Articles

Vitamiks is

Vitamiks isen af de vanskeligste ting at lave i Vitamiks blender er is. Ingredienserne er typisk frosne, der er meget lidt (hvis nogen) væske tilsat, friktionen af knivene producerer varme, og hele blandingen udsættes for varme/varme udetemperaturer (medmindre du laver is udenfor om vinteren).

at lave is i en ismaskine er en helt anden historie – ingredienserne er allerede blandet, isbasen er kølet (ikke frosset), og kærningen sker i et kontrolleret miljø – en helt frossen fryseskål.

så er det muligt at gøre Vitamiks is sammenlignelig med den churned version? Is med en solid, men cremet tekstur, fast, men scoopbar konsistens, og en fuld krop, der hverken er for luftig ikke for tæt?

Ja, det er det! Alt du behøver at vide, hvordan forskellige ingredienser og teknikker påvirker tekstur og konsistens.

videnskaben om is

på trods af sin tilsyneladende enkelhed er IS et godt eksempel på en ret kompleks Kemi. Hvad der påvirker slutproduktet er ingredienserne, der går ind i isen, samt processen med at omdanne væskebasen til en fast tilstand.

Iskomponenter

på molekylært niveau består is af tre grundlæggende komponenter: iskrystaller (fast), koncentreret sødet fløde (flydende) og luft (gas). Hvad der gør en virkelig mindeværdig skål is er en vellykket emulsion af disse grundlæggende komponenter:

 • is – størrelsen på iskrystallerne bestemmer stort set, hvor Fin eller kornet isen til sidst viser sig. Det bestemmer også den opfattede temperatur på is – kornet is vil føles koldere på ganen sammenlignet med en mere glat tekstureret blanding. Hovedformålet er derfor at holde iskrystallernes størrelse så lille som muligt.
 • fedt – hovedårsagen til, at is smager så uimodståeligt lækker, er dens høje fedtindhold. Fedt giver struktur, leverer smag, tilføjer rigdom og forbedrer isens cremethed og glathed. Det gør det ved at stå i vejen for vandmolekyler under kærningsprocessen. Jo højere fedtindhold, jo mere adskilt vandmolekylerne, og jo længere kærningsprocessen. Is skal være mindst 10% fedt, medmindre det er mærket som fedtfattigt, ikke-fedt eller let.
 • sødestoffer – ud over at tilføje sødme forbedrer sødestoffer tekstur og sænker isfrysepunktet, hvilket reducerer mængden af is, der produceres i fryseprocessen. Et lavt frysepunkt sikrer, at isen er blød nok til at scoop. I gennemsnit indeholder is 12-20% sukker.
 • luft – små luftceller pisket ind i isen afbryder og svækker matricen af iskrystaller og fløde, hvilket gør matricen lettere og lettere at scoop. Luftcellerne opblæser også volumenet af den oprindelige blanding. Stigningen kaldes overskridelse, og i en fluffy is kan den være så meget som 100%: det vil sige, det endelige isvolumen er halv blanding og halv luft. Jo lavere overskridelsen er, desto tættere er isen.
 • tilføjelser-chokoladechips, drysser, karamelsauce, pureer, hakkede nødder, mineralsalte … alle disse tilføjer ikke kun smag, men de bidrager også til isens krop, struktur og glathed.

sorbet i en blender

Hvordan er is lavet?

et centralt mål, når du laver enhver isstil, er at opbygge et netværk af iskrystaller, der er så små som muligt. Uanset om det endelige produkt er luftigt eller tæt, højt eller lavt fedtindhold, med eller uden sukker, skal det fryses, men alligevel glat, ske, cremet og ikke for koldt på ganen.

På baggrund af de grundlæggende komponenter bestemmes korrekt isfremstilling af kolde temperaturer og hastighed. Jo hurtigere den flydende base bliver til fast, jo mere cremet og glattere bliver det.

traditionel (Churned) is

at lave gammeldags is involverer et par enkle trin-at skabe en flydende isbase, der langsomt fryses i en superkølet beholder, mens den konstant kærnes. Når blandingen fryser, sikrer den konstante bevægelse de mindste iskrystaller, der er mulige.

