 Samuel deler også sine ægteskabelige problemer med Sauls Datter Mikal, som “da hun så kong David springe og danse for Herren, foragtede hun ham i sit hjerte” (v. 6:16). Det er derfor ikke så overraskende, at kong David, en af de mest dydige mænd i Bibelen, glemmer sin plads, sit ansvar over for Gud og sine undersåtter og indleder en kærlighedsaffære med Batseba, hustru til Hetiten Urias – en af hans mægtige krigere.

David& Bathsheba

mens du slapper af i paladset, ser Kong David tilfældigvis smukke Bathsheba, datter af Eliam og fremtidig mor til Kong Salomo (c. 990-931 fvt), badning på hendes tag, og fristelsen er for fristende for ham. 2 Samuel 11:4 optegnelser, ” så sendte David budbringere for at hente hende. Hun kom til ham, og han sov hos hende (nu rensede hun sig fra sin månedlige Urenhed). Så gik hun hjem.”Desværre for parret bliver Bathsheba gravid med Davids barn.

situationen er i bedste fald delikat. Selvom feminister hævder, at David tvang Bathsheba, og traditionalister hævder, at Bathsheba forførte David, sandheden er mere en gensidig skyld undtagen, måske, at som konge og modellen for Guds Lov, David havde en højere forpligtelse til at beskytte og ikke udnytte Bathsheba. Teksten lægger ikke skylden på nogen person (lidt som faldet i Genesis); men så slemt som tingene er for det utro par, vil det kun blive værre.

snarere end den ædle& Herrens dydige kriger, nu er David blevet så dårlig, hvis ikke værre end morderisk Saul. David konspirerer for at skjule sin Synd og kalder Uriah hjem fra slagmarken og forsøger at få ham til at sove med sin kone. Urias er imidlertid for hengiven og for lovlig til at spilde sin tid, mens hans mænd dør i kamp. David beordrer General Joab, hans nevø gennem Davids søster Seruja, til at placere Urias i den tykke af de farligste kampe og derefter trække alle undtagen ham tilbage.

flere ting sker på grund af dette. For det første bliver stakkels Uriah dræbt. For det andet sørger Batseba over Uriah – der er intet sagt om, at dette er en samlet plan. Mest sandsynligt var det Davids eget forsøg på at beskytte sit omdømme. Han flytter hurtigt Bathsheba ind i paladset og gifter sig med hende, før barnet bliver født. For det tredje er Joabs loyalitet over for David væk. I stedet for HERRENS ædle og dydige kriger er David nu blevet lige så slem, hvis ikke værre end den morderiske Saul. Davids planer begynder snart at slå tilbage på ham.

profeten Nathan

i sin desperation glemte Kong David dog, at Gud ser og ved alt. Så Gud sender profeten Nathan, Profeten Samuels efterfølger, for at levere et “retorisk” budskab om forræderi, der får David til at brænde af vrede mod den rige mand, der stjæler den fattige mands ene lille lam. David træder ind i den fælde, som Herren har lagt for ham, og siger: “så sikkert som Herren lever, skal den mand, der gjorde dette, dø! Han skal betale for det lam fire gange, for han gjorde sådan noget og havde ingen medlidenhed” (2 Samuel 12:5).Nathan udtaler straks Dommen over David og råber: “du er manden!”(v. 12:7). Ikke alene var David en ægteskabsbrud, han var også en morder og en utaknemmelig konge, der misbrugte sin position for at behage hans lænder og beskytte hans berømmelse. Derfor profeterer Natan, at David ville opleve evige konsekvenser af krigsførelse inden for og uden sit rige, og at han ville lide offentlig ydmygelse, fordi han forsøgte at dække over sine forfærdelige synder.

Davids svar er ganske un-Saul-lignende, selvom. Han svarer ydmygt: “jeg har syndet imod Herren.”Nathan fortæller ham derefter, at hans synder er tilgivet, men deres barn af synd vil dø. David beder om sin søns liv, og når drengen bliver syg, faster David, beder og fratager sig søvn og forsøger at få Gud til at skifte mening, men Gud gør det ikke ifølge den bibelske tekst.

på den syvende Dag dør Sønnen, og Davids svar er fantastisk. I stedet for at være bitter eller hade Gud, rejste David sig og “han gik ind i HERRENS Hus og tilbad” (v. 12:20). Passagen registrerer også ,at ” David trøstede sin kone Batseba, og han gik til hende og elskede hende. Hun fødte en søn, og de kaldte ham Salomo” (v. 12: 24).

Kong David skriver salmer
af Giovanni Francesco Barbieri (Public Domain)

Absalom& Amnon

uden hans tidligere “gyldne kort” af retfærdighed oplever Davids Hus dårlige nyheder, der begynder med voldtægt af Davids datter, Tamar, af sin halvbror, Amnon. Tamar kommer hen for at hjælpe sin bror (Amnon), der foregiver at være syg, og når hun kommer tæt på, griber han hende og forulemper hende. I modsætning til Sikem, skurken i Første Mosebog (kapitel 33:19; 34), der følte en moralsk forpligtelse til at gifte sig med Jacobs datter Diana, efter at han voldtog hende, foragter Amnon Tamar endnu mere, hvilket knuser og ydmyger hende.mærkeligt nok trøster Tamars storebror Absalom hende og siger: “Vær stille nu, min søster … Tag ikke dette til hjerte ” (2 Samuel 13:20), Men han taler aldrig til Amnon om begivenheden. Amnon troede sandsynligvis, at han var kommet væk med voldtægt af sin halvsøster, fordi hans far David var sur, men ikke gjorde noget ved forbrydelsen.to år senere, dog, Prins Absalom vedtager sin hævn. Overbeviser Amnon om at rejse med ham, han får sin halvbror fuld og får derefter sine mænd til at myrde Amnon, en prins, som hævn for at have voldtaget sin søster. Han flygter til Gershur og bliver hos sin mor, Michals familie der, og vender tilbage tre år senere med en anden plan om at stjæle Davids Trone. Han formår endda at hverve kongens rådgiver, Ahithophel (bedstefar til Batseba), og arbejder den israelitiske skare. da Absaloms sammensværgelse og dens støtte vokser, flygter David fra Absaloms styrker og ønsker ikke at dræbe sin søn. Til sidst kolliderer Davids styrker imidlertid med Absaloms styrker, og da han flygter, “blev Absaloms hår fanget i træet” (v. 18:9). Venstre dinglende dræber Joab Absalom og begraver sin krop i en dyb pit i ørkenen.

