Articles

Fight or Flight Response

beskrivelse

fysiologiske reaktioner

kamp-eller flyreaktionen er forbundet med aktivering af det sympatiske nervesystem. Kædereaktionen forårsaget af kamp-eller flyresponsen kan resultere i følgende fysiske effekter:

Body System fysiologisk effekt konsekvens
hjerte øget hjertefrekvens
udvidelse af koronar blodkar
stigning i blodgennemstrømning
øget tilgængelighed af ilt og energi til hjertet
cirkulation udvidelse af blodkar, der betjener muskler
indsnævring af blodkar, der betjener fordøjelsen
øget tilgængelighed af ilt til skeletmuskler
blod shunted til skeletmuskler og hjerne
lunger udvidelse af bronkier
øget respirationshastighed
øget tilgængelighed af ilt i blod
lever øget omdannelse af glykogen til glukose øget tilgængelighed af glukose i skeletmuskulatur og hjerneceller
lever øget omdannelse af glykogen til glukose øget tilgængelighed af glukose i skeletmuskulatur og hjerneceller
hud hud bliver bleg eller skyllet, når blodgennemstrømningen reduceres øget blodgennemstrømning til muskler og væk fra ikke-væsentlige dele af kroppen, såsom periferien
øjne udvidelse af pupillerne tillader mere end at scanne nærliggende omgivelser

psykologiske reaktioner

ud over fysiologiske reaktioner er der også en psykologisk komponent til at bekæmpe eller flyve respons. Automatiske reaktioner inkluderer en hurtigere tanke og et opmærksomt fokus på fremtrædende mål såsom kilden til truslen og potentielle muligheder for flugt. Sekundære psykologiske reaktioner kan omfatte vurderinger om betydningen af kroppens reaktioner. For eksempel fortolker patienter med panikforstyrrelse ofte kamp-eller flyresponser som tegn på forestående katastrofe (“jeg har et hjerteanfald”, “hvis dette fortsætter, bliver jeg sur”).kamp-eller flyresponsen blev oprindeligt beskrevet af den amerikanske fysiolog Bradford Cannon i bogen kropslige ændringer i smerte, sult, frygt og raseri (1915). Han bemærkede, at når dyr blev truet, ved udsættelse for et rovdyr for eksempel, frigav deres kroppe hormonet adrenalin / epinephrin, hvilket ville føre til en række kropslige ændringer, herunder øget hjertefrekvens og respiration. Konsekvenserne af disse ændringer er stigninger i strømmen af ilt og energi til musklerne. Canons fortolkning af disse data var, at der var nødfunktioner af disse ændringer. Han bemærkede, at de skete automatisk, og de tjente funktionen til at hjælpe dyret med at overleve truende situationer ved at gøre kroppen klar til kamp eller løb.

en mere moderne forståelse af kamp-eller flyresponsen afspejles i Schauer ‘ s arbejde & Elbert (2010). Deres mere uddybede model af fysiologiske / psykologiske / adfærdsmæssige reaktioner på trussel kaldes ‘forsvarskaskade’. De beskriver en række faser, som personer, der udsættes for trussel eller traumer, kan gennemgå, herunder: frys, Flyv, kæmp, skræk, flag og svag.

hvorfor kamp-eller flyresponsen er vigtig

de fysiologiske reaktioner forbundet med kamp eller flyvning kan spille en kritisk rolle i at overleve virkelig truende situationer. Imidlertid, mange patienter, der lider af angstlidelser eller andre tilstande, kan have trusselsystemer, der er blevet overaktive, eller som ikke er tilstrækkeligt opvejet af aktivitet i det parasympatiske nervesystem.

Praktisk set vil mange patienter, der lider af angst, drage fordel af en dybere forståelse af kamp-eller flyresponsen. For eksempel fortolker patienter med panikanfald eller panikforstyrrelse ofte de kropslige tegn, der er forbundet med kamp eller flugt, som tegn på forestående katastrofe, og forståelse af kamp-eller flyresponsen er derfor en nyttig ‘dekatastrofiserende’ teknik. Tilsvarende kan patienter med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) forveksle den øgede fysiologiske ophidselse som en indikator for, at der er en ægte trussel til stede: at forstå mere om kamp-eller flyresponsen kan hjælpe dem med at føle sig mere sikre og implementere afslapnings-og jordingsstrategier.