Churned ice cream har eksisteret siden 1800 ‘ erne. Den første håndsving is maskine blev først patenteret i 1843, og bortset fra at bruge en motor i stedet for en håndsving, og kølemiddel gas i stedet for is og salt, intet om designet har virkelig ændret sig. Der må da være en bedre, hurtigere og mere effektiv måde at lave is på?

det viser sig, at der er, og det kaldes Pacojet!

Pacojet Ice Cream

Pacojet ice cream virker på et helt andet princip end churned ice cream.

ordet “pacotisere” betyder bogstaveligt talt at mikropure dybt frosne fødevarer til komplette homogene blandinger. Med andre ord, i stedet for at starte med en flydende isbase, er isbasen frosset fast. Den stenhårde blok-absolut umulig at spise – sættes derefter gennem Pacojet, som er udstyret med et blad, der spinder på over 2.000 omdr. / min. Når bladet drejer, bryder det isen op i krystaller, der er langt mindre, end der kan oprettes, selv med de bedste traditionelle kærningsmetoder.

hele processen tager cirka 20 sekunder (i modsætning til 30 minutter, det tager at kværne is), og hvad der kommer frem er is, der er glattere og cremere end nogen Is, du nogensinde har smagt (det vil sige, forudsat at du aldrig har spist is fra en Pacojet).

den eneste ulempe er, at Pacojet koster lidt over $4000. Men med nogle få ændringer og lidt finesse kan du gentage processen i Vitamiks med næsten identiske resultater.

Vitamiks is

processen med at fremstille Vitamiks is er meget lig den af Pacojet – frosne ingredienser (eller frosset isbase) pulveriseres i en Vitamiks beholder fastgjort med et rustfrit stålblad, der spinder ved 28.500 omdr. / min. Bladet strømmer gennem de frosne ingredienser på få sekunder og producerer iskrystaller, der er langt mindre end dem, der er lavet med nogen anden ismaskine. Hvis isen er lavet korrekt, skal du være i stand til at tippe din container 180 grader uden at noget falder ud.

det, der er fantastisk ved Vitamiks is, er, at det er muligt at lave is, der har mindre sukker og fedt, men stadig kommer ud med en perfekt struktur. Det ruller på tungen som silke. Utrolig glat og cremet, selv før det begynder at smelte.

hvis du overvejer at købe en Vitaminblender og har brug for hjælp til at beslutte, hvilken model der passer bedst til dig, kan du tjekke denne liste over bedste Vitaminblendere eller henvise til dette praktiske vitaminanbefalings værktøj.

chokoladeis

Sådan laver du Vitamiks is

Med Vitamiks-blenderen er det lettere end nogensinde at lave is, sorbeter eller frossen yoghurt på få sekunder med et tryk på en knap. Her er et par tip til at sikre, at din is bliver perfekt hver gang.

Start med frosne ingredienser

da Vitaminblendere ikke har nogen køle-eller frysemekanisme, skal isingredienserne eller isbasen, alt efter hvad du vælger at arbejde med, allerede være frosset. Jo koldere ingredienserne er, desto bedre.

så brug frossen frugt, lav isterninger af kaffe, frys frisk kokosnødkød eller kokosnød yoghurt på forhånd, afkøl eventuelle væsker, du måske vil bruge … eller forbered din yndlingsisbase på forhånd, og frys den i en forseglelig pose (eller en lufttæt beholder), før du kører den gennem blenderen.

lag ingredienserne i den rigtige rækkefølge

at lave en rigtig god is er mere end bare at stable ingredienser i blenderen. Layering af fødevarer hjælper bladene med at flytte alt rundt og grundigt emulgere alle ingredienserne for at få den glateste og mest sammenhængende blanding.

alle væsker, inklusive ekstrakter og alkohol, skal først gå i blenderen. Med knivene nedsænket i væske skaber blenderen en hvirvel, der trækker faste stoffer ned i bladet. Friske råvarer, nøddesmør, yoghurt, superfood pulvere og sødestoffer går umiddelbart efter væskerne. Hårde og frosne ingredienser skal gå helt øverst for at skubbe alle ingredienserne ned og forhindre kavitation.

