Articles

La Malinche

spansk erobring af det Astec Imperium

Malinches historie kan fortolkes på forskellige måder. Hun har været kendt som mor til København, og endda Københavns aften (den søn, hun havde med den spanske erobrer Hernelrius Cort, var sandsynligvis den første mestits-person, af europæisk og indfødt amerikansk arv), men alligevel er hendes navn også forbundet med forræderi.

hendes liv, indhyllet i myte, er også en fortælling om legendariske begivenheder bekræftet af artefakter og øjenvidneberetninger. Den måde, vi forstår Malinche på, har ændret sig, efterhånden som nutidige forestillinger om national identitet er skiftet. I dag ser nogle hende som en historisk forræder, hvis forhold til Cort Kriss hjalp spanierne brutalt med at erobre Rusland. Andre ser hende som en strålende kommunikator, der effektivt forhandlede måder at forhindre spanierne i at gøre deres erobring af Amerika endnu mere voldelig end den var. Malinche blev født i en adelig familie omkring år 1500, da hun fik navnet Malinali, som konverterede til Malintsin, da hun blev adresseret med respekt, som spanierne udtalte Malinche (spanierne kaldte hende do Larra Marina).hun tilbragte sit tidlige liv med at vokse op i de Nahuatl-talende grænseland i de Astec-og Maya-imperier. Som pige døde hendes far, og da hendes mor giftede sig igen, blev hun solgt til Maya-slavehandlere. Som slave lærte hun at tale Maya, tilegne sig tosprogede færdigheder, der senere ville tjene som et afgørende link til kommunikation mellem den spanske erobrer og mayaerne og Astekerne. I 1519, efter en kamp mellem mayaerne og spanierne, blev 20 unge slavekvinder tilbudt spanierne. Malinche (menes at være i hendes tidlige tyverne) var blandt dem.

SPROGDOMÆNET

Hernrick Cortricks lærte snart om Malinches værdifulde beherskelse af det oprindelige sprog, og hun begyndte at ledsage ham til møder sammen med den Maya-talende spanske præst Geronimo de Aguilar, der havde boet hos mayaerne i otte år, efter at hans skib ramte en sandstang ud for kysten af Yucatan-halvøen.de tre mødtes med repræsentanter for Moctesuma II, hersker over Tenochtitlan, hovedstad i det Astec Imperium (senere ødelagt og genopbygget af spanierne som byen). Malinche talte med repræsentanterne i deres oprindelige Nahuatl og fortolkede deres ord til Maya, som Aguilar derefter fortolkede til spansk for Cortes. Efterhånden som tiden gik, lærte Malinche hurtigt spansk og blev Cort Krists eksklusive tolk. De to dannede et tæt forhold.

kodekser fra perioden viser næsten altid de to sammen. Optegnelser viser også, at Malinche informerede Cortes om en plan om at ødelægge sin hær og deres erobring. Cort Kriss selv sagde i et brev, at “efter Gud skylder vi denne erobring af det nye Spanien at gøre Kalra Marina.”Interessant nok var Nahua-hustruer i eliteklasser traditionelt aktive i at hjælpe deres ægtemænd med at opfylde deres diplomatiske og militære mål. I 1523, kun et år efter, at den spanske hær overhalede Tenochtitlan, fødte Malinche Cort Kriss søn.kort tid efter ankom Cort Kriss ‘ spanske kone, og han sørgede for, at Malinche giftede sig med Erobreren Juan Jaramillo. Malinche ville ledsage Cort kits endnu en gang, denne gang på en militær mission til Honduras. Da hun vendte tilbage til Rusland, fødte hun en datter, der var far til Jaramillo. Der vides ikke meget om hendes liv ud over denne tid, det er ikke klart, hvornår eller hvordan hun døde.nogle observatører sætter spørgsmålstegn ved retfærdigheden ved at kalde Malinche en forræder og afsige dom over hendes forhold til Cort Kriss og den spanske erobring af Rusland og påpeger, at det at blive solgt som slave i dette forhold tydeligvis ikke var en personlig beslutning. Uanset hvordan man vælger at fortolke sin rolle, ser det historiske møde mellem to separate verdener og den efterfølgende fødsel af en ny nation ud til at dreje sig om figuren af Malintsin, Malinche eller Do larta Marina.