Articles

Jalkapallo | nbcolympics.com

pelissä

kummallakin puolella voi olla kerrallaan 11 pelaajaa kentällä: 10 kenttäpelaajaa ja yksi maalivahti. Joukkueet saavat enintään kolme vaihtopelaajaa ottelua kohden sekä yhden ylimääräisen vaihtopelaajan, jos peli menee jatkoajalle. Pelaajat, jotka korvataan pois pelistä, eivät saa palata myöhemmin.

jokaisessa ottelussa on kaksi 45 minuutin puoliaikaa, joiden välissä on 15 minuutin tauko. Erotuomarit voivat lisätä jokaisen puoliajan loppuun” stoppage time ” korvaten puoliajalla loukkaantumisten tai muiden keskeytysten vuoksi menetetyn ajan. Tämä ei yleensä ylitä 5-6 minuuttia puolessa (ja se on korkealla puolella).

siteet eivät katkea lohkovaiheen aikana. Puolivälierissä ja sen jälkeen (kutsutaan myös ”knockout rounds”), jos joukkueet ovat tasapisteissä asetuksen lopussa, heillä on 5 minuutin tauko ennen kahden 15 minuutin jakson lisäaikaa, joiden välissä on vain lyhyt” drinkkitauko”. Lisäaika ei ole äkkikuolema, joten täydet 30 minuuttia pelataan, vaikka yksi joukkue menisi etuajassa eteenpäin.

Jos joukkueet pysyvät lisäajan lopussa tasapisteissä, ne joutuvat viiden pelaajan rangaistuspotkukilpailuun, jossa kukin joukkue nimeää viisi pelaajaa rangaistuslaukaukseen vastustajan maalivahtia vastaan. Joukkueet ottavat vuorotellen viisi laukausta. Jos jossain vaiheessa joukkueiden välinen kuilu kasvaa niin suureksi, ettei toinen joukkue pysty matemaattisesti nappaamaan toista kiinni, loppulaukauksia ei oteta.

Jos joukkueet jäävät tasapisteisiin 5 pelaajan rangaistuspotkukilpailun jälkeen, rangaistuspotkukilpailu jatkuu ”äkkikuolemakierrokselle”, jossa jokaisella joukkueella on samat pelaajat samassa järjestyksessä, kunnes toinen joukkue ampuu ohi ja toinen tekee laukauksensa.

turnaus

sekä miesten että naisten turnaus koostuu seuraavista kilpailuvaiheista:

• lohkovaihe
  • puolivälierät
  • välierät

• mitalipelit (kulta &pronssi)

sekä miesten että naisten turnauksessa puolivälierät mitalipelien kautta pelataan tyrmäystappiotyyppisellä lohkolla, jossa välierien kaksi häviäjää pelaavat pronssiottelun.

lohkovaihe – Miesten (16 joukkuetta)

joukkueet jaetaan neljään neljän joukkueen lohkoon kylvön ja arvonnan perusteella.

jokainen joukkue pelaa lohkovaiheessa kolme ottelua – yhden jokaista lohkonsa toista joukkuetta vastaan. Joukkueet saavat voitosta 3 pistettä, tasapelistä 1 pisteen ja tappiosta 0 pistettä. Näiden ansaittujen pisteiden perusteella kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät puolivälieriin.

Jos joukkueet ovat lohkovaiheen jälkeen tasapisteissä yhtä monta pistettä, tasapeli katkeaa seuraavin kriteerein: maaliero kaikissa otteluissa, minkä jälkeen vaiheessa tehtyjen maalien kokonaismäärä. On toissijainen joukko menettelyjä, jos tie ei ole vieläkään rikki. (Huomautus: vaikka useimmat joukkuelajit katsoisivat kahden tasapisteissä olevan joukkueen välistä kärkiennätystä tasapelin katkaisemiseksi, tätä ei jalkapallossa huomioida.)

lohkovaihe – Naisten (12 joukkuetta)

joukkueet jaetaan kolmeen neljän joukkueen lohkoon kylvön ja arvonnan perusteella.

jokainen joukkue pelaa lohkovaiheessa kolme ottelua – yhden jokaista lohkonsa toista joukkuetta vastaan. Joukkueet saavat voitosta 3 pistettä, tasapelistä 1 pisteen ja tappiosta 0 pistettä. Näiden ansaittujen pisteiden perusteella kussakin lohkossa ensimmäiseksi ja toiseksi sijoittuneet joukkueet ja kolmanneksi sijoittuneiden kaksi parasta joukkuetta etenevät puolivälieriin.

tiebreak-säännöt ovat samat kuin miesten turnauksessa.