Bemærk: hvis du har den 20 ounce personlige kop eller 8 ounce skålen, skal du vende ordren, da du vil vende beholderen på motorbasen.

vaniljeis i en Vitaminblender

mængde betyder noget

Vitaminblendere har brug for et minimumsvolumen af ingredienser for at blande godt. En god tommelfingerregel er at bruge nok mad til i det mindste at dække knivene, ellers spreder knivene bare disse ingredienser til ydersiden af beholderen. En større batch betyder også mere vægt for at hjælpe isen med at synke tættere på knivene i bunden.

Bemærk: 64-ounce lavprofilbeholderen har svært ved at opnå enkelt portioner is. Den høje 64-ounce beholder samt de mindre Vitamiks beholdere kan nemt gøre selv enkelt portioner af is og andre tykkere blandinger.

blanding på høj

Du får næsten altid de bedste resultater, når du starter Vitamiks på lav, men derefter hurtigt rampe op hastigheden til høj. Blanding for længe ved for lav hastighed vil overophede motoren og få den automatiske overbelastningsbeskyttelse til at slukke for blenderen. Når du blander på høj, forbliver motoren kølig, fordi køleventilatoren maksimeres.

når det er sagt, er en hurtig blanding alt hvad du behøver, når du laver is. Jo længere du blander, jo mere varme genererer bladene, og jo hurtigere smelter isen. Derfor er det et spørgsmål om sekunder at lave is i Vitamiks.

brug Vitamiks tilbehør

til tykke frosne blandinger er der to Vitamiks tilbehør, jeg bruger hele tiden – manipulationen og skraberen under klingen.

manipulationen er et uundværligt værktøj, fordi den kontinuerligt bevæger ingredienserne, mens luftlommer, der dannes omkring klingen, brydes op. Drej blot manipulationen rundt om de fire hjørner af beholderen, indtil der begynder at dannes en hvirvel, og blandingen bevæger sig frit.

skraberen under klingen er virkelig nyttig til at få Is ud af Vitamiksbeholderen. Det er designet som en gummiskraber til siderne af beholderen og kommer let under knivene, så du får mest muligt ud af hver blanding.

isopskrifter

dette er den perfekte is til at lave, når du vil have grundlæggende vaniljeis uden mejeri. Det er simpelt, kokosnød-y. og infunderet med en vaniljesmag.
Prep Time5 minutter

portioner: 8 (1/2-cup) servings

Ingredients

 • 1 (14-oz) can full-fat coconut milk
 • 1 cup cashews , soaked*
 • 1/4 cup maple syrup
 • 1 vanilla bean pod , split and scraped
 • 2 tsp. vanilla extract **
 • 1 tsp. vanilla bean paste

Instructions

 • Blend. Tilsæt kokosmælk, kokosmælk, ahornsirup og vanilje i en højhastighedsblender og blend på høj, indtil den er glat. Brug manipulationen til at skubbe alle ingredienserne ned i Klingen. Må ikke over-blend eller smeltning vil forekomme.
 • smag og juster smagen, tilføj mere ahornsirup til sødme og vanilje til vaniljesmag.
 • Frys. Tilsæt isbasen i en frysesikker beholder og frys. En gang hver time fjernes fra fryseren og omrøres /piskes for at inkorporere luft. Gentag indtil det meste fast, 6-8 timer. Du kan også helt fryse isbasen (jo tyndere lag, jo bedre), bryde det i stykker og derefter blande det enten i Vitamiks eller en fødevareprocessor, indtil den er fluffy.
 • tjene. Fjern isen fra fryseren 10 minutter før servering (eller indtil den er blød nok til at øse).

Opskriftsnotater

*Blødlægges i vand i mindst 8 timer (eller natten over), så de blødgør og er lette at blande. For hurtigt at suge, hæld kogende varmt vand over kasserne og blød i 1 time. Når kassen er færdig med at blødgøre, skal du tømme vandet og skylle kassen grundigt.
* * Brug vanilleekstrakt, der indeholder alkohol. Alkohol forhindrer store iskrystaller i at dannes, hvilket resulterer i en blødere struktur.
***fordi isen ikke indeholder nogen emulgatorer eller stabilisatorer, og er ikke teknisk churned, det bliver sværere og icier jo længere den sidder i fryseren. Så det forbruges bedst straks eller så hurtigt som muligt.

