Articles

Voetbal | nbcolympics.com

het spel

elke kant kan 11 spelers tegelijk op het veld hebben: 10 veldspelers en een keeper. Teams mogen maximaal drie substituten per spel, plus een extra substituut als het spel gaat om extra tijd. Spelers die worden vervangen uit het spel mogen niet terug te gaan in later.

elk spel bestaat uit twee helften van 45 minuten met een pauze van 15 minuten ertussen. Scheidsrechters kunnen “stoptijd” toevoegen aan het einde van elke helft om verloren tijd in te halen tijdens de helft op blessures of andere onderbrekingen. Dit duurt meestal niet langer dan 5-6 minuten in de helft (en dat is aan de hoge kant).

banden zullen niet verbroken worden tijdens de groepsfase. In de kwartfinales en daarna (ook wel “knockoutrondes” genoemd), als de teams aan het einde van de verordening gelijk staan, hebben ze een pauze van 5 minuten voordat ze twee perioden van 15 minuten extra tijd spelen, met slechts een korte “drankpauze” ertussen. Extra tijd is niet sudden death, dus de volle 30 minuten worden gespeeld, zelfs als één team eerder vooruit gaat.

als de teams aan het einde van de extra tijd gelijk blijven, gaan ze naar een shootout met vijf spelers, waarbij elk team vijf spelers aanwijst om een penalty te nemen tegen de tegenstander. De teams zullen afwisselend hun vijf schoten nemen. Als, op enig moment, de kloof tussen de teams wordt groot genoeg dat een team wiskundig niet de andere kan vangen, de rest van de schoten zal niet worden genomen.

als de teams gelijk blijven na de 5-speler shootout, de shootout gaat verder in een “sudden death” ronde, met dezelfde spelers voor elk team schieten in dezelfde volgorde, totdat het ene team mist en het andere hun schot maakt.

het toernooi

zowel de heren-als de dames-toernooien zullen bestaan uit de volgende fasen van de competitie:

• groepsfase
  • kwartfinales
  • halve finales
  • medaille wedstrijden (goud & Brons)

in zowel de heren-als de dames-toernooien worden de kwartfinales tijdens de medaillewedstrijden gespeeld in een knock-out-stijl, waarbij de twee verliezers van de halve finales in de bronzen medaille spelen.

groepsfase-Mannen (16 teams)

Teams zijn verdeeld in vier groepen van vier op basis van seeding en een gelijkspel.

elk team speelt drie wedstrijden in de groep – één tegen elk ander team in de groep. Teams verdienen 3 punten voor een overwinning, 1 punt voor een gelijkspel, en 0 punten voor een verlies. Op basis van deze verdiende punten, zullen de twee beste teams in elke groep naar de kwartfinales gaan.

als teams na de groepsfase hetzelfde aantal punten hebben, wordt de gelijkspel verbroken met de volgende criteria: doelverschil over alle wedstrijden, gevolgd door het totale aantal gescoorde doelpunten tijdens de etappe. Er is een tweede reeks procedures als de band nog steeds niet gebroken. (Opmerking: terwijl de meeste teamsporten zou kijken naar het head-to-head record tussen de twee gebonden teams om de gelijkspel te breken, dit is niet iets dat wordt beschouwd in Voetbal.)

groepsfase-Vrouwen (12 teams)

Teams zijn verdeeld in drie groepen van vier op basis van seeding en een gelijkspel.

elk team speelt drie wedstrijden in de groep – één tegen elk ander team in de groep. Teams verdienen 3 punten voor een overwinning, 1 punt voor een gelijkspel, en 0 punten voor een verlies. Op basis van deze verdiende punten, de teams gerangschikt eerste en tweede in elke groep en de twee beste teams onder degenen die derde zullen gaan naar de kwartfinales.

Tiebreak regels zijn hetzelfde als in het herentoernooi.