Som med kong Sauls Død er David ødelagt af nyheden, men lidt forvirret over, hvorfor Absalom var så forræderisk og morderisk over for David og hans mænd. Da Joab hører, at David er sørgelig ud over trøst, marcherer han ind i Davids Hus og skammer ham for at ydmyge og fremmedgøre sine mænd ved sin store klage over en ond søn. Bogen afsluttes med flere beskrivelser af den uophørlige krigsførelse David blev lovet af profeten Nathan. Imidlertid, de sidste to kapitler tilbyder en poetisk hyldest til Gud og til hans mænd.

de sidste år

Davids oprindelige iver for Gud og for etisk integritet banede vejen for hans tidlige berømmelse og formue, skønt han var en mand med krigsførelse og blod (ifølge skrifterne), besluttede Gud, at David ikke var egnet til at være den, der byggede Guds Tempel (Det ville blive placeret i hænderne på hans Søn, Salomo). Desuden komplicerede Davids ulovlige affære og efterfølgende uærlige handlinger (der førte til mordet på Hetiten Uriah og dens dækning) resten af hans regeringstid – sammen med voldtægt af Tamar, mordet på Amnon og forsøget på kupp af Absalom, blandt andre kontroverser.

Kong David & Solomon
af Ukendt Kunstner (Public Domain)

ved slutningen af Davids Liv havde han mistet kontakten med det israelitiske samfund og til sidst også mistet politisk kontrol over det. Dette førte til et kupforsøg af hans søn, Adonija (hvis mor var Haggith, Davids femte kone), der udråbte sig til at være konge med hjælp fra General Joab og Præsten Abiathar; imidlertid støttede flertallet af Israels institutionelle agenter ikke Adonijas påstand. De hebraiske skrifter siger, at Profeten Natan først gik til Batseba for at advare hende om Adonijas tronovertagelse, som derefter gik til sin mand, kong David, for at fortælle ham den bekymrende nyhed. Til sidst sluttede profeten Nathan sig til de to, og Kong David gjorde officielt Salomo til sin arving. David sagde: “Sandelig, din Søn Salomo skal være Konge efter mig, og han skal sidde på min Trone i mit sted” (1 Kongebog 1).Kong David døde af naturlige årsager omkring 970 f. kr., blev begravet i Jerusalem og, som foreslået i de hebraiske og græske skrifter, lettede oprettelsen af kongeriget Israel gennem hans fromhed og slægt. Før sin død gav David sin sidste formaning til sin Søn, Salomo, idet han sagde:

hold HERREN din Guds befaling: at vandre på hans Veje, at holde hans vedtægter, hans Bud, hans domme og hans vidnesbyrd, som det er skrevet i Moses lov, så du kan trives i alt, hvad du gør, og hvor du vender dig… for du er en klog mand.

(1 Kings 2)

den epigrafiske& arkæologiske beviser for Kong David

som med hans efterfølger, kong Salomo, er der ikke afsløret få beviser for at bevise Kong Davids historiske eksistens; for nylig opdagede direkte og indirekte beviser giver dog større dokumentation for Davids liv og kongedømme (selvom Kong Salomo de bibelske påstande og specifikke begivenheder under hans regeringstid). I 1993 opdagede Avraham Biran Tel Dan-inskriptionen på en brudt stele i det nordlige Israel. Inskriptionen fejrer en aramæisk Konges sejr over dens sydlige naboer, og henviser specifikt til både “Israels Konge,” og “kongen af Davids Hus.”Dette er måske det tidligste, direkte, historiske bevis for det Davidiske dynasti i Israel, selvom Mesha-stelen, opdaget af beduiner i 1800-tallet, der boede ved Jordan-og Arnon-floderne, også nævner” Davids Hus”, skrevet på Moabit omkring et århundrede efter Kong Davids formodede regeringstid.

hvad angår indirekte beviser, under udgravninger instrueret af Yosef Garfinkel i 2012 e.kr., a Kanaanitisk indskrift af “Eshba’ al Ben Beda,” Kong Davids fjende (og kong Sauls Søn, der regerede i to år) også kendt som “Ish-Bosheth” i mange bibelske oversættelser (2 Samuel 3, 4) blev fundet inde i keramikskår fra en gammel kande dateret til det 10. århundrede fvt. Derudover undersøgelsesdata udarbejdet af Avi Ofer i 1994 CE, der antyder en fordobling af det 11.århundrede fvt Judean befolkning (især i det nordlige Israel) og potentielle jebusitiske fæstninger, der blev opdaget i udgravninger instrueret af Yigal Shiloh (1978-1985 CE)-som begge diskuteres i Det Gamle Testamente – giver tro på forestillingen om, at David og kongeriget Israel var en del af regionens historiske og kulturelle eksistens.

tilpasset fra Gud i detaljerne: En bibelsk undersøgelse af de hebraiske og græske skrifter (Kendall-Hunt, 2017).