Chocolate Almond Butter Ice Cream

denne chokoladeis er rig, cremet og chocolaty med mørke ristede smag kun kakao kan give. Det er sødt med de mindste bitre noter for at afbalancere sødmen.
Prep Time5 minutter

portioner: 4 (1/2-kop) portioner

ingredienser

 • 4 modne bananer , skiver og frosne*
 • 1/3 kop kakaopulver
 • 1/4 kop mandel smør , glat

instruktioner

 • blanding. Tilsæt bananer, kakaopulver og mandelsmør i en hurtigblender. Blend på høj indtil glat. Brug manipulationen til at skubbe alle ingredienserne ned i Klingen. Må ikke over-blend eller smeltning vil forekomme.
 • smag og juster smagen, tilsæt et flydende sødemiddel efter eget valg til sødme og kakaopulver til en mere chokoladeagtig smag.
 • Server isen med det samme som en blød servering eller frys i 1-2 timer for en scoopbar konsistens.

Opskriftsnotater

*jeg skærer typisk bananerne i 1/2-tommer / 1,3 cm skiver, fordi store frosne stykker kan være svære at blande. Frys skiverne på et pergamentpapirforet bageplade i et enkelt lag for at forhindre store klumper.
**fordi isen ikke indeholder emulgatorer eller stabilisatorer, og er ikke churned, det bliver sværere og icier jo længere den sidder i fryseren. Så det forbruges bedst straks eller så hurtigt som muligt.

jordbæris

denne jordbæris er en lækker og forfriskende sommertid dessert. Det er sødt, syrligt og fyldt med en jordbærsmag.
Prep Time5 mins
Servings: 8 (1/2-cup) servings

Ingredients

 • 3 cups strawberries , frozen
 • 1 (14 oz) can coconut cream *
 • 2 Tbsp. maple syrup **
 • 2 tsp. vanilla extract

Instructions

 • Blend. Tilsæt jordbær, kokos fløde, og ahornsirup i en high-speed blender og blend på høj indtil glat. Brug manipulationen til at skubbe alle ingredienserne ned i Klingen. Må ikke over-blend eller smeltning vil forekomme.
 • smag og juster smagen, tilsæt mere ahornsirup til sødme og vanilleekstrakt til vaniljesmag.
 • Server isen med det samme som en blød servering eller frys i 1-2 timer for en scoopbar konsistens.

opskrift noter

*brug stuetemperatur kokosnødcreme.
**mængden af ahornsirup afhænger af, hvor søde/tærte jordbærene er. Start med mindre og tilføj mere efter behov.
***fordi isen ikke indeholder nogen emulgatorer eller stabilisatorer, og er ikke teknisk churned, det bliver sværere og icier jo længere den sidder i fryseren. Så det forbruges bedst straks eller så hurtigt som muligt.

vandmelonsorbet

denne lette vandmelonsorbet er en sund behandling, der er naturligt sød og så forfriskende.
Forberedelsestid5 minutter
portioner: 4 (1/2-cup) portioner

ingredienser

 • 5 kopper vandmelon , podet, kuberet og frosset*
 • 1 spsk. limesaft

instruktioner

 • blanding. Tilsæt vandmelon og limesaft i en højhastighedsblender og blød på højt, indtil det er glat. Brug manipulationen til at skubbe vandmelon ned i bladet. Må ikke over-blend eller smeltning vil forekomme.
 • serveres straks.

Opskriftsnotater

*spred vandmelonen på et pergamentpapirforet bageplade i et enkelt lag. Frys, indtil den er helt frosset, 4-5 timer, afhængigt af størrelsen på terningerne. Hvis vandmelonen ikke er helt frosset, vil konsistensen være mere som en slushie.
**fordi sorbet ikke indeholder nogen tilsat sødemiddel, og er ikke kærnet, det bliver sværere og icier jo længere den sidder i fryseren. Så det forbruges bedst straks eller så hurtigt som muligt.
**Prep Tid omfatter ikke frysning vandmelon, 4-5 timer, afhængigt af størrelsen af vandmelon terninger.